En Sıcak Konular

Yamuk'un davası başlıyor...

6 Nisan 2011 10:32 tsi
İzmir'de, Yamuk isimli kediyi tekmeleyip öldürmekle suçlanan Ufuk Günaydın 12 Nisan'da hâkim karşısında... Davayı izleyen hayvanseverlerse tepkili: Kedi sahipli diye "mala zarardan" yargılanıyor. Sahipsiz bir kedi olsa, dava bile açılmazdı.

İzmir'in Bornova ilçesinde, geçen yıl ekim ayında "Yamuk" adlı kediyi tekmeleyerek ve başını taşla ezerek öldürdüğü ileri sürülen Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi hazırlık bölümü öğrencisi Ufuk Günaydın, 12 Nisan'da ilk kez hâkim karşısına çıkacak. Günaydın, Türk Ceza Kanunu'nun "mala zarar verme" hükmünü düzenleyen maddesine göre 4 aydan, 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Hayvanseverlerse siyah kurdele taktıkları kedileriyle adliye önünde eylem yapacak ve duruşmayı takip edecek.

'SAHİPSİZSE KIYMETİ YOK'

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, kediyi öldüren sanık Günaydın'ın sadece 'mala zarar verme' suçlamasıyla yargılanmasına tepki gösterdi. Türk hukuk sisteminde sahipli ile sahipsiz hayvan arasında bile ayrım yapılarak farklı cezalar uygulandığını belirten Şenpolat, şunları söyledi: "Sahipsiz hayvan maalesef maddi değeri olmayan bir eşya olarak kabul edilmekte. Sahipli hayvanın değeri ise 'kıymeti ne kadar ise o oranda tazminat' olarak ölçülüyor. Sahipli hayvana eziyet eden, ceza kanunu kapsamında mahkemelerde, fatura değeri olan biri olması nedeniyle yargılanabilirken, sahipsiz hayvana eziyet Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirilip mahkemeye bile çıkmıyor. Sahipli hayvana eziyet eden kişi hayvanın eziyet görmesinden değil, sahibinin faturalı malının değer kaybetmesinden dolayı yargılanıyor. Hayvan sahipsiz olsaydı, bu dava dahi açılamayacaktı. İdari para cezası ile geçiştirilecekti." Mevcut yasalara göre, hayvanın hayvan olmasından dolayı gördüğü eziyetten dava açılamadığının altını çizen avukat Şenpolat, "Bu davanın aslında buna vesile olmasını ve yasa değişikliğinin bir an önce gündeme gelmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kemal Şenpolat, daha önceden de Eskişehir'de bir eşeğin gözünü kör eden vatandaş için bir ceza verildiğini ama ceza 2 yılın altında olduğu için adli para cezasına çevrildiğini hatırlatarak, "Bu kovuşturma şikâyete bağlı olmayıp, savcılıklar tarafından kendiliğinden başlaması lazım" dedi. Büfecilik yapan Ahmet Hüsnü Arda Baran'a ait kediyi öldürmekle suçlanan Ufuk Günaydın, kedinin bir önceki gün köpeğini tırmalayarak yaraladığını iddia etmişti. Olay günü aşırı alkollü olduğunu belirten Günaydın, "Maksadım, kutuyu tekmeleyip kediyi dışarı çıkmamasını sağlayarak cezalandırmaktı ama arkadaşım kutuyu kaldırırken ürktü, kutuyu tekmeledi.' demişti.

sabah



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,147 µs