En Sıcak Konular

Gözler yine gurbetçilerin ceplerinde!  

0 0 0000 00:00 tsi
Gözler yine gurbetçilerin ceplerinde!   Binlerce gurbetçiyi mağdur eden Kombassan, tekrar Avrupa'daki Türk işçilerden para toplamaya hazırlanıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, bu kez gurbetçilerden bor madeni projesiyle para almak için kolları sıvadı!

Referans Gazetesi'nde Metin Can imzası ile yer alan habere göre faizsiz yüksek kazanç vaadinde bulunan holdingler, sebep oldukları mağduriyetlerle uzun süredir gündemi meşgul ediyor. TBMM Araştırma Komisyonu'nun gündemine kadar giren ve üzerinde incelemeler yapılan bu holdingler gurbetçilerin şikayetleri üzerine sadece Türk hükümetini değil Alman hükümetini bile harekete geçirdi. En son Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'daki Hannover Fuarı açılışı ile ilgili toplantı yaptığı salonun kapısına seslerini duyurmak için Avrupa'daki mağdur Türk işçiler dayanmıştı. Parasını alamayanlar tarafından bu holdinglere açılan birçok dava bulunuyor.

40 GÜNDE 50 MİLYAR DOLAR GETİRİRİM

Avrupa bankalarında Türklere ait kayıtlı 200 milyar dolar olduğunu, kayıtsız para ile birlikte ise bu rakamın 400 milyar doları bulabileceğini ifade eden Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, Türkiye'nin kurtuluşu dediği bor projesi ile ilgili şu açıklamayı yaptı: "Hayata geçeceğine inandığım çok önemli bir bor projem var. Örneğin hükümetle birlikte 100 milyar dolarlık bir şirket kuracağız. Ama bundan vergi falan alınmayacak. Bunun yüzde 51 devletin olacak. Yüzde 49 yani 49 milyar dolarlık hisse senedi çıkaracağız. Bunu satacağız devlete. Bu milli bir mesele olduğu için Avrupa'daki Türk işçilerden 40 günde 50 milyar dolar gelir. Bu para devletin ama devlet de bunu istediği gibi harcayamayacak. Diyelim ki 10 milyar doları ayırdık. Bunu KOBİ'lere vereceğiz. Al sana 500 bin dolar. Beş sene geri ödemeli ben sana bunu veriyorum yeniliklerini yap. Hayvancıya vereceğiz, damızlık getir çalış ne yaparsan yap. 10 yıl geri ödemesiz 20 yılda öde. Yüzde 5 faizle vereceksin ama. Zaten Eti Bor geçen sene 300 milyon YTL'den fazla kâr etti. Bundan gelecek bir para da var. Bu proje Türkiye'nin kurtuluş projesidir." Bu arada Bayram, Alman hükümeti ile Kombassan arasında bir problemin olmadığını öne sürdü.

1 MİLYAR DOLARA TESİS KURACAĞIZ

Öte yandan Haşim Bayram bu projeye inanıp hisse senedi alanlarında çok iyi para kazanabileceğini söyledi. Ayrıca bor borsası da kurulmasını gerektiğini anlatan Bayram, "Ben hesapladım hisse senedi sahipleri yılda en az yüzde 25 para alır. Bir de borun maden borsası olacak. Hissedarları da böyle koruyacağız. Öyle başkalarının yaptığı gibi parayı topla bir iş çıkmasın sonra parasını verme. Öyle bir şey olmayacak. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Ayrıca bu projeye ilerleyen senelerde 10 milyar dolar daha gelir. Bu projeyi hükümet kabul ederse herkes kabul eder. Bor projesi bir hayal satma projesidir. Ama şahane bir hayal."

Konuşmasında bunun bir Türkiye projesini olduğunun sıkça altını çizen Bayram, "Valiler kaymakamlar ve muhtarlar dahi hisse senedi yapacak. Çünkü bu milli mesele olacak. 1 milyar dolara Ar-Ge tesisleri kurarak boru işleyip satacağız. Şimdi ham olarak Amerika'ya veriyoruz. Onlar da dünyaya satıyorlar" diye konuştu.

ÖNÜME ÜÇ ÇUVAL PARA DÖKTÜLER

"Avrupa'daki insanlar vatanperver insanlar. 70'li yıllarda kötü olaylar oldu. Bazı üçkâğıtçılar dolandırıcılık yaptı. Ama bu devletin suçu. Sahip çıkmadı bu olaya" diyen Bayram, Kombassan gibi bir yapılanmaya bir tek Maliye eski bakanlarından Zekeriya Temizel'in sahip çıktığına dikkat çekti. Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: "Topladı devlet kurumlarını ve onlara bizi anlattı. Ama gene bizi batırmak isteyenler vardı. Olmadı. Biz hep engellendik. Güvenli ellerde bu proje uçardı. Hamburg'ta Afyon Emirdağlı bir grup geldi üç çuval parayla. Caminin kahvesinde çuvalları boşaltılar. 250 bin mark döktüler. Al bizim oraya fabrika kur dediler. Ben bunu kabul etmedim. Ama böyle çok insan var. Devlet sahip çıksın olaya. Devlet güvencesi olsa para yağdırır bu insanlar."

