iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Örümcek kadının öpücüğü

26 Nisan 2011 12:22 tsi
Örümcek kadının öpücüğü Elizabeth bizi neden istemedi? iyibilgi Ankara

Haber desek haber değil. Kaynak desek kaynayacak gibi değil. Rivayet desek o da değil çünkü ülkenin önemli gazekelerinden birinde çıktı. “Aman ne olacak” de diyemiyoruz zira, Britanya diplomasisi ve sarayı bir şey söylüyorsa…

Evet tam ondan bahsediyoruz, Kraliçe’nin, “Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu” söylemesinden. İyibilgi olarak olayın üzerine hemen atlamadık. Biraz bekleyelim istedik, çünkü garip duruyordu.

“İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğu ortaya çıktı. İngiliz hükümetleri, yıllardır Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasına her ortamda destek verirken, Kraliçe’nin karşı görüş bildirmesi şaşkınlık yarattı.”

Haber bu. Peki bunu nerede, ne zaman söylemiş, kim duymuş derseniz yanıtlar da şöyle; “The Telegraph Gazetesi’nde yer alan iddianın sahibi geçen yıla kadar Avrupa Bakanı olan Denis MacShane’in kız arkadaşı Joan Smith.”

Yani kulaktan kulağa! İlk söylenen ile son adamın ağzından çıkan aynı mı?

Olay şöyle oluyor, Saray’da yılbaşı kutlaması var. Kraliçe davetlilerle sohbet ederken-misafirlerden birinin Türk olması vesilesi ile-konu açılınca, ‘Türkiye’nin daha uzun bir süre AB’ye gelmesini istemiyoruz’diyor…

Peki bundan ne anlamayız. Bu güvenilir bir bilgi midir? Dahası bunun sızması Türkler duysun diye midir? Eğer öyle ise duysak ne olacak? Bir şey mi isteniyor, bir konu mu var, pazarlık mı var?

İlk “hissedilen” mesajın güvenilir kaynaklara sahip olmaması. Hatta daha sonra bir saray görevlisinin, “söylemiş olabilir”e gelen sözleri de önemli değil. Çünkü sohbet bu ve ortada somut olan İngiltere’nin Türkiye’nin AB üyeliğine destek veriyor olması.

İddianın sahibi olan kişi, yani Joan Smith ve orada muhtemelen orada bulunmasına vesile olan erkek arkadaşı Denis MacShane hayli tartışılır isimler.

Zaten ilk nokta şu: Kraliçe o davette Smith’e rastlayınca pek memnun olmuyor. Ağır protokol kurullarına rağmen Smith Kraliçe’ye “selam” diye hitap edince Kraliçe şaşırıyor ve sonraki kişiye geçiyor.

Sonra işte Smith Kraliçe misafirleri ile konuşurken kulak misafiri oluyor. Duyduklarını da sızdırıyor. Bu ilk fasıl. Mac Shane ise evlere şenlik bir karakter.

İşçi partisinden bir parlamenter. Gençlik yıllarında BBC’de çalışıyor. Kariyeri büyük skandalla sona eriyor: Sahte isim kullanarak, kendi çalıştığı radyo programına telefonla bağlanıyor, programın konuğu olan Muhafazakar partinin önemli isimlerinden olan bir siyasetçiyi dolandırıcı olmakla suçluyor. Tabii kapının önüne konuyor.

Burada bitse iyi. 2001 yılında The Observer'da, Afganistan savaşını destekleyen bir makale yayınlanıyor, Khalid Mahmood imzasıyla. (Birminghamlı, İşçi Parti'sinden bir parlamenter) Sonra ortaya çıkıyor ki, makalenin yazarı aslında Denis MacShane.

Yine bitmiyor rezillik. 2009 yılında, İngiltere'de harcama skandalı ile bilinen bir olayda başrol oynuyor. Siyasi kariyeri sırasında yaptığı kimi harcamalarda "dürüst" olmadığı ortaya çıkıyor.

Bunun dışında MacShane İsrail'in İşçi Dostları adlı parlamenter örgütün üyesi. İngiliz medyasında İsrail hakkında sorumlu ve “doğru habercilik” yapılmasını destekleyen, Just Journalism adlı bağımsız örgütün danışman kurulunda yer alıyor.

Joan Smith’e dönersek aslında Türkiye’ye gelmişliği var. Orhan Pamuk hakkında açılan davaları yakından takip eden bir İngiliz yazar. Lübnan ve bölge ile ilgili de çalışmalar yapmış.

İşte sızıntı bu kaynaklardan yapılıyor. Bu noktada konuyu kapatıp, “palavra” demek bile mümkün. Fakat gazetenin bunu yayınlamış olması da sürprizli bir iş.

Kaynaklar belli olduğundan yayınlayabilir. Ama bir mesele daha var.
İngiliz normlarına göre Kraliçe’nin politik görüş beyan etmesi, normlara uygun değil. İşte bu nedenle 2’nci Elizabeth’in AB’nin genişlemesi konusunda görüş bildirmesi ve Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavır koyması, anayasal ihlal olarak yorumlandı olaydan sonra.

Bu aşamada konu “İngiltere iç dinamikleri ile ilgili olabilir” de diyebiliriz! Ama değilse üzerinde düşünülmeli.

Çünkü şu sıralar Libya (az ihtimal), Suriye, Ortadoğu denklemlerinde Türkiye ile İngiltere’nin konuşmaları var.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,730 µs