En Sıcak Konular

Kahire'ye otuz yıl sonra İranlı büyükelçi

19 Nisan 2011 12:35 tsi
Kahire ve Tahran diplomatik ilişkileri düzeltmeye hazırlanıyor. Mısır’da halk devrimiyle Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından İran otuz yıllık aradan sonra Kahire’ye büyükelçi atadı.

Mısır devrik lideri Hüsnü Mübarek’in sürekli gergin kalmasına sebep olduğu Tahran-Kahire ilişkileri otuz yıl sonra düzelmeye başlıyor. Mısır dışişleri bakanı ile İran dışişleri bakanının gerçekleştirdiği müzakereler sonucunda İran Mısır’a büyükelçi atadı. Kahire büyükelçisi İranlı din adamı Ayetullah Sibeveyh’in oğlu olacak. Öte yandan Mısırlı uzmanlar ise atılan bu adımın ilişkilerin her yönden iyileştirilmesi anlamı taşımayacağına işaret etti.

Otuz yıl ilişkilerin kopmasının ardından İran, ilk defa Mısır’a bir büyükelçi atadığını ilan etti. Bu gelişme, Mısır’da Hüsnü Mübarek Rejimi’nin düşmesinin ardından iki taraf arasındaki diplomatik ilişkilerin tekrar kurulması girişiminin akabinde geldi. İran dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi ve Mısır dışişleri bakanı Nebil El-Arabi arasında gerçekleşen müzakerelerden sonra Kahire’ye İran büyükelçisi olarak seçilen isim ise din adamı Ayetullah Sibeveyh’in oğlu Ali Ekber Sibeveyh.

İhtilaflı konular sonra ele alınacak

Buna karşın İranlı bir kaynak, bu adımın Tahran ve Kahire arasındaki ihtilaf meselesi tüm konuların bir karara bağlanmasının ardından gelmediğine, aksine uzlaşmanın sağlanamadığı bu konuların diplomatik ilişkilerin eski haline döndürülmesinin ardına ertelendiğine işaret etti.

Mübarek rejiminin düşmesinin ardından kurulan Mısır hükümeti, İran ile ilişkilerin iyileştirilmesi çağrısında bulunmuştu. Zira Mübarek rejiminin hüküm sürdüğü dönem boyunca Mübarek’in İran’ın nükleer ve bölge ülkelerine nüfuz etme arzusu yönündeki uyarıları nedeniyle ilişkilerde gerginlik görülmüştü.

İçinde bulunduğumuz Nisan ayının başında Mısır dışişleri bakanı Nebil El-Arabi Mısır’ın Tahran’la yeni bir sayfa açmaya hazır olduğunu açıkladı. Dışişleri bakanının bu açıklamaları, Mübarek’in istifasından bu yana ülkenin işlerini yürüten Mısır Ordusu’nun, Mısır’ı bir başka Humeyni’nin yönetmesine izin vermeyeceklerini beyanıyla aynı zamana denk geldi.

İran devrimi benzetmesine tepki

Mısırlı devrimciler, İran’daki Yüksek Mürşid Ali Hamenei’nin Mısır devrimini İran devrimine benzetmesine karşı çıkmışlardı. Yüksek mürşidin bu benzetmesi Mısır’daki göstericiler arasında geniş çaplı eleştirilere sebep olmuştu.

Ancak Mısırlı analistler, Mısır ve İran arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasının her yönden uyumlu bir ilişki doğacağı anlamı taşımadığına işaret etti. Zira Kahire, özellikle Bahreyn’de yaşanan son gelişmelerin ardından Tahran’la aralarında gerginlik yaşanan Arap-Körfez ülkeleriyle sıkı ilişkilerini sürdürmeye devam ediyor.




Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,576 µs