En Sıcak Konular

YSK gerekçeli kararını yayınladı ve dönüş yok

19 Nisan 2011 17:45 tsi
Yüksek Seçim Kurulu, Hatip Dicle, Leyla Zana ve Sebahat Tuncel'in milletvekili adaylarının, haklarındaki mahkumiyet kararı nedeniyle iptal edildiğini bildirdi. YSK Başkanı Ali Em, 12 bağımsız milletvekili adayının, adaylıklarının iptaline ilişkin kararla

Yüksek Seçim Kurulu'nun, BDP'nin destekledi 7 kişi ve ESP'nin desteklediği 1 kişi dahil 12 bağımsız milletvekili adayının başvurularının iptaline ilişkin gerekçeli kararı açıklandı.
Buna göre, Diyarbakır'dan aday olan Hatip Dicle ve Leyla Zana, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 2007'de 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı için; Siirt'ten aday olan Gültan Kışanak, İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 1992 yılında karara bağlanan davada, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefetten 1 yıl 4 ay 15 gün hapis ve 55 bin lira ağır para cezasına çarptırıldığı için adaylıkları iptal edildi.

Kararda, Dicle, Zana ve Kışanak'ın mahkumiyetleri nedeniyle başvuru tarihi itibarıyla memnu hakların iadesine ilişkin bir karar ibraz etmedikleri kaydedildi.

İstanbul 1. bölge adayı Sebahat Tuncel'in ise İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 2006 yılında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefetten 1 yıl 6 ay hapis ve 91 TL adli para cezasına çarptırıldığı, kararın 3 Temmuz 2007'de kesinleştiği ve bu tarihten itibaren başlayan "deneme" süresinin henüz bitmediği belirtildi.

Kararda, bu nedenlerle Anayasa'nın 76 ve 2839 sayılı Kanun'un 11 ve 21. maddeleri uyarınca bu kişilerin adaylık koşullarını taşımadıkları ve bağımsız milletvekili adaylıklarının iptaline oy birliğiyle karar verildiği bildirildi.

 

YSK Başkanı Ali Em, 12 bağımsız milletvekili adayının, adaylıklarının iptaline ilişkin kararla ilgili, "Kararda herşey belli" dedi. BDP, kararını tavrını açıklayacak.

Yüksek Seçim Kurulu, skandal bir karara imza atarak 12 bağımsız adayın milletvekili adaylıklarını iptal etti. 12 isim arasında BDP'nin 7 adayı bulunuyor: Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, İsa Gürbüz ve Salih Yıldız.
Veto edilen isimler arasında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)'nin desteklediği Antep bağımsız milletvekili adayı Çiçek Otlu da yer alıyor. Diğer isimler ise şöyle: Harun Özelen, Abdullah Kızılay, Şerafettin Elçi ve Nezir Sincan.

Kurul, karara gerekçe olarak 12 bağımsız milletvekilinin sabıka kayıtları bulunduğunu iddia etti.

YSK BAŞKANI: KARAR KESİN
YSK Başkanı Ali Em, 12 bağımsız milletvekili adayının, adaylıklarının iptaline ilişkin kararla ilgili, "Kararda herşey belli" dedi.

Em, YSK'ya gelişinde gazetecilerin soruları üzerine, Kurulun, "12 bağımsız milletvekili adayının aday olamayacaklarına" ilişkin kararının açık olduğunu söyledi. Em, "Kararımız belli, bunun dışında bir açıklama yapmayacağım" diye konuştu.

YSK'nın kararı ilgili il seçim kurullarına gönderildi.

GERÇEKER: HATA VARSA DÜZELTME OLABİLİR
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise YSK kararıyla ilgili "Orada arkadaşlarımız karar vermiş. Mutlaka mevzuat açısından bir değerlendirme yaptılar. Bilemiyorum" dedi.

"YSK'ya itiraz olabilir mi?" şeklindeki soru üzerine Gerçeker, "Listeler kesinleştikten sonra ilan edildi. Yanılmıyorsam. Onlara itiraz edilebilir, yeniden incelenebilir. Ama YSK kararları kesindir biliyorsunuz. Ancak maddi hata varsa düzeltme olabilir. Oradaki arkadaşlarımızın bilecekleri, değerlendirecekleri bir konu" dedi.

BDP BUGÜN AÇIKLAMA YAPACAK
Kararın ardından dün olağanüstü toplanan BDP'nin bugün bir açıklama yapması bekleniyor. Dün yapılan açıklamada, seçimlerden çekilme seçeneğinin de masada olduğu belirtilmişti.

BDP Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, "Faşizan bir tutum ve siyasi bir komplo, devlet komplosu" demişti.

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, "YSK'nın kararı, Kürtlerin demokratik siyasete katılımını engelleyen bir karardır" dedi ve parti olarak ne yapacaklarına karar vereceklerini ancak eğilimin seçimlere girmeme yönünde olduğunu söyledi.

DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk da siyaset zeminin kapatılmasının Türkiye'nin yararına olmadığını söyledi, "Maalesef karşımızda hukuki değil siyasi bir karar var. Siyasetin yolunu kapatan bir karar bu. Çatışmadan çıkmanın yolu, sorunu siyaset zeminine çekmektir. Bizler bunun için rol üstlendik. Bu yolun kapatılması maalesef yeniden çatışmalara yol açabilir" dedi.

CHP: MEŞRU GÖRMÜYORUZ
CHP adına konuşan Sezgin Tanrıkulu, YSK'nın veto kararını siyaseten meşru görmediklerini söyledi.

AKP, BDP'YE YÜKLENDİ
AKP ise, BDP'ye yüklendi. Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, YSK kararına ilişkin "siyasi katılımları engelleyen bütün tasarrufların karşısında olduklarını" savunurken, BDP'nni "komplo" yorumuna ilişkin "Bu bir komplo ise BDP'nin de buna ne kadar teşne olduğu ortaya çıkıyor" dedi.

BDP'nin Yüksek Seçim Kurulu kararını kullanarak AKP ile çatışma zemini yaratma gayretinde olduğunu savunan Çelik, "Gerçekten Kürt sorununu çözmek istiyorlarsa, yapmaları gereken terörü adres göstermek değil, demokratik taleplerin ivmesini yükseltmektir" diye konuştu.

TBMM BAŞKANI: PARLAMENTONUN MİSYONUNU ZAYIFLATAN BİR KARAR
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, YSK'nın 12 bağımsız adayı veto etmesine, "Türkiye'de her türlü sorununun tek çözüm merci bu parlamentodur ve bu parlamentonun zeminidir. Bu karar parlamentomuzun bu misyonu zayıflatmış bir karardır. Bu karar mevcut yasalar içerisinde belki bir yere oturtulabilir ama ülkenin demokratik vicdanının kabul edebileceği bir karar değildir" dedi.

 

 



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs