En Sıcak Konular

Meclis'te 10 tasarı daha kabul edildi

6 Nisan 2011 23:01 tsi
TBMM Genel Kurulunda uluslararası anlaşmanın onayına ilişkin 10 tasarı, kabul edildi. Kabul edilen maddelerin ayrıntıları şöyle:

Buna göre, Türkiye ile Suudi Arabistan, Lübnan, Mısır ve Maldivler arasında askeri alanda eğitim, teknik ve bilimsel işbirliği anlaşmalarının onayına ilişkin tasarılar, Genelkurmay Başkanlığı ile Almanya Savunma Bakanlığı arasında mühimmat dahil Leopard 2 ana muharebe tankı silah sisteminin müşterek konfigürasyon kontrol yönetimi konulu mutabakat muhtırasının uygun bulunduğuna dair tasarı, Türkiye ile Lübnan arasında askeri eğitim işbirliği mutabakat muhtırasının onaylanmasının uygun bulunduğuna tasarı ile Türkiye ile Etiyopya arasında askeri alanda işbirliğine ilişkin çerçeve anlaşması ve bu anlaşmada yapılan 1 numaralı değişikliğin onaylanmasına ilişkin tasarı kabul edildi.

Türkiye ile Suriye arasında terör ve terör örgütlerine karşı ortak işbirliği anlaşmasının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair tasarı da TBMM Genel Kurulundan geçti.

Tasarı üzerinde CHP Grubu adına söz alan Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı, Kuzey Afrika'da başlayan ve Suriye'yi de etkileyen gelişmelerin, anlaşmaya yansımasının olacağını söyledi.

Anlaşmanın, terör örgütü PKK ve Kongra-Gel'e karşı ortak mücadeleyi düzenlediğini ifade eden Pazarcı, son gelişmelerin Suriye yönetiminin yapacağı işbirliğinde daha az etkili olması sonucunu doğurabileceğini kaydetti.

Pazarcı, bu olasılığın göz önünde tutulmasını isteyerek, Türkiye'nin son gelişmeler nedeniyle Suriye'deki iç mücadeleye bulaşmaması gerektiğini vurguladı.

Gelişmeler nedeniyle Suriye vatandaşlarının Türkiye'ye geçmesi ve Suriye'nin bu kişileri terörist olarak ilan etmesi durumunda bazı sorunların çıkabileceğini, geçmişte de İran'daki durum nedeniyle bu tür sorunların çıktığını anlatan Pazarcı, uygulayıcıların bunlara dikkat etmesi gerektiğini dile getirdi.

Anlaşmanın Suriye ile ortak operasyon yetkisi verdiğini kaydeden Pazarcı, Türkiye'nin bunu yerinde kullanması durumunda avantaj sağlayacağını dile getirdi.

-''ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ YALANI ALTINDA İNSANLAR KATLEDİLİYOR''-

MHP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Suriye'nin Türkiye için sıradan bir ülke olmadığını belirterek, ''Suriye, bizim kapı komşumuzdur'' dedi. Şandır, Türkiye'nin Ortadoğu'da yaşananlara karşı tarihi sorumluluğu olduğunu belirtti.

Tunus, Mısır ve Libya'da yaşananların Türkiye için televizyonlarda yansıtılanın ötesinde bir anlam taşıdığını ifade eden Şandır, ''Bunlar Büyük Ortadoğu Projesinin (BOP) uygulamasıdır. Biz, bu bölgede yaşanan olaylarda bir damla kanın akmasını bile istememekteyiz. Bu olaylar, kendiliğinden gelişen masum olaylar değildir. Programlanmış, kurgulanmış, planlanmış olaylardır, hazırlığı önceden yapılmış olaylardır. Bu olayları doğru tanımlamak zorundayız. 22 ülkenin rejimlerinin yeniden düzenlenmesi, sonra da hudutlarının yeniden çizilmesini planlayan BOP'un bölgemizde uygulanmasıdır'' dedi.

Şandır, şunları kaydetti:

''Küresel güçler, projelerini uygulamak, dünya dengelerini kurgulamak ve dünyayı yeniden paylaşmak için bu seyrettiğimiz olayları insanlara yaşatıyorlar. Soğuk savaş sonrasında kurulan tek kutuplu dünya düzeni, şimdi çok kutuplu bir dünyaya doğru gidiyor. ABD ve onun yandaşı Avrupa'nın dışında yeni küresel merkez ülkeleri oluşuyor. Hindistan ve Çin, yeni küresel güç adayları olarak ortaya çıkıyor. Eski küresel güç merkezleri, güçlerini kaybetmemek için, şimdi bu coğrafyaya geliyor ve 'özgürlük ve demokrasi getireceğim' yalanı altında insanları katlediyor. Bizim de içinde olduğumuz 17 ülkenin haritasını değiştirecekler. Adına 'Kürdistan' denilen haritalar yayınlayarak bu işi yapıyorlar. Suriye'de yaşanan olayları değerlendirirken, bu bütünü ele almalıyız. Bütünü görmeden, bir parçayı görerek soruna bakamayız.''

Mehmet Şandır, Tunus ve Mısır'daki olayların Türkiye'yi ilgilendirdiğini ancak Suriye'deki olayın Türkiye için daha da önemli olduğunu vurgulayarak, ''Orada çıkacak yangının bizim evimizi de saracağını unutmayalım. Türkiye, Suriye'deki bu olaylar karşısında, Libya'da ve Tunus'ta gösterdiği tavrın dışında bir tavır göstermelidir. NATO ile önceden pozisyon belirlemeliyiz ve bu pozisyona göre tavrımızı almalıyız'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda son olarak, Türkiye ile Suriye arasında denizcilik anlaşmasının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı ile Afgan ulusal polisinin eğitilmesi ve kapasitesinin geliştirilmesi hususunda Türkiye ile Afganistan arasında işbirliği yapılmasına dair mutabakat muhtırasının onaylanmasının uygun bulunmasına ilişkin tasarı kabul edildi.

Yarın son çalışmasını yapacak olan Genel Kurul'da renkli anlarda yaşandı.

Milletvekilleri, cep telefonlarıyla birbirlerinin fotoğraflarını çekti. AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, hem partisinin hem de muhalefet milletvekillerinin fotoğraflarını çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, bir tasarı üzerinde konuşmak için kürsüye gelirken, kendisine laf atan AK Parti'lilere, ''Çok alkışlarsanız kısa konuşabilirim'' diyerek espri yaptı. Bunun üzerine AK Parti'liler Özyürek'i alkışladı.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, yarın saat 12.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

aa

 

 



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,720 µs