En Sıcak Konular

'Davutoğlu çok çalıştı ama...'

11 Nisan 2011 16:35 tsi
'Davutoğlu çok çalıştı ama...' Haaretz gazetesinde yayınlanan analizde, Mısırlı bir kaynağa dayandırılan yorum dikkat çekti: "Türkiye İsrail’i etkileyebilecek bir konumda değil. Dolayısıyla bu potansiyeli olmadan, önemli bir rol oynayamaz"

Analist Zvi Bar'el Davutoğlu'nun İsrail-Filistin barışı için gösterdiği çabaları değerlendirdi. Analiz -haberden ilgili kısım:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun gündemine bakınca Ortadoğu’da yaşanan süreçlerin Türkiye’nin bölgede önemli bir siyasi güç olması için bir fırsat penceresi yarattığı yönündeki kararlılığını görmek mümkün.
 
Dolayısıyla, Türkiye İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki son operasyonlarını orantısız güç kullanımı olarak eleştirmekle birlikte Gazze’den ateşlenen füzeleri de önlemeye çalışıyor.
 
Türkiye’nin son girişimleri geçtiğimiz Çarşamba günü Davutoğlu’nun Şam’da Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim’le bir araya gelerek Suriye rejimine yönelik protestoları bastırmak için yapılacak siyasi ve ekonomik reformları değerlendirmesiyle başladı. Suriye’de her zaman memnuniyetle ve saygıyla karşılanan bir ziyaretçi olan Davutoğlu, aynı zamanda muhataplarına yapacakları reformlarda Türkiye’yi örnek almalarını da teklif etti.
 
Lübnanlı kaynaklar Suriyelilerin Davutoğlu’na “reform yapmaya hazırlandıklarını ancak takvimin sokaktakiler tarafından dikte edilemeyeceğini” söylediğini aktardı.
 
MEŞAL'LE DE BİR ARAYA GELDİ
Davutoğlu aynı zamanda, Şam’daki Türk büyükelçiliğinde Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal’le de bir araya gelerek İsrail’le hemen bir ateşkes yapılması için bir ikna görüşmesi yaptı. Türk kaynaklara göre, Türkiye İsrail’in Gazze’de ikinci bir Dökme Kurşun Operasyonu düzenlemesinden endişe ediyor. Bu endişenin altında da bir operasyon halinde hem yüzlerce Filistinlinin zarar görmesi hem de reform dalgasının yerini yeni bir bölgesel gündemin alması ihtimalleri yatıyor.
 
Kaynaklar, Davutoğlu’nun Meşal’e Türkiye’nin, Mısır’ın iki yıl önce ortaya attığı uzlaşı formülünü benimseyerek, Hamas ve El Fetih arasında arabuluculuk yapmayı teklif ettiğini de belirtti. Bakan ayrıca Meşal ile Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın İstanbul’da bir araya gelerek sorunlarını çözmeye çalışmalarını da önerdi.
 
Meşal’in daveti kabul ettiği, ancak Abbas’ın Hamas’ın kendisini yasal devlet başkanı ve Filistinlilerin temsilcisi olarak tanımayı reddetmesi dolayısıyla görüşmelerin başarısızlığa uğrayacağını öngörerek geri çevirdiği belirtildi.
 
Bu arada Davutoğlu da turlarını sürdürüyor. Dün Kahire’ye giden bakan burada Filistinlilerin kendi aralarında bir uzlaşı sağlamaları ve Filistinlilerle İsrailliler arasında bir ateşkes yapılması için girişimlerine devam ediyor. Bu bağlamda Mısır Başbakanı İssam Şeref ve Dışişleri Bakanı Nebil el Arabi’yle görüşen Bakan Davutoğlu, Mısırlı yetkilileri planlarında değişiklik yapmaya iknaya uğraştı.
 
El Arabi’yle düzenlediği ortak basın toplantısında Davutoğlu uzlaşı konusunda iyimser göründü ancak Gazze’deki durumla ilgili bir şey söylemedi.
 
ASIL İŞİ MISIR YAPTI
Mısırlı bir kaynak Haaretz’e yaptığı açıklamada, Kahire’nin, Türkiye’nin konuya müdahil olmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi ancak, “Türkiye İsrail’i etkileyebilecek bir konumda değil. Dolayısıyla bu potansiyeli olmadan, önemli bir rol oynayamaz. Mısır ateşkeste ve uzlaşıda en önemli ülke olmaya devam edecek” dedi.
 
Dolayısıyla, Mısırlı yetkili, Türkiye ortalıkta toz kaldırırken, Hamas’ın liderlerini “İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarını sonlandırması kaydıyla” ateşkese ikna edenin Mısır olduğunu söyledi.
 
Yetkililer, Mısır’ın liderleriyle İsrail’deki “sorumlu yetkililer” arasında temasın sürdüğünü de söyledi ancak bu yetkililerin kademesi belirtilmedi.
 
Zvi Bar'el'in "Turkey seeking greater role amid Mideast tumult" başlıklı haber analizinden Hürriyet gazetesi tarafından derlenmiştir.



Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs