En Sıcak Konular

Borçluya 'Kara Liste' şoku

7 Nisan 2011 10:20 tsi
Bugün Gazetesi Yazarı Sadettin Orhan, borçluya 'Kara liste' şokunu yazdı...

Hükümet geçtiğimiz yıl bir adım attı, başta küçük esnaf olmak üzere, devlete borcu olan herkes için ödeme kolaylığı getiren bir paket hazırlayarak TBMM'ye sundu.

Paket yasalaştı ve 6111 Sayılı (Torba) Kanun olarak yürürlüğe girdi. Böylece vergi ve prim borçları dahil, devlete olan borçların neredeyse tamamına yapılandırma getirildi. Yetmedi, SGK yetkilileri Ziraat Bankası ile masaya oturarak bir protokol imzaladılar. Buna göre SGK'ya borcu olan Bağ-Kur sigortalıları ve işverenler, isterlerse Ziraat Bankası'ndan 5 yıl vadeli %0,79 faiz oranlı kredi kullanabilecekti.

Bu protokole özellikle çiftçi ve esnaf olarak prim borcu bulunan ve borcu sebebiyle emekli olamayan Bağ-Kur'lular çok sevindi. Zira ceplerinden hiç para çıkmadan borçlarını ödeyebilecekleri gibi, az da olsa emekli aylığına ve sağlık yardımlarına kavuşabileceklerdi.

İşte bu 'krediyle emeklilik' uygulamasını ilk defa bu köşeden okuyan binlerce Bağ-Kur'lu, önce SGK müdürlüklerine gitti. Burada borçları hesaplandı ve kendilerine bir form verildi. Bu formla birlikte Ziraat Bankası şubesine gidip kredi işlemini başlatacaklardı. Ancak banka şubelerine giden binlerce Bağ-Kur borçlusunu kötü bir sürpriz bekliyordu. Ziraat Bankası, emeklilik kredisine başvuran vatandaşlar için önce 'kara liste' sorgulaması yaptı. Bu sorgulamaya göre, herhangi bir bankadan konut, tüketici veya taşıt kredisi kullanıp da taksitlerinde aksama olan veya kredi kartı borcu bulunan vatandaşlar kara listede çıkıyor. Dolayısıyla emeklilik hayaliyle kredi başvurusu yapan binlerce vatandaş, eli boş ve boynu bükük bir şekilde geri çevriliyor.

Çözüm nedir?

Öncelikle şunu ifade edelim, krediyle emeklilik imkanı verilen insanlar bir eli yağda bir eli balda insanlar değil. Öyle olsa zaten haklarında özel kanun çıkarılmaz ve özel kredi protokolü düzenlenmez. Devlet, bu insanları yıllardır içinde bulundukları borç sarmalından çıkarmak için alacağının bir kısmından vazgeçiyor. SGK, yine bu insanları hiç değilse emekli aylığına kavuşturmak için özel kredi protokolü imzalıyor. Protokole göre Ziraat Bankası, verdiği krediyi kişiye bağlanan aylıktan keserek sıfır riske giriyor. Ancak bu sıfır riske rağmen bir de tutup kara liste kontrolü yapıyor.

Bu noktada kimse mevzuat hazretlerinin arkasına sığınamaz. Gereken neyse, yasa ve yönetmelik değişikliği de dahil, yapılmalı ve bu insanlar emekli edilmeli. Bağlanacak aylık zaten 600-700 civarında ve bunun üçte ikisi banka kredisine kesilecek. İnsanların alacağı 150 lira, onu da burunlarından getirmeyelim.

Sadettin Orhan - Bugün



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,682 µs