En Sıcak Konular

Eski bakanından Özal açıklaması

17 Nisan 2011 18:44 tsi
Eski bakanlardan Mehmet Keçeciler, Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı seçilmek istemesinin asıl nedeninin, Türkiye'nin 'sivil bir cumhurbaşkanı'nın olmasını istediğinden kaynaklandığını söyledi.

Özal'ın inançlarına çok bağlı olduğunun altını çizen Keçeciler, beş vakit namaz kıldığını belirterek, ihtilal döneminde dahi bakanlar kurulu toplantısını bırakıp, rahmetli Özal'ın namaz kıldığını ifade etti.

Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği tarafından 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünün 18. yıl dönümünde Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Camii Konferans Salonunda "Turgut Özal" konulu bir panel düzenlendi. Panelist olarak katılan Oltan Sungurlu, M. Emin Başer, Hüsnü Doğan, Mehmet Keçeciler ve Saffet Arıkan Bedük, Özallı yılları anlattı.

Dernek Başkanı Galip Demirel, vefatının üzerinden 18 sene geçmesine rağmen Özal sevgisinin herkesin yüreğinde varlığını koruduğunu belirterek, Özal'a gösterilen vefanın, ülkeye hizmet eden herkese gösterilmesi temennisini ifade etti.

Eski Malatya Valisi Saffet Arıkan Bedük de Özal'ın, milletinin, dünyanın en ileri ülkelerin milletinden daha zeki, daha ileri olduğunu düşündüğünü ifade etti. Özel sektörün önünü açmak için çok net tavrı olduğunu anlatan Bedük, mevzuatların kısa, öz ve açık olmasını istediğini aktardı. Mevzuat, bürokrasi, kırtasiye gibi milletin önündeki engellerin kaldırılmasını istediğini anlatan Bedük, kendilerine bir gün "Yurt dışına gidip çorabının altında döviz kaçırmayan var mı?" diye sorduğunu ve yurt dışına gitme yasağının kaldırılmasına büyük destek verdiğini ifade etti. Özal ile çalışmanın ayrıcalık olduğunu vurgulayan Bedük, kendisinin sabrederek, bugünlere geldiğini söylediğini ve sürekli sabır ayetini okuduğunun altını çizdi. Çalışma tarzının çok güzel olduğunu ve insanı rahatlattığını dile getiren Bedük, ancak çalışmalarında her zaman bir ciddiyet olduğunu ifade etti.

"ŞER GÜÇLERİ ÖZAL'I ÇALIŞTIRMAMAK İÇİN ELBİRLİĞİ YAPTI"

Eski PTT Genel Müdürü ve Özal'ın Başdanışmanı M. Emin Başer ise Özal'ın, üç hürriyetin önemli olduğunu söylediğini belirterek, bunların fikir ve düşünce hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti ile teşebbüs hürriyeti olduğunu kaydetti. Hoşgörüyü, kendilerine Özal'ın öğrettiğini ifade eden Başer, hatıralarını anlattı.

Eski adalet bakanlarından ve rahmetli Turgut Özal'ın hukukçu kurmaylarından Oltan Sungurlu da şer güçlerin Özal'ı çalıştırmamak için el birliği ettiğini vurguladı. Sungurlu, Özal'ın vefat etmemesi halinde cumhurbaşkanlığından sonra tekrar aktif siyasete döneceğini söyledi.

Eski bakanlardan Hüsnü Doğan ise Özal'ın Cumhurbaşkanı olmasını birkaç arkadaşının istemediğini söyledi. Özal'ın rahatlıkla o makamı doldurabileceğini dile getiren Doğan, ama partinin geleceği için bunu istemediklerini belirtti. Özal Cumhurbaşkanı olduktan sonra düşüncelerinin doğru çıktığını ve partilerinde sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Doğan, Özal'ın ömrü vefa etmesi halinde ise tekrar parti kurup siyasete atılmayı düşündüğünü aktardı.

"DEMİREL HÜKÜMETİ SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞINI ÇIKARDI"

Eski bakan Mehmet Keçeciler de Özal'ın Cumhurbaşkanı olduğu için çok pişman olduğunu söyledi. Özal'dan sonra Demirel'in kurduğu hükümetlerin ülkede sosyal güvenlik açığını ortaya çıkardığını anlatan Keçeciler, bu konuda kendisine sürekli dert yandığını ve ülkenin ekonomik olarak çok kötüye gitmeye başladığını ifade ettiğini aktardı.

Özal'ın Cumhurbaşkanı olmasına karşı çıkanlardan birinin de kendisi olduğunu anlatan Keçeciler, şartların buna müsait olmadığını düşündüğünü kaydetti. Türkiye'de Özal dönemine kadar sosyal güvenlik açığı bulunmadığını, ancak Demirel hükümetiyle birlikte emeklilik yaşının aşağıya çekilmesiyle birlikte açık olmaya başladığını dile getiren Keçeciler, Özal'ın, cumhurbaşkanlığından sonra tekrar bir parti kurup siyasete dönmeyi düşündüğünü ifade etti. Bunu iktidar hırsıyla değil, millet için yapacağını vurgulayan Keçeciler, Özal'ın kendisinin cumhurbaşkanı olmasına karşı çıkanlara, "Türkiye'nin artık bir sivil cumhurbaşkanı seçme zamanının geldiğini ve kendisi dışında da bunu gerçekleştirecek kimsenin olmayacağını" ifade ettiğini aktardı. Keçeciler, Türkiye'nin sivil bir cumhurbaşkanı seçmesi için Özal'ın cumhurbaşkanı olduğunu anlattı.

"ASIL TUTTUĞUN TAKIMI SÖYLEMEMEK SAHTEKARLIKTIR"

Özal'ın, inançlarına çok bağlı olduğunu vurgulayan Keçeciler, "Kendisi beş vakit namaz kılardı. İhtilal döneminde bakanlar kurulu toplantısını bırakır çıkar, namazını kılar geri dönerdi." dedi.

Özal'ın, teknolojiyi çok yakından takip ettiğini ve Türkiye'de bilgisayar kullanan ilk liderler arasında yer aldığını dile getiren Keçeciler, şu hatırasını nakletti:

"Sekizinci cumhurbaşkanımız bir gün Fenerbahçe maçına gitmiş. Çıkışta da gazetecilere 'Ben koyu Fenerbahçeliyim' diye açıklama yapmış. Kendisini gördüğümde konuyla ilgili konuştum. 'Böyle bir şey olur mu? Bana söyler misiniz İnönü, Ecevit, Demirel hangi takımı tutuyorlardı biliyor musunuz' diye sordum. 'Bunu söyleyemezsiniz, buna hakkınız yok. Bundan sonra Fenerbahçe'ye penaltı verilse sizden bilirler' dedim. Kendisi de ABD'de başkanların maçlara gittiğini, hatta destekledikleri takımın lehine tezahürat yaptığını, Türkiye'de de böyle olması gerektiğini anlattı. Ben bunun ancak ABD'de olabileceğini, Türkiye'de ise bunun mümkün olmadığını belirtince sayın Cumhurbaşkanımız bana 'Asıl tuttuğun takımı söylememek sahtekarlıktır' dedi. Bunu hiç unutmuyorum. Kendisinin dediği gibi artık Türkiye öyle bir noktaya geldi ki bir genelkurmay başkanı bile tuttuğu takımın maçına gidip takımını alkışlayabiliyor."



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,917 µs