En Sıcak Konular

Paket ikiye bölündü

0 0 0000 00:00 tsi
Paket ikiye bölündü Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini ve seçimlerin 4 yıla indirilmesini içeren Anayasa paketinin ilk tur oylaması dün tamamlandı. Ancak AKP bir son dakika değişikliği yaptı...

AK Parti bir son dakika değişikliği yaparak, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili düzenlemeleri, seçimin 4 yılda bir yapılması ve toplantı yeter sayısı ile ilgili maddelerden ayırdı.

AK Parti böylece olası bir referandumda söz konusu düzenlemelerin kabul edilmesi için iki ayrı şansı değerlendirebilecek.
 
Meclis Genel Kurul salonunda dün yapılan görüşmelerde, kimi zaman tansiyon yükseldi, kimi zaman hakaretler duyuldu.
 
Gergin bir atmosferde Meclis AKP'nin önerdiği Anayasa değişikliği paketini görüştü ve kabul etti.
 
Görüşmeler sırasında AKP, ayrıntı gibi görünen ama süreci etkileyecek önemli bir değişikliğe gitti ve paket ikiye bölündü.
 
Referandumda 'halk seçsin' ayrı oylanacak
 
AKP verdiği bir önergeyle, cumhurbaşkanının görev süresini belirleyen ve iki kez seçilebilmesinin önünü açan madde bir paket olarak, seçimleri 4 yıla indiren ve toplantı yeter sayısını 184 olarak belirleyen madde ayrı bir paket olarak referanduma götürülebilecek.
 
Muhalefet, bu son dakika değişikliğini AKP'nin geri adımı olarak değerlendirdi. CHP'ye göre, AKP son anda 'cumhurbaşkanını halk seçsin' düzenlemesinden vazgeçecek. CHP, bu önergeyle bunun altyapısının hazırlandığı görüşünde.
 
Anayasa değişikliği teklifine ilişkin oylamalarda ANAVATAN Partisi'nin desteğine rağmen referandumsuz değişiklik şansı getiren 367 bulunamadı, en yüksek kabul oyu 362 oldu.
 
Anayasa değişiklik paketi neleri içeriyor?

 
* Cumhurbaşkanını halk seçsin
* Cumhurbaşkanı 5'er yıldan iki kez görev yapabilsin
* Seçimler 4 yılda bir olsun
* Meclis'te toplantı için 184 milletvekili yeterli olsun
 
Anayasa paketinin ikinci tur oylaması 10 Mayıs Perşembe günü yapılacak. İkinci tur oylamadan sonra son sözü cumhurbaşkanı söyleyecek.
 
25 yaş askıya alındı
 
Bu arada, AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimde, milletvekili seçilme yaşının 25 olarak uygulanmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin, askıya alındığını söyledi.
 
Gündüz, genel seçimde aday olacak kamu görevlilerinin bugün istifa etmesi gerektiğini hatırlatarak, "Anayasa değişikliği, belli bir süre sonra yürürlüğe girebilir. 25 yaşındaki kamu görevlileri, adaylık süresi geçtiğinden hak kaybına uğradıkları gerekçesiyle yargıya başvurabilir" dedi.
 
Bu durumun seçim tarihinin değişmesine yol açabileceğine işaret eden Gündüz, bu kaygılarla birinci turu yapılan değişikliğin "askıya alındığını" kaydetti.
 
Ancak süreç devam ederken değişiklikte ısrar eden AKP'ye de eleştiriler var. Özellikle bu kadar önemli değişikliklerin kısa bir süre sığdırılması eleştiriliyor.
 
Eleştirileri seçim takvimi nedeniyle görevinden ayrılan eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek yanıtladı. Çiçek'e göre, 'Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile cumhurbaşkanı seçmek imkansız hale geldi. Bu nedenle de Anayasa değişiklikleri şart'.
 
Bakan Çiçek, "Daha ne kadar tartışılacak? Cumhurbaşkanını cumhurun seçmesi doğaldır. Bunun aksini söyleyenler halkın seçmesinden rahatsız olanlardır" dedi.
 
Paket Meclis'te kabul edildi

 
TBMM Genel Kurulu’nda, seçimlerin 4 yılda bir yapılması ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin de yer aldığı Anayasa değişikliği paketinin birinci tur oylaması dün tamamlandı. Oylamalarda, maddelerin tamamına kabul için gerekli 330'un üstünde oy çıktı, ancak referandum sınırı 367 aşılamadı.

CNNTurk



Bu haber 278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,751 µs