En Sıcak Konular

CHP'de liste depremi

15 Nisan 2011 08:03 tsi
CHP'de liste depremi

Milletvekili adayları parti içinde tartışmalara neden olan CHP’de sular durulmuyor.

Sabri Ergül, PM’de yapılan oylamaların Seçim Kanunu, SPY ile parti tüzüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle YSK’ya itiraz edecek. Ergenekon davası kapsamında gözaltına alınıp serbest bırakılan Ankara Ticaret Odası (ATO) eski Başkanı Sinan Aygün'ün CHP'den adaylığına ilişkin Parti Meclisi'nde (PM) yapılan oylama, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gidiyor. İzmir eski milletvekili, avukat Sabri Ergül, adaylara yönelik itiraz süresinin başlamasının ardından "partili" sıfatı ile YSK'ya, oylamanın Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası (SPY) ile parti tüzüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz edeceğini açıkladı.

"EVET" OYLARI ONAYLAR

PM'deki oylamada 38 ret oyu çıktığını ancak adaylık oylamasında "evet" oylarının dikkate alınması gerektiğini belirten Ergül, "Adaylığı için genel başkan ve 80 üyeden oluşan PM'nin salt çoğunluğunun yani 42 üyenin evet oyu alması gerekiyor. Ret oyları ile adaylık belirlemesi olmaz" dedi. 1 Mart tezkeresinin Meclis Genel Kurulu'nda reddedilmesini örnek gösteren Ergül, "Evet oyları, hayır oylarından fazla çıktı. Ancak evet oyları, salt çoğunluğa ulaşmadığı için tezkere reddedildi. Bu ret, Anayasa Mahkemesi'nin kararları dikkate alınarak yapıldı. PM'deki oylamada ise, hayır oyları sayıldı ancak onay için 42 salt çoğunluk evet oyu gerekiyor" diye konuştu.

OYLAMA GİZLİ YAPILMALI

Ergül, oylamanın işari yapılmasının da tüzüğe aykırı olduğunu söyleyerek, "PM'deki oylamaları gizli yapılması gerekir" dedi. Ergül, itirazı dikkate alması durumunda YSK'nın, Genel Merkez'den PM'nin görüşme bantları ve tutanakları istemesi gerektiğini belirterek, "Seçim Kurulu'nun, oylamanın yeniden yapılması kararı alması durumunda ise, PM'nin olağanüstü toplanıp Aygün'ün adaylığını yeniden oylaması gerekiyor. Ancak bu kez oylamanın gizli yapılması gerekir" dedi. Kulislerde, PM'de yeniden oylanması durumunda Aygün'ün adaylığının düşeceği iddia ediliyor.

NASIL OY VERECEĞİM?

BUGÜN'ün aldığı bilgiye göre, PM'de, Aygün'ün oylamaları sırasında ciddi tartışmalar yaşanırken, PM üyesi, hukukçu Atilla Sav, "Ben Ankara seçmeniyim. CHP'liyim. Aygün'e nasıl oy vereceğim" tepkisi gösterdi.

TUZAK KURMADIK  PKK'YI SAVUNMADIK

CHP Aday listelerinde Baykal ve Sav ekiplerinin tasfiyesinin yankıları da sürüyor. Baykal ekibinden Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı, yazılı açıklamasında, şu tepkiyi gösterdi: "Emeğin en yüce değer olduğunu söyleyenler, listeleri oluştururken hangi emek kriterlerini gözetmişlerdir. Biz Atatürk ilkelerinin savunulmasından fayda gelmez diyenlerden değiliz. Onun adını ağzına almaktan ürken, sözde devrimci yeni CHP'lilerden değiliz. Önder kadrolara, lidere kurulan tuzaklara seyirci kalmadık. Kim yönetimde ise, hızlı manevralarla onların arkasında televizyonlarda görünmeyi becermedik. Partimize hiç tuzak kurmadık. Bizler ne PKK'nın avukatlığını yaptık, ne de Fethullah'ın savunucusu olduk."

SANIKLARIN ADAYLIKLARINA İTİRAZ

Kamuoyunda tartışmaya neden olan CHP, MHP ve BDP'nin bazı davalar kapsamında yargılanan kişilerin adaylık başvurusuna itiraz edildi. Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, ''Ergenekon'', ''Balyoz'' ve ''KCK'' davalarının sanıklarının milletvekili adaylıklarının iptal edilmesi istemiyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Çevik, İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanlığı'nın bulunduğu Sirkeci'deki İstanbul Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ''Balyoz Planı''na sahip çıktığını öne sürerek, YSK'nın da bu emir altında kalmaması gerektiğini, Meclis'te darbeci milletvekili istemediklerini söyledi. Anayasa'yı, Meclisi ortadan kaldırmayı amaçlayan, Hükümeti yıkmaya çalışan ve bu nedenle de yargılananları TBMM çatısı altında görmek istemediğini ifade eden Çevik, YSK'ya, sanık adayların adaylıklarının kabul edilmemesi için başvuruda bulunduklarını kaydetti. Adem Çevik, milli iradeye, Hükümete ve yargıya karşı darbecilik ve silahlı isyan suçlarından yargılanan 24 milletvekili adayından ''Ergenekon'', ''Balyoz'' ve ''KCK'' davalarından yargılananların adaylıklarının Anayasa'nın 14, 76, 81 ve 83. maddesine aykırı olmasından dolayı yargı sürecine müdahale olarak kabul edilmesi gerektiğini savundu.

bugün



Bu haber 1,088 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,264 µs