Kombassan Hodlding halen kâğıt, karton, ambalaj, otomotiv, teknoloji, makine. gıda, petrol ürünleri, inşaat, maden ve tekstil alanında faaliyet gösteriyor.

SONSUZ ENERJİYİ BULDUK YAKINDA AÇIKLAYACAĞIZ

Bayram, Kombassan Holding'in büyüme planlarını kâğıt, inşaat, PVC ve gıda sektörlerinde yaptıklarını söyledi. Kağıda 500 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyleyen Bayram, şunları söyledi: "İnşaatta büyüyeceğiz. PVC yatırımlarına önem vereceğiz. Gıda şehrini daha da büyüteceğiz. Macaristan'da Rulman fabrikası kurduk. Hendek'te rulman fabrikası kurduk. Rulman gamımızı tamamladık. Şu anda dünyada üretemediğimiz rulman yok. Amerika bütün rulmanlarını bizden alıyor ve kalitemizden dolayı bize ödül verdiler."

Bayram Konya'da bir tanıdığının sonsuz enerjiyi bulduğunu da söyledi. Yakında bu icadın gündeme bomba gibi düşeceğini söyleyen Bayram kaynağın teknik ayrıntıları hakkında ise bilgi vermedi.

SABANCI VE KOÇ'TAN DAHA TEMİZ DEFTERLERİMİZ VAR

İzinsiz sattığı hisseleriyle binlerce mağdur yaratan Kombassan Holding'in 2000'de yaptığı "halka açılma" başvurusu kabul edilmemişti. Holding geçen yılda İMKB'de işlem görmek için girişimde bulunmuştu. SPK yetkilileri başvuru yapıldığı dönemde "İMKB'de halka açılmak için ortak sayısını tam ve kesin olarak bildirmesi, defter ve evraklarını tam olarak teslim etmesi gerekiyor. Ancak şirket, ortaklarının sayısını tam olarak veremiyor ya da vermiyor'' açıklamasını yapmıştı. Bayram'ın iddiasına göre önlerini İstanbul sermayesi kesiyor: "İddia ediyorum Sabancı, Koç da dahil en güzel defterler bizde. Bize hep art niyetli adamlar geliyor. Bizim önümüzü kesen İstanbul sermayesi ve onların SPK'daki adamları. 80 bin ortağımızdan kimse mağdur değil. Mağdurum diyen yalan söylüyordur."

80'Lİ VE 90'LI YILLARDA 15 MİLYAR EURO TOPLANDI

Kayıtdışı çok ortaklı holdinglerin 1980'li ve 1990'lı yıllarda 10 ile 15 milyar euro arasında para topladığı tahmin ediliyor. Çoğu gizlendiği için tam rakam tespit edilemiyor. Bu konuda faaliyet gösteren 74 holding, yaklaşık 1 milyon kişiyi makbuz karşılığı şirketlerine ortak etti. Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporunda "İslami holdingler yurtdışındaki işçilerden altı yılda 10 milyar euro (12 milyar dolar) topladı. Para toplayan 74 holding tespit edildi ve yatan paralar buharlaştı. Daha çok Konya, Karaman, Yozgat ve Kahramanmaraş'ta kurulan bu holdinglerle ilgili 52 suç duyurusu oldu, 21 kamu davası sürüyor" görüşüne yer veriliyor.  

Türkiye'nin en büyük çok ortaklı holdingi Kombassan'ın yönetimi, 2004'te işler kötüye gidince küçük ortaklara mektup yazıp vedalaşmıştı. "İstenince kâr payıyla iadesi"ni taahhüt ettiği milyonlarca euroyu vermeyince peş peşe mahkemelik olan Kombassan'ın gurbetçi ortaklarına gönderdiği mektup, mağdur hissedarların İstanbul Asliye Ticaret Mahkemeleri'nde açtıkları "alacak davaları"na delil olarak sunulmuştu.

190 BİN KİŞİ 5.5 MİLYAR EURO KAPTIRDI

Faruk Şen - Avrupa Araştırmalar Merkezi Başkanı

Sadece Almanya'da bu holdinglere 190 bin kişi 5.5 milyar euro para kaptırdı. Bizim tespitlerimize göre 54 firma para toplamış. Dolandırılan bu insanların bazıları dava açıyorlar. Ama Alman hükümeti de kaynağı belli olmayan bu paraların vergisini almak istiyor. "Sana geçinmen için belli bir işsizlik parası verdik. Ama bunun çok üstünde kaydı olmayan para kaptırmışsın. O zaman kara para var" diyerek soruşturma başlatıyor ve kaptırdığı paranın vergisini almaya çalışıyor. Dolandıranlar kadar dolandırılanlar da suçlu. Çünkü Alman bankaları yüzde 3-4 faiz verirken bu insanlar paralarını yüzde 28 kâr payı alabilmek için onlara verdiler. 

referans



Bu haber 250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs