En Sıcak Konular

Ergenekon ana davasında sanık sayısı 106'ya yükseldi

19 Nisan 2011 11:32 tsi
Cumhuriyet gazetesine el bombası atılmasına ilişkin dava dosyası da Ergenekon ana davası birleştirildi. Daha önce de 3 ayrı davanın birleştirildiği Ergenekon ana davasında toplam sanık sayısı 27'si tutuklu 106 sanığa yükseldi.

Davanın bugünkü duruşması, Danıştay saldırısına ilişkin tanıklar dinlendi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekon ana davasına tutuklu sanıklardan Hüseyin Görüm, Hayrettin Ertekin ve Ergün Poyraz ile duruşmada mahkeme heyetine sarf ettiği sözler nedeni ile 4 gün duruşmalardan men edilen İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek katılmadı. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile emekli Yüzbaşılar Muzaffer Tekin ve Fikret Emek'in de aralarında bulunduğu diğer 23 tutuklu sanık ise duruşmada hazır bulundu. Bugünkü duruşmada Bayram Demir, Seyhun Zayim, Boğaç Kaan Murathan, Bora Ballı, Fatih Derdiyok ve Bedirhan Şinal isimli 6 sanık, ilk kez Ergenekon davasının tutuklu sanıkları arasında yer aldı.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, bu sanıkların, tutuksuz yargılanan Murat Aplak ile birlikte Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması olayının sanıkları olduğunu açıkladı. Başkan Şengün, daha önce Bu davanın İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldüğünü, birleştirme kararı ile Ergenekon ana davasına gönderildiğini hatırlattı. Şengün, "Ancak mahkememiz, aynı konuya ilişkin davaların aynı mahkemede görülme zorunluluğu bulunmadığına karar vermiştik. Ayrıca mahkememizin iş yoğunluğu ve davaların birleştirilmesinin verilecek karar süresini olumsuz etkileyeceğinden birleştirilmesine gerek olmadığı yönünde karar vermiştik." hatırlatmasını yaptı. Şengün, iki mahkeme arasında oluşan ihtilaf nedeniyle konuya Yargıtay 5. Ceza Dairesinin el koyduğunu, fiili ve hukuki irtibat bulunması nedeniyle iki davanın birlikte görülmesinde yarar bulunduğu da belirtilerek birleştirilmesi yönünde karar verildiğini açıkladı.

Verilen bu birleştirme kararının ardından Ergenekon ana davasına toplam 4 dava dosyası birleştirilmiş oldu. Ergenekon ana davası ile ilk önce sanıkları arasında Alparslan Arslan'ın da bulunduğu Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ve Danıştay saldırısına ilişkin 6 sanıklı dava birleştirilmişti. İki ayrı dosyanın birleştirilmesinin ardından da iki sanıklı Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi davası Ergenekon ana davası ile birleştirilmişti. Alparslan Arslan'a Glock marka silah satılmasına ilişkin 4 sanıklı dava ise geçtiğimiz ay verilen birleştirme kararı ile Ergenekon ana davasına dahil edilmişti. Bu davanın sanıkları arasında bulunan Aykut Metin Şükre, aynı zamanda Danıştay davasının da tutuklu sanıkları arasında yer alıyordu. Bugün açıklanan kararda ise 29 Mart 2008 tarihinde Cumhuriyet gazetesine el bombası atılmasına ilişkin 6'sı tutuklu 7 sanıklı davanın da Ergenekon davası ile birleştirildiği kaydedildi. 46'sı tutuklu toplam 86 sanık ile yargılamaya başlayan Ergenekon ana davasında sanık sayısı 27'si tutuklu 106'ya ulaşmış oldu.

Mahkeme Başkanı Köksal, birleştirme konusunda yaptığı açıklamanın ardından dün de ifadesine başvurulan tanık Koray Yılmaz'ı tekrar tanık kürsüsüne çağırdı. Yılmaz'ın ardından da Danıştay davasının Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldüğü sırada sanık Süleyman Esen'in avukatlığını yürüten Mehmet Ener'in tanık sıfatıyla ifadesine başvurulacak. Danıştay davası ile Ergenekon davasının birleştirme kararı verilmeden önceki bir tarihte Ener'in, cezaevinde tutuklu sanık Osman Yıldırım ile görüştüğü de basına yansımıştı.

cihan

 

 



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,070 µs