En Sıcak Konular

Ahıska Türkleri Türkiye'ye göç etmek istiyor

7 Nisan 2011 16:20 tsi
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, göç talebini dile getiren bir konuşma yaptı.

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, birçok ülkede dağınık halde ve büyük sıkıntılar içinde yaşayan Ahıska Türklerinin Türkiye'ye göç etmek istediklerini bildirdi.

Topçu, beraberindeki BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şanverdi, Göçmen Ahıska Türkleri Derneği Genel Başkanı Kazım Dursun, Ahıska Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Osman Çelik ve yönetim kurulu üyeleri ile Türkiye'de yaşayan Ahıska Türklerinin sorunlarını görüşmek üzere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun özel müşaviri Gürcan Balık ve Kafkasya Orta Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Rıza Demirer ile Dışişleri Bakanlığında biraraya geldi.

Topçu, burada yaptığı açıklamada, Ahıska Türklerinin 1944'ten itibaren Ahıska bölgesinden Orta Asya'ya sürüldüklerini, Ahıska Türklerinin o tarihten bugüne kadar yurtsuz ve sahipsiz olarak birçok ülkede yaşadığını söyledi. Gürcistan'ın yıllar sonra Ahıskalılara yönelik dönüş yasasını kabul ettiğini ifade eden Topçu, bir kısım Ahıskalı Türkün ata yurtlarına döndüklerini, ama büyük bir bölümümün buraya gitmediğini kaydetti.

Topçu, Orta Asya'nın birçok ülkesinde büyük sorunlarla boğuşan çok sayıda Ahıskalı Türkün 1993'ten itibaren anavatan olarak gördükleri Türkiye'ye göç etmeye başladıklarını söyledi. Türkiye'deki Ahıska Türklerinin de birçok sorun yaşadığını dile getiren Topçu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere hükümetin, Ahıskalı Türklerin sorunlarına çözüm getirmesini istedi.

Topçu sözlerini şöyle sürdürdü: "Ahıskalı Türklere ikamet ve çalışma izni verilmesinde kolaylık sağlansın ve onların vatandaşlık başvuruları genel mevzuat dışında tutulsun. Ahıska Türklerinin Türkiye'ye kabulü ve iskanına dair kanun uygulansın veya uygun değişiklikler yapılsın. İkamet izni veya vatandaşlık almış Ahıskalıların üniversite diploma denkliklerine YÖK tarafından eskiden olduğu gibi kolaylık sağlansın. Sosyal güvenlik, sağlık ve eğitim konularında mümkün olan destek sağlansın." Topçu, Avrasya coğrafyasında yaşamakta olan on binlerce Ahıska Türkünün Türkiye'ye karşı olumlu ve güzel hislerinin bulunduğunu belirterek, "Ahıska Türkleri anavatanları olarak kabul ettikleri Türkiye'ye göç etmek istiyorlar" dedi.

Gürcan Balık da Dışişleri Bakanlığının Ahıska Türklerinin sorunlarını yakından takip ettiğini belirterek, bu konuda gereken çalışmaların yapıldığını söyledi. Balık, bugünkü toplantıda kendisine iletilen sorunlara ilişkin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu da bilgilendireceğini kaydetti.

AA



Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,215 µs