En Sıcak Konular

Süper güç kepenk kapamanın eşiğinden döndü

9 Nisan 2011 08:34 tsi
Süper güç kepenk kapamanın eşiğinden döndü Amerikan devleti kepenk kapatmanın eşiğinden döndü. Kamuda çalışan 800 bin insanın hayatını yakından ilgilendiren bütçe görüşmelerinde Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi ve Demokrat Partililerin uzun pazarlıkları uzlaşma ile sonuçlandı.

Kongre'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler, Obama hükümetine karşı yürüttükleri muhalif duruşlarını bütçe görüşmelerinde de son dakikaya kadar sürdürdü. Ülkede kamu personelinin maaşlarının ödenmemesi ve çalışanların işi bırakması anlamına gelen kepenk kapatmanın eşiğinden dönen Obama hükümeti rahat bir nefes aldı. Haftasonu tatilini iptal ederek Beyaz Saray'daki ofisinde kalan Obama, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile yaptığı son telefon görüşmesinde antlaşmaya varabildi.

Kongre liderleri ve Beyaz Saray'ın anlaşmaya vardıkları bütçe planı tasarısı Kongre'nin her iki kanadında da salı veya çarşamba günü oylanacak. Kamunun çalışmasına imkan sağlayan antlaşmanın bir kaç dakika sonrasında televizyonların karşısına çıkan Obama, Cumhuriyetçileri halka şikayet etti. Ülke tarihindeki en büyük bütçe kesintisinin yapıldığına işaret eden Başkan Obama, bunun yeni istihdam alanlarının açılmasında, temiz enerji ve yatırımları olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Başkan Obama, kısa açıklamasında her türlü olumsuzluklara rağmen Amerika'yı daha iyi bir geleceğe taşıyacaklarını ifade etti. Başkan, "Kamu çalışanları işlerine devam edecek, devlet kepenk kapatmayacak. Küçük işyeri sahipleri, ailelerin çekleri (maaşları) ödenmeye devam edecek." dedi.

Tarafların antlaşmaya vardığı bütçe planında kesinti miktarı 38.5 milyar dolar olarak açıklandı. Amerikan bütçesi ise 3.8 trilyon dolar. Başkan Obama'nın ülke tarihindeki en büyük bütçe kesintisi olarak nitelediği 38.5 milyar dolar genel bütçenin ancak yüzde birine tekamül ediyor.

Amerikan devletini 15 yıl aradan sonra kapanma noktasına getiren bütçe görüşmelerin ardından Boehner, "Uzun kavgaların ve yoğun tartışmaların ardından anlaşmaya varabildik. Ancak bizim devlet harcamalarının kısaltılması yönündeki muhalefetimiz devam edecek." dedi.

Amerika'da 1870'de geçirilen bir yasaya göre bütçe onaylanmamışsa, olağanüstü bir hal olmadığı sürece, federal hükümet faaliyetlerini sürdüremiyor. Ülkede bu gibi bir durum en son 1995'te yaşandı. Jimmy Carter ve Ronald Reagan iktidarları döneminde ise devlet kurumları tam 10 kez faaliyetlerini askıya almak zorunda kalmıştı.

Ulusal güvenlik, hava trafiği, yataklı hasta bakamı, acil servis, afet yardımı ve elektrik gibi hizmetler ise bu kapsamın dışında görülüyor.

(CİHAN)



Bu haber 1,149 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,880 µs