En Sıcak Konular

Abbas: 'Yeni bir intifadayı kabul edemem'

21 Nisan 2011 15:36 tsi
Abbas: 'Yeni bir intifadayı kabul edemem'
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Tunus ziyaretinde, bu ülkede başlayan ve tüm Arap dünyasını saran isyanı örnek göstererek Filistin'de yeni bir intifaya izin vermeyeceğini ifade etti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Arap isyanlarının ilk ateşinin yakıldığı ve diktatörün halk tarafından devrildiği Tunus'a bir ziyaret gerçekleştirdi. Burada basın toplantısı düzenleyen Abbas, duraksayan barış görüşmeleri tamamen başarısız olsa dahi yeni bir intifadaya karşı olduğunu söyledi. Özellikle ABD başta olmak üzere uluslararası kamuoyunu İsrail'e "barış görüşmeleri" konusunda baskı uygulamaya çağıran Abbas, "Eğer İsrail, barış müzakerelerinin yeniden başlaması konusunda bir niyet gösterirse biz zaten çözüme ulaşmak istiyoruz" dedi.

Görüşmelere aylardır ara verilmiş olması nedeniyle BM'den Filistin'in tek taraflı bağımsızlığını kabul etmeleri için uğraşlarına devam edeceklerini belirten Mahmud Abbas, 140 ülkenin Filistin'in bağımsızlığı için oy kullanmasını bekledikleri BM Genel Kurulu'na başvuracaklarını dile getirdi.

Abbas, İsrail'in Batı Şeria'yı işgaline karşı ayaklanma ve eylemleri kabul edilebilir bulduğunu belirtti, "Bizde de halk ayaklanması var. Fakat isyanda silah ya da tabanca elinize almak ister misiniz derseniz, affedersiniz ama devlet başkanı olduğum sürece buna izin vermeyeceğim" dedi.

İsrail'in BM Genel Kurulu'nun 181 nolu kararıyla ortaya çıktığını belirten Abbas, İsrail'in de kendilerinin bağımsızlığını tanımak zorunda olduğunu söyledi. Abbas, İsrail'in devlet olma taleplerini tek taraflı bir eylem olarak görmesine karşın, İsrail'in Filistin'i değiştirmeye kalkarak tek taraflı eylem içinde olduğunu ifade etti.

Abbas, her ne olursa olsun üçüncü bir silahlı ayaklanmayı reddedeceğini kaydetti, İsrail'e yönelik son on yıldaki ayaklanmanın Filistinlilere felaket getirdiğini ifade etti. Abbas ayrıca, bir barış anlaşması olmaması durumunda Eylül ayında BM'nin bağımsız Filistin devletini onaylaması için tek taraflı çaba harcama planları bulunduğunu yineledi.

Abbas, Tunus'un ardından Nicolas Sarkozy ile görüşmek için Fransa'ya geçti.

 



Bu haber 1,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,707 µs