En Sıcak Konular

Çatışmalar petrol bölgesinde yoğunlaştı

7 Nisan 2011 14:53 tsi
Libya'nın Brega ve Misrata gibi petrol tesislerinin olduğu kentlerinde çatışmalar yoğunlaştı. Muhalifler, petrol ihracatına başlamaya çalışırken, bombardımandan dolayı petrol sevkıyatı askıya alındı.

Libya diktatörü Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler düzenledikleri saldırılarla muhaliflerin denetimindeki bölgelerden petrol ihraç edilmesini durdurdu.

Kaddafi'ye bağlı topçu birliklerin, 3 gündür Misla ve Sarir petrol sahalarını bombaladığını belirten Libyalı muhalifler, saldırıların üretimde düşüşe neden olduğunu söyledi. Muhalifler, Tobruk'a günde 100 bin varil petrol sevketmeye başladıklarını açıklamıştı.

Gelire ihtiyaç duyan muhalifler, depolarda bekleyen 1 milyon varil petrolü sorunlara rağmen ihraç edeceklerini bildirdi ve dün sabah ilk petrol yüklü tankerin Tobruk'tan ayrılarak Katar'a hareket ettiğini açıkladı.

Öte yandan, Kaddafi birliklerini, Brega'dan geri püskürttüklerini açıklayan muhaliflerin sözcülerinden Abdülhafid Goga, Kaddafi tarafından gelecek saldırıları önlemek için milislerin petrol alanlarına sevkedildiğini söyledi.


'İNGİLİZLER PETROL TESİSİNİ BOMBALIYOR'

Ülkenin en büyük petrol tesislerinden Sarir hava sahasında İngiliz uçaklarının görüldüğünü belirten Libyalı yetkililer ise saldırının İngilizler tarafından düzenlediğini kaydetti.

Sarir'den Marsa El Hariga linanına petrol taşıyan boru hattının isabet aldığını belirten Dışişleri Bakanı Halid Kayim, Libya yönetimi mensubu 3 muhafızın saldırıda öldüğünü kaydetti.

Kayim, "İngiliz bombardıman uçakları Surt yakınlarında El Sarir petrol sahasını bombalayıp oradaki tesislerde çalışan 3 güvenlik görevlisinin ölmesine, başka çalışanların da yaralanmasına yol açtı" dedi.

Libya'da Çarşamba günü operasyon düzenlediğini açıklayan İngiltere, petrol bölgesi olan Surt kenti yakınlarında Kaddafi birliklerine ait 6 tank ve 6 zırhlı aracın imha edildiğini iddia etmişti. Libya, isyan başlamadan önce günde 1 milyon 600 bin varil petrol ihraç ediyordu.


'HEDEF VERİYORUZ BOMBALANMIYOR'

Libya'daki muhalifler, NATO'nun Kaddafi birliklerinin saldırılarını durdurma konusunda yeterli adım atmadığını yineledi. NATO'ya, Kaddafi'ye ait askeri hedeflerin konum ve koordinatlarına ilişkin net bilgi verdiklerini belirten muhaliflerin askeri yetkililerinden Albay Hamid Balher, bilgi verdikleri hedeflere saldırı düzenlenmediğini söyledi.

İngiliz devlet televizyonu BBC'ye açıklama yapan Balher, NATO saldırılarının yavaşlaması konusunda Türkiye'yi suçladı. Hava saldırılarının son dönemde azaldığını ifade eden Balher, şöyle konuştu:

"NATO sorumluluğu üstlendiğinden beri hava saldırılarının etkisi azaldı. Elimizde Türkiye'nin NATO'ya saldırıları mümkün olduğunca az tutması için telkinde bulunduğuna ilişkin bilgiler var. Buna hava saldırıları da dahil."


BM: MİSRATA'DA ATEŞKES İLAN EDİN

Libya'nın üçüncü büyük kenti Misrata'da Kaddafi'ye bağlı güçlerle muhalifler arasında 40 gündür aralıksız süren çatışmaların durmasını ve ateşkes ilan edilmesini isteyen BM Genel Sekreter yardımcısı Valerie Amos, Misrata'da durumun vahim olduğunu bildirdi.

Şehirde yaşayanların yiyecek, temiz su ve tıbbi yardımdan yoksun olduğunu belirten Amos, yaralılara tıbbi yardımın ulaştırılması ve sivillerin tahliye edilebilmesi için çatışmaların durması gerektiğini kaydetti.

 



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,053 µs