En Sıcak Konular

Tarihi proje rafa mı kalkıyor?

26 Nisan 2011 10:17 tsi
Tarihi proje rafa mı kalkıyor? Mülteci akını "Sınırsız Avrupa" projesini zorluyor. Fransa ve İtalya liderleri bugün Roma’da buluşuyor. İtalyan basını, Schengen Antlaşması’nda revizyon öngören bir taslak üzerinde çalışıldığını yazdı.

Binlerce mültecinin akınına uğrayan İtalya, AB ülkelerinin kendisine yardım etmediği gerekçesiyle, göçmenlere 6 aylık Schengen vizesi vermiş, büyük tartışma yaratmıştı. Geçtiğimiz hafta, “Schengen’i geçici olarak askıya alabileceği” açıklamaları yapan Fransa, sürekli sınır kontrollerini yeniden başlatmayı değerlendiriyor.

AB liderleri mülteci sorununda ortak bir politika geliştiremezken, Afrika ülkelerinden kaçıp gelen binlerce mülteci zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.

Fransa hayalleri yarıda kaldı Fransız polisi sınırı aşmaya çalışan Tunusluları geri gönderiyorFransız polisi sınırı aşmaya çalışan Tunusluları geri gönderiyor Bu mültecilerden biri de Samir Hüsnü. Ceketinin üzerinde Fransa yazıyor. Arkadaşlarıyla birlikte tehlikeli bir deniz yolculuğu sonrasında Tunus'tan İtalya'ya gelen 29 yaşındaki Samir Hüsnü'nün hayallerini Fransa'ya ulaşmak süslüyor. Ancak Hüsnü yaklaşık 200 mülteciyle birlikte İtalya'daki Ventimiglia tren istasyonundan öteye geçemiyor. Mültecilerin bir bölümü tren istasyonunda geceliyor, geri kalanlarıysa mülteci barınağında. Samir Hüsnü "Özgürlük istiyoruz. İş arıyoruz. Tunus'ta bizim için bir gelecek yok" diyor.

Mülteciler haftalardır burada. Kimse onları istemiyor. Fransa hükümeti, tatil beldesi Menton'daki sınır kapısını kapatmış durumda. Birçok Tunuslu mültecinin hedefi olan Fransa'ya ulaşmaksa gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. 400'den fazla sınır polisi gelen her treni kontrol ediyor, sınırı aşmaya çalışan Tunusluları geri gönderiyor. Bu durum 150 euroya mültecileri karayolu üzerinden Fransa'ya kaçıran bazı çetelerin türemesine neden oldu.

"Uygulama hukuki" Avrupa Birliği'nin fikir babası, eski Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman'ın adını taşıyan Menton sınır istasyonunda "Sınırsız Avrupa" projesi mülteci akınıyla çökmüş durumda. Fransız vali Francis Lamy, ülkesinin yaptığı uygulamanın hukuki dayanakları olduğu görüşünde. Kontrollerin çok sıkı olduğunu kabul eden Lamy ancak bunların AB’de serbest dolaşım öngören Schengen Antlaşmasına uygun olduğunu belirtti. Lamy ayrıca yaptıklarının sınır kontrolü olmadığını, kontrolün Fransa'nın iç bölgesinde gerçekleştiğini savundu.

Lamy "Geçtiğimiz haftalarda İtalya'dan gelenler gibi yasadışı mültecileri tespit ettiğimizde, İtalyanlar bu mültecileri geri almakla ve hukuki durumlarını Schengen Antlaşması uyarınca düzenlemekle mükellef" şeklinde konuştu.

İtalya ise bu sorunu kendi tarzıyla çözüyor. Samir Hüsnü "Bize AB için geçerli olacak oturma izni alacağımızı söylediler" diyor.

Tunuslu kaçak göçmenlerin hedefi FransaTunuslu kaçak göçmenlerin hedefi Fransa "Turist sezonuna gölge düşürür" İtalya'nın mültecilere 6 aylık Schengen vizesi vermesi, Tunuslulara Avrupa'nın kapılarının açılması anlamına geliyor. İtalya, mültecilerin diğer Avrupa ülkelerine gitmesini teşvik ediyor. Ventimiglia Belediye Başkanı Gaentano Scullino mültecilerin turist sezonuna gölge düşürmesini istemiyor. Scullino "Eğer bu insanlar sağda solda, sahilde, kapı önlerinde ve hatta tren garında gecelerlerse bu bölge turizmi açısından hiç de iyi olmaz” şeklinde konuştu.

Bunun üzerine Fransa da mültecilerin önünü kapatmak için ülkeye giriş öncesinde ek koşullar talep etmeye başladı. Meritim Alpleri valisi Francis Lamy mültecilerin yanında geçimlerini sağlamaya yetecek kadar para bulunması gerektiğini kaydetti. Lamy "Bu Fransa'da üç ay kalabilmek için 5000 ila 6000 euroya tekabül ediyor. Ayrıca geçerli bir pasaporta ihtiyaçları var. AB yönergeleri bundan başka ek koşullar getirmemize da hukuki olanak tanıyor. Bunlar yerine getirilmezse bu kişiler burada yasadışı sayılıyor" açıklamasını yaptı.

Samir Hüsnü ve diğer mülteciler bir uzlaşma sağlanana kadar İtalya ve Fransa arasında pinpon topu gibi bir oraya bir buraya savrulacak gibi gözüküyor.

Deutsche Welle



Bu haber 1,588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs