En Sıcak Konular

Suriye'de ölü sayısı artıyor

22 Nisan 2011 20:30 tsi
Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında Cuma namazı sonrasında başlayan protesto olaylarında 5 protestocunun öldürüldüğü bildirildi. Suriye'de bugün yapılan demokrasi yanlısı gösterilerde ölenlerin sayısının 49'a yükseldiği bildirildi.

Önde gelen insan hakları eylemcilerinden Ammar Kurabi, başkent Şam'ı çevreleyen kasaba ve banliyölerle, Humus ve İzra kentlerinde düzenlenen gösterilerde ölenlerin sayısının 49'a yükseldiğini söyledi.

Kurabi, gösterilerde çok sayıda kişinin yaralandığını, en az 20 kişinin kaybolduğunu belirtirken, ölenlerin çoğunun vurularak yaşamlarını yitirdiğini, bazılarının ise göz yaşartıcı gaz solumaları nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti.

Suriye'de demokrasi yanlısı gösterilerin başladığı tarihten bu yana en kanlı gün olduğu belirtiliyor.

Suriye'nin çeşitli kentlerinde bugün özgürlük ve demokrasi çağrılarıyla yapılan gösterilerde güvenlik güçlerinin göstericileri karşı gerçek mermiler ve göz yaşartıcı gaz kullandığı bildirilmişti.

Görgü tanıkları, Şam'ın dışındaki Hamdan hastanesinde 5 kişinin cesedini gördüklerini, hepsinin de aldıkları kurşun yaralarından öldüklerini kaydetti.

AFP'ye telefonla açıklama yapan görgü tanıkları ve insan hakları savunucuları da, bugünkü gösterilerde Dera kentinin Ezher bölgesinde 8, Hirak bölgesinde bir, Duma kentinde 2 kişinin öldüğünü belirtti.

Suriye'nin çeşitli kentlerinde bugün özgürlük ve demokrasi çağrılarıyla yapılan gösterilerde güvenlik güçlerinin göstericileri karşı gerçek mermiler ve gözyaşartıcı gaz kullandığı ifade ediliyor.

SURİYELİ MUHALİFLER ORTAK DEMOKRASİ BİLDİRİSİ YAYIMLADI

Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad'a karşı protestoları koordine eden muhalifler, ortak demokrasi bildirisi yayımladı.

Ülke genelindeki vilayetlerin temsil edildiği Yerel Koordinasyon Komiteleri, Baas partisinin iktidardaki tekeline son verilmesini ve demokratik siyasi sistemin kurulmasını istedi.

Suriye'de protestoların başladığı 5 haftadan beri ilk kez yayımlanan ortak bildiride, "özgürlük ve itibar sloganlarına, barışçı demokratik değişim olmadan ulaşılamayacağı" belirtildi.

Bildiride, tüm siyasi suçluların serbest bırakılması talep edilirken, mevcut güvenlik kurumlarının kaldırılması ve bunun yerine yasalara uygun hareket eden belirli yetkileri bulunan bir kurumun oluşturulması gerektiği ifade edildi.

SURİYE'DE GERGİN CUMA

Suriye'de başkent Şam başta olmak üzere ülke genelinde güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı.

Ülkede yaklaşık 2 aydır devam eden olayların genellikle Cuma günü namaz bitiminden sonra meydana gelmesi ve bugün için de kitlesel bir eylem çağrısı bulunması nedeniyle, alınan güvenlik önlemleri dikkat çekiyor.

Güvenlik önlemleri çerçevesinde şehirlere giriş çıkışlar kontrol altına alınırken anayollarda, şehirleri etraflarındaki yerleşim birimlerine bağlayan arayollarda, köprülerde ve önceki haftalarda çeşitli olayların yaşandığı muhitlerin çevrelerinde polis ve askerden oluşan güvenlik birimleri tarafından kontrol noktaları oluşturuldu.

Başkent Şam'da ise sabahın erken saatlerinden itibaren kent merkezinin çeşitli noktalarında, kent merkezinin biraz dışında kalan mahallelere açılan yollarda ve bazı ara sokaklarda çok sayıda polisin kontrol noktaları oluşturduğu gözlendi.

Kent merkezinde polisten oluşan güvenlik birimlerine, Şam çevresinde bulunan ve geçtiğimiz haftalarda çeşitli olayların yaşandığı Duma, Harasta ve Muademiye gibi yerleşim birimlerine açılan yollar ve köprülerde oluşturulan kontrol noktalarında askerlerin de katılması dikkat çekti.

Başkent Şam'a giriş çıkışlarda güvenlik birimlerinin bazı yolları trafiğe kapattığı ve kontrol noktalarında kimlik kontrolünün yanısıra bazı araçların bagajlarında arama yaptıkları görüldü.

Şehirlerarası yollarda ise askeri birliklerin görev yaptığı bildirildi.

Dün akşam saatlerinden itibaren Şam'da yoğun bir telefon trafiği yaşanmış ve Şamlılar birbirlerine bugün "evlerinden dışarı çıkmamalarını" tavsiye etmişlerdi. Kent içindeki bazı yüksek binalardan "provokasyon amaçlı ateş açılabileceği" söylentileri yayılmıştı. Ancak resmi kaynaklarca bu yönde bir uyarı yapılmadı.

Resmi kaynaklarca teyid edilmeyen bilgilere göre, güvenlik birimlerinin ülke çapında operasyonlarını dünden itibaren yoğunlaştırdığı ve dün Şam'da yüklü miktarda silahın ele geçirildiği öne sürülüyor.



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,244 µs