En Sıcak Konular

Türkiye'yi suçladılar

9 Nisan 2011 09:49 tsi
Türkiye'yi suçladılar WikiLeaks belgelerine göre, İsrail İran’ın silah kaçırmak için Türk topraklarını kullanmasından ve Ankara’nın buna göz yummasından şikâyetçi.

Amerikalı diplomatların gizli yazışmalarını sızdıran WikiLeaks sitesindeki bir belge, İsrailli yetkililerin ‘Türkiye’nin İran’ın toprakları üzerinden silah kaçakçılığı yapmasına göz yumduğu ve İran’a yönelik uluslararası yaptırımlara uymadığı’ konusundaki endişelerini gün ışığına çıkardı.
İsrail Dışişleri’ne bağlı Siyasi Araştırma kuruluşunun Başkanı Nimrod Barkan,  ABD’nin İsrail Büyükelçisi James Cunningham’a 19 Kasım 2009’da gönderdiği mektupta, “İsrail’in endişesinin, Türkiye’nin İran’ın mali yaptırımlardan kaçması için bir platform haline gelmesi” olduğunu dile getirdi.

‘Demiryolları kullanılıyor’
Barkan ayrıca, “İran’ın Türk toprakları üzerinden Suriye’ye silah göndermeye devam ettiği konusunda İsrail’in ikna olduğunu ve bunun muhtemelen Türk yetkililerin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini” yazdı.
Belgeye göre, Türkiye’yi İran’a yönelik yaptırımları çiğnemekle suçlayan Barkan şu ifadeleri kullandı: “Türkiye, İran’a yönelik BM Güvenlik Konseyi veya tek taraflı Amerikan yaptırımlarını üç alanda çiğniyor. Bunlar, ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırımı altında bulunan İran Bankası Mellat ile işlem yapılmasına izin veren yeni kararlar, Türk limanlarının Avrupa’ya ihraç edilecek İran mallarına açılması ve İran’ın Türk toprakları üzerinden, çoğunlukla demiryolunu kullanarak, Suriye’ye silah göndermeye devam etmesi.”

Silahlar Suriye’ye gidiyor
Barkan Amerikalı yetkiliye, İsrail’in Haziran 2009’da bu üç noktayı da Türk yetkililere ilettiklerini, ancak ilerleme kaydedemediklerini de yazdı. Belgede, Türkiye toprakları üzerinden Suriye’ye gittiği ilan edilen bu silahların çoğunun Lübnan’da Hizbullah’a verileceği iddia edildi.
Amerikalı yetkililer ise bu görüşmeleri Washington’a rapor ederken şu ifadeleri kullandı: “İsrailli gizli servisler, Türkiye hükümetinin uluslararası mali yaptırımları baypas etmesi konusunda İran’a yardım ettiğini ve İran’ın toprakları üzerinden Suriye’ye silah kaçırmasına göz yumduğunu söyledi.”

‘Türklerin haberi var’
Guardian gazetesinin yayımladığı bir başka belgede de, bir Mossad yetkilisinin, Türkiye’nin bu konudan haberdar edilmesine rağmen ‘İran Devrim muhafızlarının silah kaçakçılığı alanındaki deneyimi göz önünde bulundurulduğunda, olayın boyutunun farkında olmayabileceği’ne dair uyarısına yer verildi.

Milliyet



Bu haber 1,050 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,463 µs