En Sıcak Konular

Yıldız: Kılıçdaroğlu bu hesabında da yanıldı

15 Nisan 2011 19:20 tsi
Türkiye Gazetesi'nin organize ettiği 18. Dostlar Meclisi toplantısının bu ayki konuğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız önemli açıklamalar yaptı.

"Enerji konusu bir kısım tehditleri, fırsatları ve alışkanlıkları olan bir sektör" diyen Enerji Bakanı, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz günlerde, "Dünyanın en pahalı enerjisini kullanıyoruz, 15.5 centten elektrik satacaklar, siz bu parayla nasıl rekabet edeceksiniz. Gidin bir bakın, 15.5 cente elektrik üreten başka bir santral var mı?" şeklindeki açıklamasına cevap verdi: "Sayın Kılıçdaroğlu bunu da yanlış söylüyor. Elektriği 15.5 cente ithal ediyoruz zannediyor. Elektriği 12.35 cente alıyoruz. Şimdi şu anda dünyada 8-9 cente elektrik satılıyor zannediyor. Nükleer santraller kurulur kurulmaz elektrik üretimine başlanmıyor."Nükleer santral kurulumu ve üretime geçirilmesi konusunda Kılıçdaroğlu'nun konudan habersiz olduğunu belirten Taner Yıldız, "20 milyar dolar yatırımda bulunursunuz. 7 yılı inşaat, 2 yıl da içinin düzenlenmesi, eder 9 yıl. Anlaşması yapıldıktan sonra neredeyse 15-16 yıl sonra para kazanmaya başlarsınız. Biz diyoruz ki, herhangi bir yatırımcı Türkiye'ye yatırım yaptığında, anlaşmamızı akılcı şartlarda gerçekleştiriyoruz. Nimetlerin ve külfetlerin paylaşımı esasına göre hareket ediyoruz." şeklinde konuştu. Sadece yerli yatırımcılarla yapılan enerji sektöründeki büyümelerin Türkiye'nin büyüme hızını karşılamadığını söyleyen Bakan Yıldız, "Türkiye'deki enerji stratejimizin başına koyduğumuz yerli ve yabancı enerji kaynakları ile ilgili hedef ve hususlar Türkiye'nin büyüme hızına yetmiyor." dedi.

Türkiye'nin önemli bir enerji köprüsü haline geldiğine dikkat çeken Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "Seçimden sonra her türlü çalışmayla beraber Fransa'da üretilen bir elektrik Türkiye'ye satılabilecek. Veya Türkiye'de üretilen elektrik, Almanya'ya veya Belçika'ya satılabilecek. Teknik açıdan bunu sağlamış olduk. İkinci önemli husus, AB ülkesi ülkelerin doğalgazdaki arz güvenliğini sağlamak açısından NABUCCO gibi projelere girdik."

Japonya'da deprem sonrası yaşanan radyo aktif sızıntıya da değinen Bakan Yıldız, "Japonya'daki sıra dışı bir kaza. Tsunaminin oluşturduğu etki bir çok şeyi darmadağın etti. Çernobil kazası 1986 yılında olduktan sonra yaklaşık 140 tane santral yapıldı. O kaza dünyanın en büyük kazasıydı. Ve tamamen atmosfere açıktı. Şu anda nükleer santrallerin güvenlik sistemine harcanan para, elektrik üretimine harcanan para kadardır." dedi.

EN GÜVENİLİR SANTRALİ KURACAĞIZ

"Dünyanın en büyük enerji santrali Japonya'da. Gittik gördük. Toplam 3.5 kilometreye, 1.5 kilometre. Yapacağımız santralin 3-5 kilometre kıyısı olacak. Türkiye'nin geriye kalıyor 8 bin 480 kilometre kıyısı. Her taraf bitti de burası mı badem gözlü oldu? Bu eleştirileri iyi niyetle karşılamıyorum. Turizmi öldüreceksin diyor. Turizmi nasıl öldüreceğiz? Dünyanın en fazla turist çeken şehri Paris'tir, 55 milyon turist ziyaet eder. Türkiye'nin çektiği turistin hemen hemen 2 katı. Etrafında 7 tane nükleer santral var. Herkes akıllı biz mi deliyiz" diye soran Bakan, "Mersin Akkuyu'da yapılan santral Türkiye'nin en güvenilir binası olacak. Hiç tartışmasız en sağlam bina olacak. 9.0 şiddetine dayanacak santral yapacağız. Olma ihtimali varsa da bütün mühendislik hesaplarını yapıyoruz. İnanmadığım işin ne ben ne de Sayın Başbakanımız takipçisi olmaz." ifadelerini kullandı.

cihan



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,724 µs