En Sıcak Konular

Türkiye-İran Azerbaycan'dan ortak imza

17 Nisan 2011 09:03 tsi
Türkiye-İran Azerbaycan'dan ortak imza Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun katıldığı Türkiye-İran-Azerbaycan 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası birçok alanda işbirliğini öngören bir bildiri yayımlandı.

İran'ın evsahipliğinde Urumiye kentinde bugün yapılan Türkiye-İran-Azerbaycan 1. Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı sonrası yayımlanan ortak bildiride, üç ülkenin ortak tarih ve kültüre sahip, dost, kardeş ve komşu ülkeler olduğuna vurgu yapıldı.

Üç ülke arasındaki işbirliğinin bölge ve dünya barışına katkı sunacağı belirtilen bildiride, tüm ülkelerin toprak bütünlüklerine saygı duyulmasının bölgedeki sorunların barışçıl çözümünü olumlu yönde etkileyeceğine dikkat çekildi.

Uluslararası ilişkilerde adalete riayet edilmesi ve tüm ülkelerin yasal haklarına saygı duyulmasının önemine işaret edilen bildiride, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) denetiminde ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesinde ayrım gözetilmeksizin her ülkenin barışçıl nükleer enerji elde etme hakkı olduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov başkanlıklarında yapılan üçlü görüşmenin ardından yayımlanan bildiri, üç ülkenin ticari ilişkilerinin geliştirilmesini ve halkların refah düzeyinin artırılması esas alındı.

Bildiride üç ülkenin ticaret, sanayi, ortak yatırım, taşımacılık, iletişim, enerji, turizm, bilim ve teknoloji alanlarında işbirliğini güçlendirmeleri öngörüldü.

Bildiriye göre, Türkiye, İran ve Azerbaycan arasında tercihli ticaret, gümrük işlerinin kolaylaştırılması, sınır kapılarının iyileştirilmesi ve ortak şirketler aracılığıyla ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ekonomik komite kurulacak.

Dışişleri Bakanlıkları bünyesinde oluşturulacak komiteyle üç ülke vatandaşlarının seyahat ve birbiriyle ilişkilerinin kolaylaştırılması da amaçlandı.

Üç ülkenin ortak tarihi ve kültürel miraslarının tanıtılması amacıyla ortak program ve etkinlikler düzenlenmesi de bildiride yer alan diğer bir işbirliği alanını oluşturdu.

Terörizm, organize suçlar, uyuşturucu, insan ve silah kaçakçılığına karşı üç ülke istihbarat ve güvenlik birimlerinin ortak hareket etmelerini de öngören bildiride, dışişleri bakanlarının, önemli bölgesel ve uluslararası konuları yine bölgesel ve uluslararası kurum ve kuruluşlar çerçevesinde ele alıp, istişarelere devam edecekleri vurgulandı.

Son bölgesel gelişmelere değinilen bildiride, halklara şiddet uygulanmasına karşı olunduğu, halkların barışçıl ve meşru haklarına saygı gösterilmesi gerektiği üzerinde görüş birliğine varıldığı belirtildi.

Bildiride, üç ülkenin sınır bölgelerinde ticaret, ulaştırma, taşımacılık ve turizmin geliştirilmesinin yanı sıra halklar arasındaki ilişkileri geliştirmeyi teşvik ettikleri vurgulandı.

İran'ın ev sahipliğinde ilki yapılan üçlü toplantının her altı ayda bir yapılmasına karar verilen bildiride, Ekim 2011;deki ikinci toplantının Nahçıvan;da düzenlenmesi karara bağlandı.

aa

 




Bu haber 1,225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,772 µs