En Sıcak Konular

Alman Anayasa Mahkemesi, sigara yasağına itirazı reddetti

21 Nisan 2011 14:19 tsi
Alman Federal Anayasa Mahkemesi sigara içmeyenleri koruma yasası hakkında yapılan şikayeti, bu yasanın anayasaya ters düşmediği gerekçesiyle geri çevirdiği bildirildi.

Katı sigara yasağı gastronomi sektöründe faaliyet gösteren kapalı mekanlarda uygulanıyor. Hakimler, sigara içmeyenlerin sigara dumanından dolayı her halükarda sağlık tehdidi altında olacağını ve bunun orantısız olduğunu açıkladı. Hakimler ayrıca, işletmecilerin uygulamayla mesleğe müdahale edildiği şikayetini de yasaya itiraz için bir neden olarak kabul etmedi. Karara göre yasa koyucu, bu şekilde anayasal koruma görevini yerine getirdi ve bu konuda kamu yararını gözetti. Bavyera'da halk oylamasıyla alınan katı sigara yasağıyla eyaletteki misafirhaneler, restoranlar ve bira çadırları gibi kapalı mekanlarda sigara içilemiyor. Sadece düğün ve özel kutlamalar gibi kamuya kapalı programlarda sigara içilmesine izin veriliyor.

SİGARAYA 20 CENT ZAM GELİYOR

Bu arada 1 Mayıs'tan itibaren sigaraların paket başına ortalama 20 Cent daha pahalı olacağı bildirildi. Fiyat artışına neden olarak 1 Mayıs'tan itibaren artan tütün vergisi ve üreticilerin zam yapması gösterildi. Artan tütün vergisinin fiyatları paket başına 4 ile 8 Cent arttırması bekleniyor, üreticiler de artan girdi fiyatlarını neden göstererek artışı 20 Cent'e tamamladı. Hükümet ise 2015 yılına kadar her yıl sigaraya benzer oranlarda zam yapmak istiyor.

Zamla birlikte bir paket sigaranın ortalama fiyatı 5 Euro'yu bulacak. Hükümet sarma tütün fiyatlarında da 12 ila 14 Cent arasında vergi artırımına gitti. Artan sigara fiyatları üzerine sarma tütüne yönelen tiryakilerde böylece kapsama alınmış oldu. Sigara fiyatlarına en son zam 2009 yılında yapılmıştı. İki yıl önce sigara fiyatları 20 Cent arttırılmış ve hükümetçe bir pakette en az 19 sigara olma zorunluluğu getirilmişti. 2015 yılına kadar devam edecek vergi artırımın ise her yıl sigara fiyatlarında zamma neden olacağı bildiriliyor. Üreticiler geçmiş yıllardan bu yana vergi artışlarını 10 veya 20 Cent'e tamamlayarak fiyatlara yansıtıyor. Fiyat artışları ise bir taraftan kaçakçılığı artırırken öte yandan bazı kullanıcıların sigarayı bırakmasını sağlıyor.

SİGARA PİYASASI, SON 10 YILDA YARI YARIYA KÜÇÜLDÜ

Almanya'daki sigara piyasası son on yılda yarı yarıya küçüldü. 2002 yılında 145 milyar Euro ciro yapan sigara endüstrisi 2010 yılında yaklaşık 84 milyar Euro ciro yaptı. Sigara satışlarının azalmasına paralel olarak devletin vergi gelirleri de aynı dönemde 16,2 milyardan 14,9 milyara geriledi. Philip Morris yüzde 36,5 ile piyasanın liderliğini korurken British American Tobacco, yüzde 24,2 ile ikinci Reemtsma yüzde 21,2 ile üçüncü konumda bulunuyor. En çok tercih edilen sigara markaları ise yüzde 12 ile Marlboro Red, yüzde 6,9 ile L&M Red Label yüzde 6,8 ile Marlboro Gold ve yüzde 6,7 ile JPS Red.

(CİHAN)



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,999 µs