iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Niye şaşırdınız?

21 Nisan 2011 15:28 tsi
Niye şaşırdınız? Tüh.. Keşke, 'yetmez ama evet' referandumunda sorsaydık iyibilgi Ankara

Bakan Ali Babacan’ın bugün söyledikleri aslında bir tür teknik tanımlama. Yoksa AKP hükümetinin AB’ye politik bakışındaki “soğukluk” hiç yeni değil. (Nasıl yeni olmadığını birazdan okuyacaksınız.)

Fakat Babacan’ın açıklamalarının önemi şu; İşte o soğuk yemeğin üzerine dökülen bir tür sos bu… “AB üyeliği değil, üyelik hedefinden bahsediyorum. Üyelik tamamen siyasi bir konu elbette. Aslında bugün Avrupa'daki birkaç gelip geçici politikacının laflarına bakarak bu hedeften uzaklaşmamız gerekiyor"…

İlginç bir cümle değil mi? Yani AB’yi istiyor mu istemiyor mu belli değil.

Az daha devam edelim; “Ekonomik konularda AB'den öğreneceğimiz  şeyler azaldı. Ancak bir demokraside, bir temel hak ve özgürlüklerde, bir yargı  sisteminde henüz AB standartlarından uzağız. Bizim için dışsal bir çapa olmadan  bu konularda reform yapmamızın ilerde daha da zorlaşacağını düşünüyorum. Her  zaman için Türkiye şu hataya düşebilir, 'Biz Türkiye'yiz, en büyük biziz,  ekonomide şunu başardık, demokraside de tamam işte bizim kendimize özel  şartlarımız var, daha fazlası sakıncalı olur' diye bir hatanın içine düşebiliriz.  'Bu yargı bizim için özel ve iyi yargıdır' diye olduğumuz yerde saymaya, patinaj  yapmaya başlayabiliriz. İşte bu alanlarda AB, bizim için çok önemli çıpa, çok  önemli bir ölçüt. AB hedefi, kim ne derse desin mutlaka orada sapa sağlam durması  gereken hedef. Hedef diyorum, çünkü üyelik olur olmaz ayrı mesele...”

Son cümleye kadar mesele yoktu değil mi? Dahası da var; “Bizim AB  hedefine ulaşmak için yapacağımız reformlar bizim için önemli. Belki Norveç gibi  oluruz, dışarda kalırız, belki AB'nin aklı başına gelir, Türkiye'yi alalım da yeniden güçlenelim'  diyebilir.”

Peki nedir bu Norveç modeli?..  Hürriyet bu izahı okurlarına yansıtmış; “AB müktesebatına ve ekonomisine büyük ölçüde entegre olan Norveç, oy hakkı olmaksızın Avrupa Ekonomik Alanı aracılığıyla sanayi, çevre, eğitim ve araştırma programlarından yararlanabiliyor. Malların, kişilerin, hizmetlerin serbest dolaşımı ve Schengen sistemi de Norveç’in dâhil olduğu uygulamalar arasında. 1994’ten bu yana, balıkçılık ve tarım hariç tüm Avrupa Birliği iç pazarı uygulamaları Norveç’e açılmış durumda.”

Peki fark nerede derseniz, Norveç, AB üyesi değil. İstememiş! İşte Babacan’ın parallelik kurduğu örnek bu. Olur mu olmaz mı ayrı konu. AKP tabanı hele seçim öncesi buna destek de verilebilir.

Ancak bir noktayı anımsamakta yarar var. Norveç, AB üyeliğini 1972 ve 1994’te düzenlenen referandumlarla reddetti. Her konuyu halka danışmak konusunda hassas olan AKP, Türkiye’yi böyle referandum götürebilir mi?

İlginç bir soru. Peki Babacan’ın bu açıklamasına şaşırmalı mıyız? Hayır. Nedeni de işte bu haberde bulunuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,670 µs