En Sıcak Konular

14 kilit ilde büyük yarış

13 Nisan 2011 08:39 tsi
14 kilit ilde büyük yarış 12 Haziran seçimleri için aday listelerini açıklayan partilerde milletvekili sayısı artan 14 stratejik il çok önemli hale geldi.

12 Haziran seçimleri için aday listelerini açıklayan siyasi partiler nüfus dengeleri nedeniyle milletvekili sayısı artan 14 ile yüklenecek. Bu illerde milletvekili sayısında 33 artış olması, Meclis'teki sandalye dağılımını da etkileyecek.

12 Haziran seçimleri için aday listelerini açıklayan partilerde milletvekili sayısı artan 14 stratejik il çok önemli hale geldi. Nüfus kriteri nedeni ile 14 ilin toplam milletvekili sayısında 33 artış olması, partilerin seçim performansını ve TBMM'deki milletvekili dağılımını doğrudan etkileyecek. Bu illerde artan milletvekilliklerini kazanmak için partiler arasında kıran kırana bir yarış olacak. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerini esas alarak milletvekili sayısını yeniden düzenleyen Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 14 ilin milletvekili sayısını artırırken, 28 ilin milletvekili sayısını düşürdü. Yeni milletvekili sayıları Anadolu'nun TBMM'deki ağırlığını azaltırken büyük şehirleri daha önemli hale getirdi. Milletvekili sayılarındaki değişimin ardından İstanbul, Ankara ve İzmir'in milletvekili sayısı TBMM'nin 4'te birini oluşturacak. Sandalye dağılımına büyük etki yapacak olan 3 ille birlikte milletvekili artan 14 ilin toplam milletvekili sayısı TBMM'nin neredeyse yarısını oluşturuyor. 14 ilin milletvekili sayısı 221'den 254'e yükseldi.

İŞTE O KİLİT İLLER

ANKARA'DA YARIŞ
İkinci yarış milletvekili sayısı 29'dan 31'e çıkan Ankara'da yaşanacak. Ankara'nın her iki bölgesinde milletvekili sayısı 1'er arttı. 2007'de 29 milletvekilinden 16'sını almayı başaran AK Parti'nin yeni hedefi 31 milletvekilinden en az 18'ini kazanmak. Bunun için AK Parti'nin ağır topları Cemil Çiçek ve Ali Babacan liste başında seçime girecek. CHP, AK Parti'nin karşısına Sencer Ayata ve İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan ile çıkacak. Ankara'da 9 milletvekili olan CHP, 2007 seçimlerinde hezimete uğradığı Ankara'da eski gücüne ulaşmak istiyor. CHP'nin en önemli dezavantajı ise Ankara'da güçlü oldukları bilinen Önder Sav, Eşref Erdem ve Yılmaz Ateş gibi isimlerin liste dışında kalması. MHP ise Ankara'da Tuğrul Türkeş, Deniz Bölükbaşı isimleriyle yarışta olacak.

İZMİR' E 2 İSİM
Partilerin rekabetinin en çetin geçeceği yerlerden biri İzmir olacak. Milletvekili sayısı 24'ten 26'ya çıkan İzmir'de CHP'nin gücünü kırmak isteyen AK Parti, listesini önemli ölçüde yeniledi. Sosyal demokrat kökenli Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile yaptığı çalışmalarla her kesimin takdirini kazanan eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı liste başı yapan AK Parti, İzmir'de gücünü artırmayı hedefliyor. Kalesi olarak gördüğü İzmir'deki gücünü korumak isteyen CHP'nin ağır topları ise Güldal Mumcu, Alaattin Yüksel ve Mustafa Balbay. MHP ise eski kadrosu Oktay Vural ve Ahmet Kenan Tanrıkulu ile yola devam dedi.#Sayfa#

BURSA'DA DEĞİŞİM
Milletvekili sayısı iki artan Bursa'da ise AK Parti listede önemli bir revizyona gitti. Milletvekili sayısı 16'dan 18'e çıkan Bursa'da birinci sıraya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı getiren AK Parti, 10 olan milletvekili sayısını daha da artırmak istiyor. Bursa'da iddiasını sürdürmek isteyen CHP ise iş kadını Sena Kaleli ile halkın desteğini arayacak. MHP'nin kozu ise İsmet Büyükataman.

