'Ülkeler karnesi' | " /> 'Ülkeler karnesi' | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan 'Ülkeler karnesi'

11 Nisan 2011 08:23 tsi
Davutoğlu'ndan 'Ülkeler karnesi' Dışişleri Bakanı'nın ülkemizin ilişkide olduğu ülkelerle ilgili değerlendirmeleri AK Parti Siyaset Akademisi'nin 'Ders Notları'na girdi. Notlarda, kimi ülkelere 'tam puan' verilirken, bazı ülkelerle ilgili yaşanan sıkıntıların da altı çiziliyor.

AK Parti Siyaset Akademisi'nde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ülkemizin ilişkide bulunduğu Batı, Ortadoğu Asya ve Afrika ülkeleriyle ilgili yaptığı değerlendirmeler ders olarak okutuluyor. Ders notlarında Davutoğlu'nun gözlemleriyle ABD, AB ülkelerinin yanı sıra ilişkide bulunduğumuz diğer ülkelerin ülkemize bakış açısı gözler önüne seriliyor. Notlarda yer alan bazı ülkelere ilişkin değerlendirmeler özetle şöyle:

- OBAMA'NIN ZİYARETİ TEYİTTİR (ABD): Yarım yüzyılı aşkın bir süredir ortak değer ve idealleri paylaşan ve bunların ilerletilmesi için işbirliği yapmakta olan Türkiye ve ABD, iki yakın müttefik ve stratejik ortak olarak, yoğun bir ortak gündem çerçevesinde ilişkilerini sürdürmektedirler. Başkan Obama ise göreve başladıktan sonra ilk deniz aşırı ikili resmi ziyaretini 5-7 Nisan 2009 tarihlerinde ülkemize yapmıştır. Bu ziyaretler, iki ülke arasında karşılıklı güven ve birlikte çalışma iradesinin en üst düzeyde teyidine imkan sağlamıştır.

- MEVZUATI SIKINTILI (ALMANYA): Alman yetkililerle temaslarımızda ahde vefa ilkesine bağlı kalmaları gerektiğini vurguluyoruz. Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen bazı mevzuat değişikliklerinden duyduğumuz rahatsızlık, tüm düzeylerde yaptığımız temaslarda Alman makamlarının dikkatine getirilmektedir.

- BİZİ EN İYİ ONLAR ANLIYOR (İNGİLTERE): Geleneksel olarak iyi ilişkiler içinde bulunduğumuz İngiltere, AB'yle ilişkilerimizde yapıcı bir rol üstlenmiştir. İngiltere terörle mücadele konusunda Avrupa'da ülkemizi en iyi anlayan ülkeler arasında yer almaktadır.

- İLİŞKİMİZ İNİŞLİ-ÇIKIŞLI (FRANSA): Fransa, AB katılım sürecimizde kilit öneme sahiptir. Geçmiş Fransız hükümetlerinin, inişli çıkışlı da olsa, Türkiye'ye AB üyelik perspektifi verilmesi konusunda yapıcı bir tutum sergilemiş oldukları görülmektedir. Bugün ise, Fransa, AB ülkeleri içinde, genişlemenin ve bu bağlamda ülkemizin AB üyeliğinin en hararetli biçimde tartışıldığı ülkedir. 

- BİRBİRİMİZDEN VAZGEÇEMEYİZ (İTALYA): İtalya ve Türkiye, ekonomik açıdan birbirleri için vazgeçilemeyecek işbirliği ortaklarıdır. 

- SEMPATİK ÜLKE (PORTEKİZ): Türkiye ve Portekiz kamuoyu da, farklı kültür, dil, din ve medeniyetlere mensup olmalarına rağmen birbirine sempatiyle bakmaktadır

- ROJ TV TEMASLARI (DANİMARKA): Danimarka'yla ilişkilerimiz de olumlu bir seyir izlemektedir. Bu ülkede aldığı lisansla yayın yapan terör örgütü bağlantılı Roj TV'nin faaliyetlerinin engellenmesi konusu başta gelmek üzere birçok alanda temaslarımız sürmektedir.

Avusturya olumsuzdu şimdi yumuşuyorlar

- İLİŞKİLER HIZ KAZANDI (AVUSTURYA): Avusturya'nın AB üyelik sürecinde ülkemize yönelik olumsuz tutumunda yaşanan yumuşama çerçevesinde son dönemde ilişkilerimiz hız kazanmıştır.

- OSMANLI'YA SAHİP ÇIKIYORLAR (MACARİSTAN): Bu ülkedeki Osmanlı ve Türk kültürel mirasının korunmasında Macar makamlarınca titizlikle hareket edilmektedir.

- AYRI BİR ANLAMI VAR (VATİKAN): Hıristiyanlığın ilkçağlarda Anadolu'da gelişmesi Vatikan açısından ülkemize ayrı bir anlam kazandırmaktadır.

- IRKÇI SÖYLEMLERİ SORUN YARATIYOR (BULGARİSTAN): Bulgaristan'la siyasi ilişkilerimizdeki en önemli pürüzü, bu ülkede artış eğilimi gösteren Türk/Türkiye karşıtlığını içeren milliyetçi söylem ve eylemlerdir.

- YENİ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ (YUNANİSTAN): Yunanistan'la ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hükümetimizin öncelikleri arasındadır.

- DESTEKTE ÖN SIRADALAR (İSPANYA): AB ülkeleri içinde, AB üyeliğimize olumlu bakan ve destekleyen ülkeler arasında İspanya'nın ön sıralarda.

akşam



Bu haber 914 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,449 µs