En Sıcak Konular

Türkiye, kanserle mücadele için her yıl 2,5 milyar euro harcıyor

6 Nisan 2011 16:35 tsi
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Türkiye'de kanserle mücadele için yılda 2,5 milyar euro harcandığını söyledi.

Trabzon Belediyesi ve Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından düzenlenen 'Kanser İle Savaşta El Ele' konulu panel, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, burada yaptığı konuşmada, kanserle mücadelenin en iyi ilacının sigara ve alkolden uzak durmak ile fiziksek aktivite yapmak olduğunu vurguladı.

Türkiye'de kanser vakalarına ilişkin 2002 yılından öncesine ait bir veri olmadığı bilgisini veren Tuncer, 2002 yılından sonra da kanser vakalarında ciddi bir artışın yaşandığına dikkat çekti.

Söz konusu artışın dünyadaki artış hızından biraz daha fazla olduğunu kaydeden Tuncer, en sık görelin kanser türünün de erkeklerde akciğer, bayanlarda ise meme kanseri olduğunu dile getirdi.

Dünyada akciğer kanserinin en fazla görüldüğü ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Tuncer, bunun en büyük sebebinin de sigara olduğunu belirtti. Tuncer, Türkiye'de günde 17 milyon paket sigara içildiğine dikkat çekti.

"Çernobil'i cebimizde taşıyoruz." diyen Tuncer, bu hızla devam ettiği takdirde yılda 150 milyon olan kansere yakalanma vakasının 500 milyona ulaşacağını söyledi.

Dünyada bütün soykırımlardan insanın sigaradan öldüğüne işaret eden Tuncer, "Sigara için her iki kişiden biri ona bağlı hastalıktan ölecek. İntihar etmek isteyen birisi başka çareler aramak yerine sigaraya başlasın. Sigara içen birisi sadece kendine ve çocuklarına değil, torunlarına kadar gidecek kalıtımsal bir hastalığına neden olmaktadır." dedi.

Tuncer, vatandaşlara Sağlık Bakanlığının bu konudaki ücretsiz tarama hizmetlerinden yararlan önerisinde bulundu.

Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk de Türkiye'de herkesin nükleer santralleri konuştuğunu, ancak sigaradan hiç bahsetmediği eleştirisinde bulundu.

Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Kutluk, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Tütün ve tütün mamulleri ile alkol kullanmayacaksınız. Güneş yanıklarından korunmak. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite yapmak." Prof. Dr. Kutluk, yapay yöntemlerle bronzlaşmak için kullanılan solaryumun da yasaklanması gerektiğini savundu.

Kanser vakalarının yüzde 80-90 nedeninin tütün olduğuna dikkat çeken Kutluk, sigara ve alkol reklamlarına karşı da tedbir alınması gerektiğinin altını çizdi.

Kanserden korunmada fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapan Kutluk, Karadenizlileri bol bol horon oynamaları tavsiyesinde bulundu.

Çok sayıda kişinin takip ettiği panelde ayrıca Prof. Dr. Şevket Ruacan ve Prof. Dr. Fazıl Aydın da birer sunum yaptı.



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,008 µs