En Sıcak Konular

Fransa polisi peçeli göstericileri tutukladı

11 Nisan 2011 11:47 tsi
Fransa’da peçe yasağını protesto etmek için toplanan göstericilerden aralarında peçeli bayanlar da olmak üzere 61’i tutuklandı. Edinilen bilgilere göre emir direk içişleri bakanından geldi.

Geçtiğimiz Cuma günü bir İslami cemaatin gösteri çağrısını ‘şiddete ve ırkçılığa teşvik olarak vasfeden Fransa polisi, Fransa parlamentosu önünde peçe takılmasını yasaklayan kanunu protesto için toplanan göstericilerden 61’ini tutukladı. Göstericilerin 20’si peçeli bayan. Bugünden itibaren yürürlüğe giren kanuna aykırı davrananlara 150 Euro para cezası kesilecek. Tutuklama kararının arkasındaki isim ise İslam düşmanlığıyla bilinen Fransız içişleri bakanı Claude Gueant!

Fransa polisi sözcüsü: ‘Peçe yasağını protesto etmek için yasak bir gösteriye kalkan 61 şahıs tutuklanmıştır’ açıklamasında bulundu.

 

Uluslararası düzeyde edinilen bilgilere göre topluca tutuklananlar Müslümanlar ve tutuklanmaları için emir direk Fransa içişleri bakanı Claude Gueant’tan geldi. Böylece Fransa’da ilk defa barışçıl gösterilere çıkanlara saldırılmış ve tutuklama eylemi gerçekleştirilmiş oldu.

Kanun bugün uygulanmaya başlıyor

Fransa’da bayanların kamu alanlarında peçe takmasını yasaklayan kanun bugün yürürlüğe konuyor. Kanuna uymayanlara ise 150 Euro yani 216 Dolar para cezası kesilecek.

 

Polis sözcüsü ayrıca tutuklananların 20’sinin peçeli bayan olduğunu açıkladı. İngiltere’den ve Belçika’da ülkeye yeni giriş yapan iki kişi de tutuklananlar arasında yer aldı.

Bir yıldır peçe takan Fransız vatandaşı, 32 yaşındaki Müslüman Kenza Dredar şöyle konuştu: ‘Normal hayatımı yaşayacağım, kimse beni peçemi çıkarmaya zorlayamaz.’

‘Şiddet ve ırkçılığa teşvik!’

Geçtiğimiz Cuma günü bir İslami Cemaat tarafından birlik adına yapılan gösteri çağrısı, Paris polisi tarafından ‘şiddet ve ırkçılığa açık teşvik’ olarak nitelendirilmişti.

Polisten yapılan açıklamaya göre tutuklananlardan biri silah taşımaktan olmak üzere beşi hala gözaltında. Tüm tutukluların sorgusu gerçekleştirildi.

 

Öte yandan Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve iktidardaki muhafazakar partisinin, Fransa’da İslam’ın yeri üzerine tartışma daveti, ılımlı çevrelerce öfkeyle karşılandı. Sarkozy bu tartışmaya Yahudi şahsiyetler de çağırdı. Davetli Yahudiler’den bazıları tartışmaya Yahudi takkesiyle katıldı.

Fransa’da 2012 yılı Nisan-Mayıs aylarında cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri gerçekleştirilecek.

Fransızların büyük kısmı Katolik Hıristiyan’dır. Buna karşın ülkede yaklaşık 6 milyon Müslüman yaşıyor. Bu nedenle İslam (sayı bakımından) ülkede ikinci din sayılıyor.

 



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,101 µs