En Sıcak Konular

DTP kilit parti olursa?

0 0 0000 00:00 tsi
DTP kilit parti olursa? 2007’yi ‘siyaseten’ bitiremedik gitti. Maalesef kötü bir senaryo ihtimali daha var. O da ‘erken sandık’tan 3-4 partiyle birlikte DTP’nin ‘bağımsız’ olarak çıkması. Bu halde koalisyon için 

2006 yılının ortasından başlayarak gelen siyasi gerginliği ‘koparmadan’ 2007’nin ilk çeyreğini aştık. Ama yolun başındayız! Zira Cumhurbaşkanlığı seçimleri, muhtıra, ittifaklar, oylamalar, ekonomi falan derken, en kapsımlı meşguliyet erken seçim de geldi çattı.

Bu işlerin 2008’e de bulaşacağı kesin ama bir başka ihtimal daha var ki, “e, pes artık” dedirtir. O da seçimden bağımsız milletvekilleri çıkararak TBMM’ye girecek DTP’nin kilit konuma gelmesi.

‘Hele bir seçim olsun’ denmez!

Bir yıl öncesinden tarışmaları başlayan ve ‘bakın bunlar olabilir aman dikkat’ diye ikaz edilen tüm konular eksiksiz yaşandı. O günlerde de söylenen ama-şimdilik-gerçekleşmeyen ek senaryo Kuzey Irak’a yönelik askeri bir operasyon.

Ona da kendimizi hazırladık ama şimdiden kusursuz kestirelemese de erken seçim sandığından flu olarak seçilen çok partili bir TBMM oraya çıkarsa, başımızı ağrıtacak bir başka sorunla daha karşı karşıya geleceğiz.

3-4 partili ve milletvekili sandalyeleri nispeten eşit dağılmış bir Meclis’in “tek başına iktidar” çıkarma ihtimali şimdiden oldukça zor görünüyor. Ancak ihtimali büyük olan bir gelişme var.

DTP seçimde nasıl bir strateji izleyeceğini büyük olasılıklı bugün belirleyecek ve muhtemelen bağımsız milletvekilleri ile-parti olarak baraj aşması imkansız olduğundan-TBMM’ye girecek.

Bir çok analizciye göre DTP’nin bu yolla Ankara’ya göndereceği milletvekili sayısı 20 ile 25 arasında değişecek. Yine bir çok analizci bu rakamı realist bulmasa ve “daha az olur” dese de can sıkıcı senaryo bununla ilgili değil.

Koalisyon çıkaracak seçimlerden sonra DTP’nin hükümet kurulması için “kilit pozisyona” gelmesi. Ya da 3 partili bir Meclis’te ek bir partinin yeter sayıya ulaşması için destek verecek konuma gelmesi.

Sevimsiz kilidin tatsız anahtarı…

İşte bu senaryo düşündürücü. Bu yeni ve taze bir parlamentonun daha ilk iş olarak-tıpkı bugünkü gibi-çekişmeli ve gergin günler yaşayabileceğini gösteriyor. Kaldı ki hükümete destek veren bir partinin hükümet içinde de bulunmak istemesi durumunda gerginliğin nasıl bir seyir izleyeceği tam bir muamma.

Hele aynı çatı altında MHP’nin de bulunulacağı, DTP’ye bakışı anımsandığında, tamamlanamamış Cumhurbaşkanlığı seçimleri de yeni hükümet yemeğinin üzerine özel bir sos olarak döküldüğünde, böylesi bir tablodan huzursuzlanmamak zor. Sanırız bu seçimler, ilk kez halkın üzerine birden çok ve büyük sorumluluk yükleyecek. Fakat başka bir çare de yok ve sandığın kerameti de burada.



Bu haber 294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,050 µs