En Sıcak Konular

Maluliyet maaşında rapor eziyeti bitti

17 Nisan 2011 11:05 tsi
Kaza geçirmiş veya kronik böbrek, akciğer gibi hastalığı bulunanların maluliyet maaşı bağlanması sırasında yaşadığı rapor eziyeti sona erdi.

Daha önce sadece Ankara'da yapılan işlemler artık 13 bölgeye yayıldı. Bu sayede 6 ayı bulan ve hak sahipleri için işkenceye dönüşen bürokrasi sona erdi. Maaş bağlanması için gerekli olan sağlık kurulları kararı en geç 1 ay içinde çıkıyor. Arkasından 15 gün içinde maaş bağlanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu, maluliyet maaşında bürokrasiyi bitiren adımı sağlık kurullarında attı. Türkiye'nin 9 ilinde kurulan bölge sağlık kurullarına 4 şehir daha eklendi. İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Kocaeli, Bursa, Konya, Kayseri, Samsun'daki kurullara Ankara, Eskişehir, Trabzon ve Gaziantep de ilave edildi. Bu bölgeler kendilerine yakın illerden gelen maluliyet dosyalarına da bakmakla yetkilendirildi.

Maluliyet aylığı bağlanması işlemleri, daha önce sadece SGK'nın Ankara'daki başkanlık binasında yürütüldüğü için 6 ayı buluyordu. Kaza geçirmiş veya kronik böbrek rahatsızlığı gibi hasta grubunda yer alanlar, malulen emekli olabilmek için kilometrelerce yolu teperek Ankara'ya gelip gitmek zorunda kalıyordu. Ankara'da biriken dosyalar yüzünden maluliyet maaşı bekleyenler 6 ay ile 1 yıl arasında bekliyordu. Şimdi bölgelerde kurulan 3 doktor, 4 memurun görev yaptığı bölge sağlık kurulları, ilin ve çevresindeki vatandaşların özür raporlarını inceleyip aynı gün karar verebiliyor.

YENİ SİSTEMDE HASTANEYE İKİNCİ DEFA GİTMEK YOK

Maluliyet talebinde bulunan kişi, yaşadığı ilin Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi'ne başvuracak. Kişi merkez yerine doğrudan eğitim ve araştırma veya üniversite hastanelerine de başvurabilecek. Bölge sağlık kurulları, hastaneden veya SGK merkezinden gelen raporu değerlendirecek. Eğer dosyada eksik varsa, sağlık raporlarının alındığı hastane aranacak, belgeler istenecek. Malulen emekli olmak isteyen kişi çok zorunlu olmadıkça ikinci defa hastaneye gönderilmeyecek.

cihan



Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,952 µs