En Sıcak Konular

BDDK'dan Libya formülü

11 Nisan 2011 09:58 tsi
İşte Türkiye'yi de ilgilendiren Libya'daki son gelişme...

Libya'da iş yapan firmaların banka borçlarına kolaylık getiren düzenleme öncesi büyük bir pazarlık yaşandığı ortaya çıktı. Müteahhitler Birliği'nin bastırması üzerine BDDK 2.4 milyar lirayı aşan kredilere yeniden yapılandırma imkanı getirdi.

Libya'da iş yapan firmaların banka borçlarına yeniden yapılandırma sağlayan düzenleme öncesinde büyük bir pazarlık yaşandığı ortaya çıktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) firmaların sadece Libya'daki işleri için kullandıkları kredileri yeniden yapılandırmak üzere çalışma başlattı. Ancak Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) firmaların tüm banka kredilerinin kapsama alınmasını istedi.  BDDK ara formülle firmaları kurtaran yönetmeliği sonuçlandırdı. Düzenleme 2 milyar 350 milyon lirayı aşan nakdi ve gayri nakdi kredilere yeniden yapılandırma imkanı getiriyor. 

İki alternatifli yapılanma

BDDK, "Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"e eklediği yeni maddeyle Libya'da iş yapan müteahhitlerin kredi borçlarına iki alternatifli çözüm getirdi. Yönetmeliğin ilk bölümü, firmaların sadece Libya'daki işleri için aldıkları kredilerde sıkıntı yaşanması durumunda devreye girecek. Bu krediler, bankalar tarafından en fazla iki defa yeniden yapılandırılarak firma rahatlatılacak. Firmalar, bu kredideki ödeme sıkıntısı nedeniyle diğer kredilerinde sorun yaşaması önlenmiş olacak.

Kredi kapsamı genişledi

İkinci bölüm ise Libya'da iş yapan firmaların, Libya dışındaki işleri için aldığı kredilerine ödeme kolaylığı sağlayacak. Ancak firmaların bu haktan yararlanabilmesi için hem Libya için hem de Libya dışındaki işleri için aldıkları kredilerin tümünde takibe düşmesi gerekiyor. Bu durumdaki firmalara, tüm banka kredilerinin yeniden yapılandırılması için üç defa kolaylık sağlanacak. Üstelik bu firmalara yeniden kredi de açılacak.

2.4 milyar TL sınırı aşıldı

BDDK yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Libya'da iş yapan ve büyük çoğunluğu müteahhit olan 102 firmanın bankalara 350 milyon lirası nakdi, 2 milyar lirası da teminat mektubu olmak üzere toplam 2 milyar 350 milyon lira borcu bulunuyor. Düzenleme esas olarak bu borçların yeniden yapılandırılmasını ve sıkıntıya düşülmesi durumunda ödeme kolaylığı sağlanmasını öngörüyor. TMB, bu firmaların Libya dışındakiler de dahil olmak üzere tüm kredilerinin kapsama alınmasını istedi. Bu durumda 50 milyar liralık bir kredi riskinin ortaya çıkacağı konuşuluyordu. BDDK, bulduğu ara formülle 2,4 milyarın üzerinde bir riski kabul etmiş oldu.

Yetki tamamen bankalarda

Yönetmelik, zora giren firmalara ödeme kolaylığı getirip getirmeme konusundaki yetkiyi tamamen bankalara bırakıyor. Dolayısıyla bankaların ikna olmadığı hiç bir kredi sözleşmesinin yeniden yapılandırılması mümkün olmayacak. Düzenlemeye ilişkin bilgi veren BDDK yetkilileri, riskin bankaların üzerinde olduğunu, dolayısıyla son kararı bankaların vermesinin doğal olduğunu belirttiler.

Firmalar nefes aldı

BDDK'nın Libya'da iş yapan müteahhitlere yönelik yönetmeliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Devlet Bakanı Zafer Çağlayan bir açıklama yaptı. Çağlayan, yapılan düzenlemenin, özellikle Libya'da iş yapıp, likidite sıkıntısı içinde bulunan firmalara nefes aldıracağını belirtti. Bakan Çağlayan, 31 Aralık 2012 tarihine kadar geçerli olan bu düzenleme ile  firmaların Libya ile ilgili almış oldukları kredileri çok daha iyi koşullarda yapılandırabileceklerini bildirdi.

Kim ne iş yaptı?

Libya'da iş alan Türk firmaları arasında Doğuş, Güriş, Enka, Nurol, Metiş, Tekser, Yüksel İnşaat gibi Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik firmaları yer aldı. Son iki yılda Libya'da Enka 5, Güriş 3, Doğuş 2, Nurol, Metiş ve Yüksel İnşaat 1'er iş üstlendi. 2009-2010 yılları arasında Libya'da Türk firmalarının aldığı işler arasında Taşyapı tarafından üstlenilen Trablus El Falah Bölgesinde bin 13 adet konut projesi, Summa Libya tarafından üstlenilen Burj Al Baher Ticaret Merkezi, otel ve konut Projesi, Mitaş Enerji ve Maden İnşaat İşleri tarafından üstlenilen Sirt-Huon 400 Kw tek devreli 275 kilometre uzunluğundaki enerji nakil hatlarının İnşası projeleri de yer alıyor. Ayrıca, Libya'da SEGA İnşaat Cebeli Garbi Bölgesi'nin Garyat Şarkiya şehrinin tüm altyapı işlerini, Cevahir Grup İnşaat Bingazi-Alışveriş Merkezi inşaatını, Çeltikoğulu İnşaat Trablus kentinde Wadi El Mejaneen kanalizasyon inşaat projesi işlerini, Libya Turkmall Taahhüt İnşaat Libya-Türkmall Hai El Andalus Alışveriş Merkezi, otel binasının yapımını, Tekser İnşaat ile TAŞYAP İnşaat Libya Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi'nde demir yol projesi İnşaatı projelerini üstlendi.

bugün

 




Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,991 µs