En Sıcak Konular

Baykal: DSP hazır olursa, yürüyeceğiz.

0 0 0000 00:00 tsi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle “bir yenilmişlik ve intikam alma duygusuyla hareket ettiğini” ileri sürerek, “Bu bitmiş bir iş, sen cumhurbaşkanını seçemedin. Cumhurbaşkanı

Baykal, SKY Türk televizyon kanalında katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin bir soru üzerine, bugün “TBMM'nin vakarına, ağırlığına uygun düşmeyen bir durumla karşı karşıya bulunulduğunu” söyledi. Baykal, “Gerçeklerden uzak, Meclis'i dekor haline dönüştüren bir uygulama söz konusu. Güya yarın bir tur yapılacak. Sayın Gül, bu tabloya alet oluyor görüntüsü vermekten haklı olarak rahatsız. Bu politika tarafından rehin alınmış gibi bir görüntü vermektedir. Onun adaylığı kullanılmaktadır” diye konuştu.

Baykal, Gül'ü, adaylıktan çekilmesine ilişkin dilekçeyi TBMM Başkanlığı'na vermesi gerekirken, AK Parti Grubu'na verdiği gerekçesiyle eleştirdi. Gelinen noktada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “bir yenilmişlik, intikam duygusuyla hareket ettiğini” ileri süren Baykal, “Önce bir aday dayattın, olmadı. Şimdi de başka bir cumhurbaşkanı seçme modeli dayatıyorsun” dedi.

Baykal, “Yenilmişlik duygusu, intikam almak, hırsını çıkarmak, herkese haddini bildirmek anlayışı, 'anayasayı değiştirir burayı duman ederim' tavrı, daha da büyük sorun yaratmaktadır” diye konuştu. Sözlerini, “Bu bitmiş bir iş. Sen cumhurbaşkanı seçemedin. Cumhurbaşkanını seçme modelini değiştirme işini de yapamadın, yapamazsın, yapamayacaksın” diye sürdüren Baykal, yaşanan sürecin “şık olmadığını” TBMM'nin, anayasanın bir oyuna alet edilmek istendiğini ileri sürdü.

“MAĞDUR DEĞİL MAĞRUR”

Baykal, “AK Parti seçimlerde mağduru oynayarak oy almaya mı çalışıyor” sorusu üzerine, “Ne demek mağduriyet? Sen yetkilerini kötü kullanmış, dayatmışsın. Mağdur lafı AKP'ye yakışmıyor. AKP mağrur, kibirli, burnu havada olduğu, 'ben dayatırım' dediği için bu noktaya geldi. Demokraside dayatma olmaz” diye konuştu. Anayasa değişikliği için dün gerçekleştirilen oylamaya AK Parti milletvekillerinin tamamının katılmadığını kaydeden Baykal, “Samimiyetsiz bir tavır. Değiştiremeyeceğini, değiştirmemesi gerektiğini gördü, sınırını farketti. Şimdi süreci devam ettiriyor gibi görünerek rolünü oynuyor” dedi. Baykal, şu anda Türkiye'de “AKP'yi aynı şekilde önümüzdeki dönemde de etkili kılacak olursak, vay Türkiye'nin haline” anlayışının hakim olduğunu, “AK Parti iktidarı devam ederse Türkiye'de bir rejim sorunu yaşayacağının artık görüldüğünü” savundu. Baykal, rejim sorununun ötesinde çok ciddi ulusal bütünlük sorunlarının da ortaya çıkacağını iddia etti.

DSP İLE GÖRÜŞMELER

DSP ile sürdürülen seçim işbirliği görüşmelerine yönelik bir soru üzerine de Baykal, partiler arası birleşme konusunun yıllardan beri gündemlerinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Ben inanıyorum ki bir iş yapılacaksa tam yapılsın. Yapıyor gibi görünüp birbirimizi aldatıp, oyalamayalım. İki ayrı partiyi tek bir çatı etrafında bütünleştirmek, ya ikisini de kapatıp yeni bir parti kurmak ya da partilerden birisinin kendi birikimini öbürüne taşıması, ortak kimliğe yansıtmasıyla olur. İki ayrı kimliğin tek bir çatı altında bütünleşmesinden söz ediyorum, 'kapat gel' demiyorum.”

Tek bir partide buluşma önerisinin, “siz partiyi kapatın diyorsunuz” diye bazı alınganlıklara yol açtığını ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

“Ben sizin kimliğinize değer verdiğim için sizinle bütünleşmek istiyorum. O kimlik dürüst bir siyaset kimliği. Son seçimde yüzde 1.5 oy aldığınız için ya da başka bir nedenle değil. Size oy veren dürüst, namuslu, insanların sayısından çok onların vatanseverliği önemli. Onlar bu memleketin dürüst, namuslu insanları. Onları dışarda tutarak sosyal demokrat politika yapmak içime sinmiyor. Sayısının ne olduğu önemli değil. Ayrıca o partide politika yapan dürüst, namuslu, alçak gönüllü bir kadro var. O kadro ile bütünleşmek istiyorum. Bu kadro Ecevit'in de damgasını taşıyor. Ecevit CHP'nin de DSP'nin de bir parçası. Niye bölelim Ecevit'i? Hep beraber olursak daha iyi olur.”

“BİZ İYİNİYETİMİZİ GÖSTERDİK”

DSP'nin “partimiz duracak, seçim işbirliğine açığız” doğrultusundaki yaklaşımı üzerine, kafasındaki model bu olmadığı halde, toplumun talebini de dikkate alarak bu öneriyi kabul ettiklerini kaydeden Baykal, şunları söyledi:

“Bir araya gelindi ve bu çerçevede mutabakat sağlandı. Geldiğimiz noktada bir model tartışması söz konusu değil. Üzerinde mutabık kalınmış bulunan modelin hukuki gereğini yapmak üzere DSP içinde çalışma yapıyorlar. DSP, bu çalışmalar sonucunda mutabık kaldığımız modeli yaşama geçirmeye hazır olduğunu ifade ettiği anda hiçbir engel, pürüz yok, derhal birlikte yürüyeceğiz. Biz mutabakatı sağladık, anlaşma ortada. Şimdi bunun yetkili organlardan onayına ihtiyaç var. DSP, şimdi bu onayı en kısa zamanda ümit ediyorum yapacaktır. Yaptıkları zaman kamuoyu önüne çıkacağız. Bizim açımızdan problem yok. Biz iyiniyetimizi gösterdik.”

Baykal, böyle bir işbirliği gerçekleştirilmesi durumunda seçimden sonra ortaya çıkabilecek duruma ilişkin soru üzerine de “Sözleşme imzalayın, taahhütname verin diyecek halimiz yok. Karşımızda bulunan sorunlar dikkati alınırsa bizim bu beraberliği sürdürmemizde yarar var. Arkadaşlar bunu uygun görürler ya da görmezler bu, onların bileceği iş” dedi.

İLK İŞ DOKUNULMAZLIK

Baykal, seçimde oluşacak yeni Meclis'in yapması gereken ilk işin milletvekili dokunulmazlığını kaldırmak olduğunu belirterek, aday olacaklara şöyle seslendi:

“Herkes hesabını ona göre yapsın. İnşallah milletimiz CHP'ye güç verirse, dokunulmazlığı olmayan bir milletvekili olarak çalışmayı içlerine sindirip öyle aday olsunlar. 'Hakkımda dava var, yapacağımı yaptım, şimdi parlamentoya girer, dokunulmazlık zırhı altında kendimi güvenceye alırım diye düşünmesinler. Bunu kıracağız.”

hürriyet



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,029 µs