En Sıcak Konular

Gül: Koca Sinan'dan alacağımız dersler var

9 Nisan 2011 16:37 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mimar Sinan'ı daha çok tanıtmaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "Mimar Sinan'ı tanıtmak da önemli. Ama ondan çok ders almalıyız." dedi.

Mimar Sinan'ın 423. ölüm yıldönümü nedeniyle doğum yeri Ağırnas'ta anma programı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mimar Sinan'ın doğduğu yer olan Kayseri'nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas beldesindeki törenlere katıldı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı törenlere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, beldeye gelişinde coşkulu vatandaş tarafından karşılandı. Vatandaşları tek tek selamlayan Gül, folklor gösterisi yapan öğrencilerden bayrak açan çocuğu yanına çağırdı. Daha sonra yöreye özgü ateş yakılarak sinsi oyunu oynandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törende yaptığı konuşmada, Mimar Sinan'ı ve bugüne kadar ayakta kalan eserlerine değindi. Gül, şöyle konuştu: "Sizlerle beraber olmanın ayrı bir lezzeti ve tadı var. Sevgisi var. Ne olursa olsun her insan geçerli olan şey, memleketi kendi toprağı çeker. Şüphesiz ki ben de her Kayseri'ye geldiğimde burada sizlerle birlikte olduğumda bu insani duyguyu hep hissederim. Bugün de bunu yaşıyoruz. Burada bir zamanlar başka toplantılar başka programlarla birlikte olmuştuk. Burada Cumhurbaşkanı olarak bulunmaktan mutluluk duyuyorum."

"Mimar Sinan burada doğdu. 5 asır önce 21 yaşına kadar burada büyüdü. Delikanlı olana kadar burada kaldı. Bilim adamları bunu açıkça yazıyor." diyen Gül, konuşmasına şöyle sürdürdü: "Daha sonra İstanbul'a gitmiş. Adı Mimar Sinan ama burada Mimar Koca Sinan olmuş. Büyük mimara ve kişiliğe başta Türkiye olarak, Türk tarihi, Kayseri olarak sahip olmak ayrı bir onur ve gururdur. Mimar Sinan yaptığı eserlerle 500 yıl geçmesine rağmen eserler ayakta. Osmanlı Devleti'ni büyük devlet yapan devlet adamlarının yanında mimar olarak da kendisi de yer alıyor."

Mimar Sinan'ın büyük bir coğrafyada her tarafta eserleri olduğunu ve bunların hala ayakta durduğunu kaydeden Gül, şöyle devam etti: "Zorla yıkılanlar hariç tabi ki. O günkü sınırlarımız ve bugünkü sınarlarımız oldu ve küçüldü. Ama halen şan ve şöhretimizi devam ettiriyorsak oradaki mühürlerimiz ve eserlerimizdir. Bu Mimar Sinan'ın sayesindedir. Onun için büyük mimar ve Koca Sinan'dan alacağımız dersler var. 500 yıl önce Selimiye, Süleymaniye ve o köprüleri yapan insanların çocukları olarak bugün yaptıklarımıza bakarsak, nasıl olur da o günkü mimari ve o dönemki inşaatları yapan büyüklerimize baktığımızda bugün nasıl böyle inşaatlar yapılıyor diye sorgulamalıyız. Sokaklara, şehirlere, devlet binalarına apartmanlara bakılınca insan gerçekten hayret ediyor. O günkü teknoloji, o günkü bilimi ve inşaat malzemelerini karşılaştırırsanız ne büyük ilerleme ve yenilikler var. Bunları bir araya getirip ortaya konulan eserlere bakınca maalesef üzüntülü manzaralar var. Bunlardan ders çıkartıp bugünkü inşaatlarımıza bakarak daha temkinli ve daha dikkatli olmalıyız. Mimarlarımıza ve mühendislerimize ve devlet adamlarımıza kalan şeyler bunlar. Bunlar öncülük edecekler. Ama asıl atılımı mimarlar ve mühendisler yapacak."

Abdullah Gül, "Buna Mimar Sinan'ın doğduğu yerden başlayarak, Kayseri'den başlayarak, Türkiye'de her tarafta bu dersi aldığımızı gösterircesine bir yenilenme şart. Bunu görüyoruz. Çünkü tarihi kentler birliği toplantısında konuştum. Çankaya'da Mimar Sinan'ı andık. Büyükşehirlerde eserlerini gösteren sergiler açtık. Bunlar yeterli değil. Daha çok tanıtmamız gerekir. Biz tanıtmaktan çok daha da ders almalıyız ve fiilen şehirlerimizde uygulamalıyız. Bu vesile olacaktır. Bu nedenle fikirlerimizi paylaştım." dedi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise Ağırnas'ın artık Türk tarihi kadar dünya tarihinin de simgesi ve tarihi bir mekânı olabilecek bir kutlamalara ev sahipliği yapması gerektiğini söyledi. Sözen, "Cumhurbaşkanımız buradaki anma törenlerine katıldı. Mimar Sinan gibi birisinin anılması ve onun daha da iyi tanıtılması adına artık cumhurbaşkanı himayesi altına alınması gerekir." ifadelerini kullandı.

Ağırnas Belediye Başkanı İsmail Mete de Mimar Sinan'ın 1499 yılında Ağırnas'ta doğduğunu ve çıraklık ile kalfalık dönemini Kayseri'de tamamladığını söyledi. Mete, "Mimar Sinan 21 yaşında İstanbul'a gitti. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde mimari eserler yaptırmıştır. Sinan, dönem geçtikçe de mimarlık bilgisini daha da geliştirdi. Bugün halen yaptırdığı eserler ayaktadır." diye konuştu.

Program sonrasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Başkan İsmail Mete tarafından plaket verildi. Bu arada Şükran Erdoğan isimli öğrenci Abdullah Gül'ün yanına geldi ve imza aldı. Gül, bu öğrenciye kalemini hediye etti. Gül daha sonra anma programı çerçevesinde ikram edilen pilavdan yedi.



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs