En Sıcak Konular

Yemen'deki hükümetin günleri sayılı

26 Nisan 2011 14:50 tsi
Yemen'in başkenti Sana'daki göstericiler, yönetimi devirme inancını koruyor.

Üniversite Meydanı'nda Ocak ayından beri gösteriler aynı coşku ve inançla devam ederken, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in görevi bırakması için "sayılı günleri kaldığına" inanılıyor.
    
''Gençlik Devrimi Basın Konseyi Lideri'' olarak meydanlarda boy gösteren gazeteci Tevekkül Kerme, ''Göstericilerin ve meydanın enerjisi ortada. Kızgınlıkları ve sevinçleri ortada. Bu enerjiye Salih daha fazla dayanamayacak'' açıklamasında bulundu.
    
Özellikle Körfez İşbirliği Konseyinin (KİK) Devlet Başkanı Salih ile muhalefet partileri arasında arabuluculuk çalışmalarını yoğunlaştırdığı bu günlerde Salih yönetimi dokunulmazlık şartını öne sürerken, meydanlarda atılan ''İdam istiyoruz" ve "Şehitlerimizin kanının hesabını istiyoruz'' şeklindeki sloganlar bu şarta bir meydan okuma olarak değerlendiriliyor.
    
Sana'da Ocak ayından beri devam eden gösterilerde Üniversite Meydanı'nda toplanan kalabalık, öğle ezanıyla birlikte namaza duruyor ve ardından yemek molası veriyor. Gösteriler bu aradan sonra aynı coşku ve inançla devam ediyor.

Muhalifler barış planını kabul etti

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in on yıllardır devam eden diktatörlüğüne karşı çıkan rejim karşıtları, Körfez İşbirliği Örgütü'nün (KİÖ) hazırladığı barış planını kabul etti. Muhalifler, plan çerçevesinde öngörülen geçici hükümete katılacaklarını açıkladı.

Daha önce Salih görevinden ayrılmadan geçici hükümete katılmayacaklarını bildiren 7 muhalif partiden oluşan koalisyon, KİÖ'den garanti veren açıklamalar yapılması durumunda geçici hükümete gireceklerini açıkladı.

Koalisyonun sözcüsü Muhammed Kahtan, "Kardeşlerimizden güvence açıklaması gelmesinin ve ABD ile Avrupa'nın plana karşı tarafsız olacaklarını bildirmelerinin ardından Körfez inisiyatifine son mutabakatımızı verdik" dedi.

Plan, Devlet Başkanı Salih'in 1 ay içinde görevinden ayrılmasını ve görevini yardımcısına devrederek 3 aylık bir geçiş dönemi başlatılmasını öngörüyor. Fakat barış planı, hala resmi olarak ne Salih ne de muhalifler tarafından onaylandı.

Salih'in planı kabul etmesinin şartı ise yargılanmaması idi.

Siyasi gelişmelere rağmen eylemler devam ediyor. Yemen'de dün Taiz ve Beyda'da yoğunlaşan eylemlerde polis halkın üzerine ateş açtı, 3 kişi yaşamını yitirdi. Ülkede 3 aydır devam eden isyanda halk, Devlet Başkanı Salih'in koşulsuz görevini bırakmasını istiyordu.

Ajanslar

 

 



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,608 µs