En Sıcak Konular

Fransa: Libya'daki savaş uzayabilir

17 Nisan 2011 14:48 tsi
Fransa: Libya'daki savaş uzayabilir 

Libya'da Muammer Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin Ecdebiye'nin batısına yönelik ağır topçu bombardımanı muhalifleri yeniden doğuya doğru çekilmeye zorluyor. Fransaz bakan ise savaşın uzayabileceği uyarısı yaptı.

Libya'da Muammer Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin Ecdebiye'nin batısına yönelik ağır topçu bombardımanı muhalifleri yeniden doğuya doğru çekilmeye zorlarken, isyancılar haftalardır Kaddafi güçlerinin bombardımanı altındaki Misrata'da varlıklarını kuvvetlendirdiler.

Çatışma bölgesindeki basın mensupları, cumartesi NATO'nun hava taarruzu sayesinde Ecdebiye'nin 80 km batısındaki Brega yönünde 40 km kadar ilerleme kaydeden muhaliflerin bugün Ecdebiye'nin batısına yönelik ağır bombardıman karşısında kente 20 km mesafeye kadar çekildiklerini bildirdiler.

Muhaliflerin çekilmesi karşısında hala kentte bulunan siviller de büyük gruplar halinde Ecdebiye'den kaçmaya başladı.

Doğuya doğru çekilen muhalifler buna karşılık haftalardır Kaddafi güçlerinin bombardımanı altındaki Misrata'da mevzilerini kuvvetlendirdiler.

Muhalefetin elindeki diğer kentlerden açıkça daha organize hale gelen isyancılar Misrata'da dün gece Kaddafi güçlerine başarılı taarruzlar düzenleyerek, keskin nişancıları kentin ana arteri Trablus caddesinin dışına püskürttüler ve bir tankı da tahrip ettiler. Muhalifler Misrata'da ayrıca dün NATO bombardımanından kurtarmak için evlere saklanan dört tankı da imha ettiler.

Hükümet güçleri ile muhalifler arasında dün meydana gelen çatışmalarda iki taraftan 14 kişi öldü, 50 kadar kişi yaralandı.

Gönüllü yabancı doktorlar, yaralılar arasında çok sayıda çocuğun da bulunduğunu belirttiler.

FRANSIZ BAKAN LONGUET

Öte yandan, Afganistan'daki Fransız askerlerini ziyarete gelen Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, Le Parisien gazetesine verdiği demeçte, Libya'daki çatışmaların uzaması riski bulunduğunu söyledi.

Kaddafi ve Libya'daki durumun hiçbir şekilde öncede kestirilemeyeceği için bu savaşın uzaması riski bulunduğunu kaydeden Fransa Savunma Bakanı Longuet, "Evet, uzun ve karmaşık, çünkü karmaşık ve uzun. Koalisyon uçakları, doğuda Kaddafi güçlerinin tüm lojistik imkanlarını kesebilecek durumda. Ancak şehir savaşında, koalisyon uçakları bir trajediden kaçınacaksa, sorunu pek çözecek durumda olmadığını kabul etmeliyim" diye konuştu.

Fransız bakan, Amerikan uçaklarının haricinde Fransız uçaklarının günde 150 sorti yaptığı ve hava taarruzunun yüzde 20 ila yüzde 25'ini yerine getirdiklerini belirtti.

aa



Bu haber 1,136 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,567 µs