En Sıcak Konular

Pıh, pıh!.. 7/22 merkez?

0 0 0000 00:00 tsi
Pıh, pıh!.. 7/22 merkez? Sağ da sol da tamam… Sonra? Kamuoyu baskısı 4 partiyi harmanladı. Ama bu birleşmeler sandıkta ‘katma değer’ getirecek mi şüpheli. Daha basit söylemle, DSP ve CHP’nin oyları birleşir. Peki daha fazla oy getirir mi? Aynı denklem merk

AKP ve laiklik üzerinden yürütülen tartışmalar kamuoyunun merkez sağ ve merkez sol’u birleştirmesini sağladı. Bu doğru. Bu bütünleşmelerin 4 partinin tabanını hakim çoğunlukla memnun ettiği de söylenebilir.

Peki bu ittifaklar seçimde “iktidar alernatifi” çıkaracak güçte mi?  CHP ve DSP’nin geçen seçimdeki oy oranları eksiksiz toplandığında bu sorunun yanıtını olumlamıyor. Daha fazlasına ihtiyaç olduğu aşikar.

Birleşmenin getirdiği sosyolojik ivmenin, “sadece birleştiler” diye yükseleceğini gösteren elle tutulur bir delil de yok ortada. Velev ki bu olsa bile “kararsız seçmenlerin” bir kısmının da-oy oranları kadar-ittifağa katılması da iktidar ihtiyacını karşılamıyor.

Şimdi ne diyorlar?

Her iki partinin halka ve icraatlarına yönelik yeni bir söylem ittifakla birlikte ortaya çıkmış değil. Zaten var olduğu da söylenmiyor. Yani seçmenin “ittifak” dışında bir gerekçesi bulunmuyor.

Kaldı ki farklı yorumcular bu birleşmeyi isteyenlerdin de zaten iki partinin kendi tabanları olduğunu dillendiriyor. Yani oy aynı oy. Şimdiden itibar edilmemesi gereken anketler, CHP’nin geçen seçimde aldığına yakın bloğa hakim olduğunu gösteriyor. DSP’nin durumu ise çok daha tatsız.

Bu erken tahlilin gösterdiği durum bu. Ama “geç tahlil” olmaması için “birleşik sol”un milletvekili adayları ve parti söylem ve politikaları üzerinden “hızlı” ve “açık” siyaset üretmesi gerekiyor. Bunlar inanılar ve şevk yaratıcı projeler olmalı. Tabii “zaman” yeterse.

Merkez sağ: yukarıyı klonlayın!

DYP-ANAP arasındaki birleşme üzerinden de aynı fikir açılımlarını yapmak mümkün. Onların tabanları da-bu sefer Sol’dan daha fazla muhalif ses ve aktif reaksiyon olmasına rağmen-hoşnut.

Yine sol’da olduğu gibi Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu liderliğinin de seçmene cazip gelecek ne söylediğine bakmak lazım. Yeni bir şey var mı? Buna rağmen sağ birleşmenin, yüzer-gezer sağ oyları toplama ihtimali daha yüksek.

Çünkü uzun zamandır bu partilerin “köklerinden” gelen ideolojinin halk tarafından “benimsenmesine rağmen” çok beslenmediği görülüyordu. Sağ’daki ikinci handikap bu birleşme sürecine ve  anlaşıldığı kadarı ile geleceğe de eski ve yıpranmış isimlerin müdahil olacağı ihtimali.
Her iki partinin önce oyları birleştiğinde ortaya iktidar çıkarması yine zor. DYP liderin iddialı söylemlerine rağmen baraj sıkıntısı çekildiği biliniyor. ANAP’ın yeni oy durumu hakkında ise tazelenmiş bilgilere ihtiyaç var.

Erkan Mumcu son 15 gün içindeki duruş ve çıkışlarıyla ANAP’a katkı sağlamış olabilir. Ama bunun da yarattığı bariyerler var.

Lider kavgası…

Birincisi ANAP’a meyleden ve içlerinde ANAP’ın eski şaşalı günlerine nostaljik hisler besleyen seçmen kesiminin DYP birleşmesinden sonra nasıl hissedeceği henüz muamma. İkincisi ise biraz daha seçim sonrasına yönelik.

Cumhurbaşkanlığı oylamaları sırasında Mumcu’nun Ağar’a göre daha “sağlam” durması, mahkemelik olduğu AKP yönetimini ayağına getirmesi, bu süreç içindeki demokrasi söylevleri, merkez sağ seçmenin yeni lideri kim olacak sorusunda bir tenakuzun ortaya çıkmasına neden oldu.

Barajı zar zor geçmiş Demokrat Parti’de liderliğe yönelik ve açıkça tabandan kaynaklanan zıtlaşmalara şahit olabiliriz. Yine de her zaman olduğu gibi kesin sonuç 7. ayın 22'sinde belli olacak.



Bu haber 346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs