En Sıcak Konular

Suriye rejimi Kaddafi'nin taktiğini izliyor

19 Nisan 2011 11:25 tsi
Suriye eski dışişleri bakanı, ülkesindeki rejimi yaşanan kriz karşısında doğru adım atamamakla suçladı. Bakan rejimin göstericilerin üzerine çeteler ve paralı askerler saldığını belirtti. Suriye bu yöntemle iç savaş imajı verip halka karşı saldırısını meş

Geçtiğimiz yüzyılın yetmişli yıllarında ülkesinden çıktıktan sonra Suriye rejimi tarafından beş kez suikastla öldürülmeye çalışılan Suriye eski dışişleri bakanı İbrahim Mahus, Esad’ın olayları kontrol etmekte ve reform vaadlerini yerine getirmekte başarısız kaldığını, Suriye Ordusu’nun da sivil göstericilerin üzerine çete ve paralı askerler saldığını açıkladı. Eski bakan, Esad’ın yönetimi döneminde ülkede yolsuzluğun had safhalara ulaştığını vurguladı.

Eski dışişleri bakanı İbrahim Mahus, cumhurbaşkanı Esad’ın krizi atlatmakta gerekli davranışı sergileyemediğini ifade ederek ülkesindeki rejimi eleştirdi. Mahus Suriye Ordusu’nu da göstericileri öldüren çeteleri yönetmek ve şehirlerde paralı asker yaymakla suçladı. Suriye'nin bu yöntemle iç savaş imajı verip halka karşı saldırısını meşrulaştırmayı hedeflediği belirtiliyor. Libya diktatörü Muammer Kaddafi'de bu yöntemi kullarak halkı bombalamaya başlamıştı. 

Eski dışişleri bakanı şu anda Suriye’nin çeşitli şehirlerinde büyük bir katliamın yaşandığını, böyle bir durumun daha önceden hiç söz konusu olmadığını ve rejimin bu savaşı çok tehlikeli bir noktaya ulaştırdığını ifade etti.

Yolsuzluk dizboyu

Mahus şöyle ekledi: “Esad döneminde yolsuzluk büyük bir şekilde yayıldı. Bunun en büyük delili de Suriye’nin evlatlarından birçoğunun yurtlarından edilip dünyanın çeşitli ülkelerine yayılmalarıdır. Ülkesinden çıktıktan (yetmişlerde) sonra Suriye rejimi tarafından takip edilenlerden biri de bendim. Cezayir’e gidişimden sonra bana 5 kere suikast düzenlediler. Ancak Cezayir cumhurbaşkanı Houari Boumediene bana tam koruma temin etti. Ayrıca o dönemdeki cumhurbaşkanını telefonla arayarak kendisine şöyle dedi: ‘Eğer doktor İbrahim’in başına kötü bir şey gelirse sizin hepinizi yerle bir ederim.’ O dönemde ben Tahrir Ordusu’nun bir üyesiydim.”

Mahus son olarak Suriye rejiminin ABD-İsrail programına hizmet edip onlarla işbirliği yaptığı taktirde daha fazla direnebileceğine işaret etti. Buna karşın bilinçli gençlerin rejime karşı şikayet dilekçelerini yaymaya devam ettikleri sürece sonunun diğer rejimler gibi düşmek olacağını vurguladı.




Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,570 µs