En Sıcak Konular

BTC boru hattında ücret ihtilafı büyüyor

11 Nisan 2011 15:03 tsi
Azeri ham petrolünü Türkiye üzerinden dünyaya taşıyan Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattını işleten ve İngiliz petrol devi BP'nin en büyük ortağı bulunduğu BTC şirketi ile hattın Türkiye'den geçen 1076 kilometrelik bölümünün işletmeci kuruluş

Sözleşme şartlarının Türkiye'nin aleyhine tek taraflı koşullar içerdiği gerekçesiyle 2009'da BTC'yi tahkime veren BIL'in Genel Müdürü İbrahim Palaz, "Sözleşme bu şartlarda sürdürülemez. Hukuki süreç devam ederken, 12 aydır BTC ile müzakerelerimiz de sürüyor. Ancak müzakerelerle ilgili umudumu kaybetmek üzereyim" dedi.

BIL Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Palaz, 2010 yılı sonu itibariyle şirketin zararının kümülatif olarak 31 milyon dolara ulaştığını belirterek "Faaliyetlerimizi sürdürebilmek için bugüne kadar 195 milyon dolar dış kaynak kullandık.2010 yılı sonu itibariyle net borcumuz 91 milyon dolara, kümüle zararımız da 31 milyon dolara ulaştı. Mevcut şartların devam etmesi halinde BIL 2045 yılına kadar zarar etmeye devam edecek ve kümülatif zarar 2 milyar doların üzerine çıkacak" dedi.

ANLAŞMA BU KOŞULLARDA SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği Anadolu Buluşmaları BTC'nin iki önemli tarafını bir araya getirdi. Toplantıya BTC Türkiye Operasyonları Genel Müdürü Şölen Karavelioğlu ile Botaş'a bağlı olarak kurulan BIL'in Genel Genel Müdürü İbrahim Palaz katıldı.

BOTAŞ'ın Adana Ceyhan'daki tesislerinde düzenlenen basın toplantısında konuşan İbrahim Palaz, "2002'de BTC ile sözleşme ayrıntılarına bakılmadan dönemin hükümeti tarafından tamamen zarar odaklı ve 40+10+10 olmak üzere toplam 60 yıllık bir anlaşma yapılmış. En küçük hukuk bilgisi olan bir kişi bile bu anlaşmaya imza atmazdı. Tümüyle tek taraflı ve Türkiye'nin zararına olacak bu anlaşma nedeniyle BIL'in zararı giderek büyüyor. Bu zararın sadece bugüne değil gelecek kuşaklara da faturasının çıkacak. Bu anlaşma bu şartlarda sürdürülemez." dedi.

TÜRKİYE'YE İŞLETME ÜCRETİ VE VERGİDE AZ ÖDEME YAPILIYOR

Genel Müdür İbrahim Palaz, BTC ile varılan işletme ve vergi anlaşmasının ortaya çıkardığı tabloyla ilgili olarak, boru hattının en büyük bölümüne ev sahipliği yapan Türkiye'nin hem işletme ücretinde hem de vergide daha az gelir ettiğine dikkat çekti.

Palaz, "Türkiye 1076 km için varil başına 35 sent işletme ücreti alırken, Azerbaycan ve Gürcistan kapsamındaki toplam 700 km için 78 cent ödeme yapılıyor. Bu durum böyle giderse BIL 2045 yılına kadar her yıl zarar etmek zorunda kalacak ve bu rakam 2045'te 2 milyar doların üzerine çıkacak." diye konuştu.

BIL'in kullandığı doğal gazın 1000 metreküpünün fiyatının Mart 2011 itibariyle 450 dolara çıktığına dikkat çeken Palaz "Bizim en büyük gider kalemimiz pompa istasyonlarında kullandığımız doğal gaz. 300 dolarla başladığımız maliyet son olarak 450 dolara çıktı. İşletme ücreti 2021 yılında ancak değişebilecek. Varil başına 43 cent olacak bu ücret de 2045 yılına kadar aynı kalacak. Bu arada tüm giderlerimiz artarken gelirler sabit kalacak. 10 yıl sonrası için bugünkü fiyatla bir uçak bileti almanız mümkün mü" diye konuştu.

UMUDUMU KAYBEDİYORUM

Sözleşme şartlarının Türkiye'nin aleyhine tek taraflı koşullar içerdiği gerekçesiyle 2009'da BTC'yi tahkime verdiklerini hatırlatan İbrahim Palaz şöyle devam etti: "Bunun için 2009 yılında tahkim davası açtık. İngiltere'de açılan dava halen sürüyor. Hakem heyetlerinin oluşturulması aşamasındayız. Genel Müdür olarak BIL'e geldiğim 13 ay oldu. 12 ayını sadece bu zararın nasıl önlenebileceği ve durdurulabileceği konusu için çaba harcayarak geçirdim. Ancak giderler büyürken, gelirlerin aynı kaldığı bir durumda bu zarar devam edecektir. Bunun böyle gitmesi mümkün değil. Sözleşme şartlarının değişmesi için hukuki cephede süreç işlerken, müzakerelerimiz de sürüyor. Ancak geldiğimiz aşamada müzakerelerle ilgili artık umudumu kaybediyorum " dedi.

ZARARI DURDURMAK İÇİN PERSONEL SAYISINI 16'YA DÜŞÜRMEK LAZIM

Toplantıya BTC yöneticileri ile birlikte katılan Palaz, BIL'in en büyük iki maliyet kaleminin yakıt giderleri ile personel harcamaları olduğunu belirterek, her iki kalemde de gider kontrolünün zorluğuna değindi ve bu konuda şöyle dedi: "Burada kimseyi suçlamak istemiyorum. Ama sürekli zarardayız ve bunun önlenebilmesi için en büyük gider kalemimiz olan yakıt maliyetlerimizi 34 milyon dolardan 3.5 milyon dolara düşürmemiz gerekiyor. Personelden tasarruf sağlanması halindeyse 519 olan personel sayısını 16'ya düşürülmesi sonucu çıkıyor. Yani bu da işletmeyi kapatmamız (default) anlamına geliyor."

Bu gidişle BIL'in kullandığı kredileri de ödeyemez hale geleceği uyarısında bulunan Palaz, "Bu denklemde bir yanlışlık var. Hazine ve Hükümet gerekli tedbirleri almazsa ve anlaşma şartları da değiştirilmezse BIL olarak kredileri ödeyemez hale geliriz." dedi.



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,523 µs