En Sıcak Konular

Herşeyimiz tamam: Nükleer yasa TBMM'den geçti!

0 0 0000 00:00 tsi
Herşeyimiz tamam: Nükleer yasa TBMM'den geçti! Gündem Cumhurbaşkanlığı, erken seçim, merkez sağ ve sol da birlik vs zannediyorsunuz değil mi?.. Size yeni bir haberimiz var! TBMM, bugün Nükleer Santral kurulmasına ilişkin kanunu kabul etti. ‘Ne ilgisi var’ dediğinizi duyar gibiyiz. Söyleyel

Bu kadar hengame içinde Türkiye’nin salimen bir erken seçime ulaşıp aşması için yapılacak o kadar iş, siyasi partilerin ittifaklar dahil bin türlü meşguliyeti, milletvekillerinin ‘geleceğe ilişkin kaygıları’, medyanın sayfa sayfa ağır politika haber ve yorumları, ekonominin ‘şimdi kriz çıktı çıkacak’ korkusu bitmeyen bir senfoni gibi dönüp dururken, nükleer santral yapılmasına karar verdik.

İyidir kötüdür tarışmaları bir yana yüzlerce tarafı bulunan, muhalifleri de savunucuları da yığınla olan bir konu ‘resmen’ araya sıkıştırıldı. “Cumhurbaşkanı’nı bile nasıl seçeceğine karar veremeyenler, nükleer santralin kurulup kurulmamasını mı önemseyecek” diyorsanız… Haklısınız.

Bu da yeni Meclis’e kalsaydı!

Evet, nükleer güç santrallerinin kurulmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. “Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanu”na göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yapılacak nükleer santrallere ilişkin olarak ilgili bakanlık ve kurumların görüşü alındıktan sonra, santral kuracak ve işletecek şirketlerin seçilme sürecini başlatacak.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) belirlediği ölçütleri karşılayan şirketler de bu sürece katılabilecek. Aranılan usul ve esasların belirlenmesinin ardından firmalar, Bakanlar Kurulu’nca onaylanacak ve yapılacak yarışma sonucu, seçimle belirlenecek.

Dahası şirketler 15 yıllık alım garantisinde, fiyat ve alım miktarı gözönünde bulundurulacak. Alım garantisi olmaksızın nükleer güç santrali yapmak ve piyasa şartlarında işletmek isteyen şirketlerin, yasanın alım garantisi hariç, diğer hükümlerine göre yatırım yapmalarına olanak sağlanacak.

Atıklar ve riskler ne olacak?

Şirketler santralin kurulması aşamasında oluşabilecek zararın tazminine yönelik, zorunlu yatırım sigortası yaptıracak. Şirketler santralin faaliyeti süresince oluşacak atıkların taşınması, depolanması ve bertaraf edilmesiyle ilgili her türlü finansal maliyetlerin ve masraflarının karşılanması için oluşturulacak fonlara katkı yapacak.

Gerçi bir nükleer kaza halinde iş işten geçmiş olacak ama kanun bu olası durumda neler yaplılacağına da belirlemiş durumda. Nükleer yakıt, radyoaktif madde veya radyoaktif atık taşınırken veya santralde bir kaza olması halinde, nükleer enerji alanında üçüncü kişilere karşı sorumluluğa ilişkin Paris Sözleşmesi, diğer ulusal ve uluslararası mevzuatlar uygulanacak.



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,847 µs