En Sıcak Konular

Kaddafi'nin resti notayla önlendi

10 Nisan 2011 09:10 tsi
Kaddafi'nin resti notayla önlendi

Libya Hükümeti’nin savaş ortasında Türk firmalarına “işinizin başına dönün” çağrısı, yatırımları tehlikeye atmak üzereyken Dışişleri devreye girdi.

TMB Başkanı Eren, "Notalar verilmese firmalarımızın haklarını kaybetme riski vardı" dedi. Libya Hükümeti'nin savaş ortasında Türk firmalarına "işinizin başına dönün" çağrısı, 21 milyar dolarlık yatırımları tehlikeye atmak üzereyken, Dışişleri devreye girdi. İki nota veren Dışişleri 'bugün için iş yapmak imkasız' uyarısı yaptı.

Libya Hükümeti, iç savaş ve bombardımanın sürdüğü ortamda Türk firmalarını ülkesine geri çağırdı. Türk Dışişleri Bakanlığı, bu sürpriz çağrı üzerine Libya'ya iki ayrı nota vererek müteahhitlerin 21 milyar dolarlık sözleşme ve teminat mektuplarını büyük bir riskten kurtardı.

Libya ile Türkiye arasında gerçekleşen bu kritik gelişmeyi, önümüzdeki salı günü görev süresi dolacak olan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren açıkladı. Bir grup gazeteciyle "veda yemeği"nde bir araya gelen Başkan Eren'in verdiği bilgilere göre Türk müteahhitlerinin Libya'daki varlığını tehlikeye sokan diplomatik trafik şöyle yaşandı:

Tek taraflı fesih

Libya'nın bombaladığı, ülkede iç savaşın yaşandığı sıcak günlerin tam ortasında, can güvenliği tehlikeye girdiği için Libya'dan dönen 102 Türk firmasına birer çağrı geldi. "Gelin, yarım kalan işlerinizi bitirin" ifadelerinin yer aldığı bu çağrı, gidilmemesi halinde, Libya'da devam eden toplam 17,3 milyar dolarlık işlerin tek taraflı feshedilebileceği endişesine yol açtı. Ayrıca 1,5 milyar dolarlık teminat mektuplarının nakde çevrilebileceği, 1,4 milyar dolarlık birikmiş alacağın riske girebileceği ve 900 milyon dolarlık makine parkının zarar görebileceği kaygıları oluştu.

Dışişleri devreye girdi

Savaşın ortasında Libya'dan gelen bu çağrıdan kuşkulanan firmalar, TMB aracılığıyla Türk Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçti. Yapılan görüşmelerde, Libya yönetiminin, "Biz çağırdık, siz gelmediniz. Sözleşme şartlarını yerine getirmediniz" şeklinde bir gerekçeyle Türk firmalarının haklarına el koyabileceği riski belirlendi. Dışişleri Bakanlığı, bu riski ortadan kaldırmak için Libya'daki Büyükelçimiz Levent Şahinkaya aracılığıyla, Libya yönetimine iki nota verdi.

Bombalar patlıyor

Notalarda, can güvenliği için uygun ortamın olmadığı bir ülkede firmaların iş yapmasının imkansız hale geldiği, bu durumun Türk firmalarından kaynaklanmadığı belirtildi. Bu ortamda teminat mektuplarının nakde dönüştürülemeyeceği, devam eden sözleşmelerin de feshedilemeyeceği karşı tarafa bildirildi. Böylece birinci notayla teminat mektupları, ikinci notayla da yapılan sözleşmeler garanti altına alınmış oldu.

Kredilere yeni sözleşme imkanı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun, "Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar ıçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Bu kapsamda, bankalarca Libya'da yerleşik ya da Libya'ya yönelik faaliyetleri bulunan Türkiye'de veya yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan, 'ikinci grup'ta (yakın izlemedeki krediler veya diğer alacaklar) sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklar iki defa ile sınırlı olmak üzere, yeni sözleşme koşullarına bağlanabilecek.

bugün



Bu haber 1,210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,938 µs