En Sıcak Konular

G-20'ye Türkiye damgasını vurdu

17 Nisan 2011 12:05 tsi
G-20'ye Türkiye damgasını vurdu Washington'da, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen 'G-20 Ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları Toplantısı'nda küresel kriz masaya yatırıldı.

G-20'ye Türkiye'nin rekor büyümesi damgasını vurdu

Toplantıda, krizin tekrarını önlemek için G-20 ülkelerinin ekonomilerinin 'sağlığı' konusunda testlerden geçirilmesi kararlaştırıldı. Zirveye katılan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, görüşmelerde Türkiye'nin performansıyla ilgili müzakerelerde bulunduklarını söyledi.

Türkiye'nin 2010'da yüzde 8,9'luk büyüme hızıyla Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü olması büyük yankı uyandırdı. IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında, G-20 ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları Toplantısı'nda da Türkiye'nin başarısı gündeme geldi.

ABD'nin başkenti Washington'da yapılan G-20 Zirvesi'nde Türkiye'yi, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan temsil etti. Toplantı sürerken, dışarıda da IMF'yi protesto eden göstericiler her yıl olduğu gibi caddelerdeki yerlerini aldı. Tüm gün süren toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisine göre G-20 ülkeleri, 2007-2009 finansal krizinin tekrarını önlemeye dönük planın parçası olarak ülkelerin ekonomi politikalarının, küresel ekonomiye getirdiği potansiyel riskleri ölçecek bir 'çerçeve' üzerinde anlaşma sağladı. Buna göre, politikaları küresel istikrara tehdit oluşturan ülkeleri tanımlamak için bir tarama süreci prosedürü izlenecek. G-20 ülkelerinin tamamı, daha önceden üzerinde uzlaşılan parametreler temelinde ekonomilerinin 'sağlığı' konusunda testlerden geçecek. Bu tarama süreciyle, 'güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümeyi' sağlamaya yönelik 2011 Eylem Planı'nı biçimlendirecek düzeltici ve koruyucu önlemler, Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek zirvede liderler tarafından tartışılacak. Bildiriyi değerlendiren Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turhan, toplantıda, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümenin sağlanması için ülkelerin karşılıklı tarama süreçleriyle politikalarının uyumlaştırılmasını sağlamaya yönelik konunun en önemli gündem maddesini oluşturduğunu söyledi. Sonuç bildirgesinde belirtilen 'güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme' noktasına dikkati çeken Turhan, büyümenin güçlülüğü konusundaki endişelerin büyük ölçüde ortadan kalktığını söyledi. Turhan, toplantıda ikinci önemli konunun uluslararası para sistemi olduğunu kaydetti. Toplantıda konular bu aşamaya gelinceye kadar, üç ayrı çalışma grubunda teknik düzeyde çalışmalar yapıldığını ifade eden Turhan, şu bilgileri verdi: "Hem Merkez Bankası hem de Hazine Müsteşarlığı'ndaki arkadaşlarımız son derece başarılı çalışma yürüttü. IMF ile son derece aktif bir çalışma içine girdik. Örneğin, bu çalışmada bizim birtakım katılmadığımız hususlar vardı, onları da karşılıklı tartışmak üzere bir mutabakata varıldı. Dolayısıyla ortaya çıkan sonuç, tabii ki bizim açımızdan olumlu. Özellikle geçen yıl Türkiye'de sağlanmış olan yüksek büyüme ve buna karşılık enflasyon görünümünün şu an itibarıyla diğer bazı gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığı zaman nispeten daha olumlu bir görünüm arz etmesi, herkesin dikkatini çeken hususlar oldu. Enflasyonda risk faktörleri yukarı yönlü, bunun farkında ve bilincindeyiz, ancak yine de bütün bunlara rağmen diğer gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında nispeten olumlu bir görüntü var." Turhan, görüşmelerde daha çok, Türkiye'nin ekonomik performansıyla ilgili müzakerelerde bulunduklarını ifade etti.

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında, 'Küresel İzleme Raporu 2011: Binyıl Kalkınma Hedeflerine (BKH) Ulaşılması Olasılıklarını Artırmak' başlıklı rapor da yayımlandı. Raporda, gelişmekte olan ülkelerin üçte ikisinin, aşırı yoksulluk ve açlıkla mücadele konusunda belirlenen kilit hedeflere ulaşılmasında doğru yolda ilerlediği ya da bu hedeflere çok yaklaştığı, ancak en yoksul ülkelerin acil yardıma ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Aldığımız tedbirler sonuç veriyor

Merkez Bankası başkanlığını salı günü Durmuş Yılmaz'dan devralacak olan Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde ünlü yatırım bankası JP Morgan tarafından düzenlenen 'Türk Ekonomisi' konulu konferansta konuştu. Başçı konuşmasında Türkiye ekonomisi hakkında bilgi verdi. Toplantıda, Türkiye'de büyümenin güçlü seyretmeye devam ettiğini belirten Başçı, çıktı açığının da daraldığını, ancak henüz kapanmadığını kaydetti. Erdem Başçı, alınan tedbirlerin şu ana kadar beklenen etkileri gösterdiğini de anlattı.

aa




Bu haber 1,220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,462 µs