KAYSERİ'DE AĞIRLIK
Son iki seçimde AK Parti'nin kalesi olan Kayseri'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız liste başında yer aldı. Milletvekili sayısı 8'den 9'a çıkan Kayseri'de AK Parti'nin büyük üstünlüğüne karşı tek rakibi MHP. MHP, Sabahattin Çakmakoğlu'nun yerine eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu'nu liste başı yaptı.#Sayfa#

DİYARBAKIR'IN ÖNEMİ
2007'de 10 milletvekili çıkaran Diyarbakır'ın milletvekili sayısı 11'e çıktı. Önceki seçimde 10 vekilden 6'sını AK Parti, 4'ünü ise (o tarihte DTP) BDP kazanmıştı. AK Parti yönetimi, Diyarbakır'da Tarım Bakanı Mehdi Eker'i liste başı yaparken, açılım sürecine ciddi katkı veren, aile bağları ve yerel gücü yüksek olan Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası eski Başkanı Galip Ensarioğlu'nu da ikinci sıradan sahaya sürdü. Milli Birlik Projesi'nin anlatımındaki yetersizlik, yerel seçimler ve referandum performasında arzu edilen sonuca ulaşılamaması nedeni ile AK Parti Diyarbakır'da 5 eski milletvekiline listesinde yer vermedi. BDP ise Leyla Zana, Hatip Dicle, Emine Ayna ile muhafazakar Kürt aydınlar Altan Tan ve Şerafettin Elçi ile seçmenin karşısına çıkacak.

GÖZLER İSTANBUL'DA
Anadolu'da büyük desteğe sahip olan AK Parti, küçük illerde oy oranını artırsa bile milletvekili sayısında azalma riskini dikkate alarak, seçim kampanyasında özellikle büyük kentlere yüklenecek. Milletvekili sayısı 2007 seçimlerine göre15 artarak 70'ten 85'e çıkan İstanbul'daki yarış ise adeta taktik savaşına dönüşecek. İstanbul'da AK Parti'nin en önemli kozu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul 1'inci bölgede liste başı. Belediye başkanlığından bu yana İstanbul'da desteğini artırmayı başaran Erdoğan, son yerel seçimlerde CHP'nin yakaladığı çıkışın önüne geçmek için İstanbul kampanyasını bizzat yürütecek. Alınan bilgilere göre Erdoğan, İstanbul'un bütün ilçelerinde miting yapmayı istiyor. 2007 seçimlerinde 70 milletvekilinden 38'ini kazanan AK Parti hem gücünü korumak hem de milletvekili sayısını artırmayı planlıyor. AK Parti'nin hedefi İstanbul'daki yeni 15 milletvekilinin yarısından fazlasını kazanmak.

AK Parti İstanbul listesinde Erdoğan'ın yanında bakanlar Egemen Bağış, Nimet Çubukçu, Ömer Dinçer ile İdris Güllüce, Ayşe Nur Bahçekapılı, Abdülkadir Aksu gibi partinin önemli isimlerini de sahaya sürecek. Erdoğan'ın birinci sırada olduğu İstanbul 1'inci bölgede, CHP liste başı olarak Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'i tercih etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun AK Parti'deki rakipleri ise kadınlar olacak. AK Parti 2'inci bölgede Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'yı listenin önüne koydu. CHP'nin bu bölgedeki ikinci sıra adayı AK Parti'de olduğu gibi bir kadın. CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil Kılıçdaroğlu'nun ardından ikinci sırada yer aldı. 2009 yerel seçimlerinde CHP'nin oy oranını artırmayı başaran Kılıçdaroğlu-Tekin ikilisinin en fazla önem verdiği yer İstanbul olacak. CHP'nin İstanbul'daki kampanyasını Tekin bizzat yönetecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in liste başı olduğu İstanbul 3'üncü bölgede AK Parti'nin önemli isimleri Abdülkadir Aksu ile eski milli futbolcu Hakan Şükür önemli kozları olacak. Bu isimlerin karşısına CHP Erdoğan Toprak, Umut Oran, eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve gazeteci Oktay Ekşi ile çıkacak. MHP ise İstanbul'da AK Parti'den ayrılan eski Bakan Murat Başesgioğlu ile Balyoz Davası sanığı Engin Alan, Meral Akşener, Ümit Özdağ, Celal Adan'la yarışa katılacak.#Sayfa#

BAKANLAR ÖNDE
Milletvekili sayısı 9'dan 11'e çıkan Kocaeli'nde Sanayi Bakanı Nihat Ergün, 10'dan 12'ye çıkan Gaziantep'te eski bakan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 11'den 12'ye çıkan Şanlıurfa'da Devlet Bakanı Faruk Çelik ile seçime girecek olan AK Parti, yeni milletvekillerini kazanmayı hedefliyor. AK Parti, milletvekili sayısı 13'ten 14'e çıkan Antalya'da ise CHP'nin adayı eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın karşısına bu kez TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in yerine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski belediye Başkanı Menderes Türel ile çıkacak. MHP ise Tunca Toskay'la yola devam edecek.

 

 

sabah



Bu haber 1,257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,930 µs