En Sıcak Konular

'MHP'nin ulusalcı bir parti olmaya hakkı yok!'

6 Nisan 2011 09:44 tsi
'MHP'nin ulusalcı bir parti olmaya hakkı yok!' Devlet Bahçeli’nin eski danışmanı Prof. Bilgin'den önemli tespit: Türkiye’de milliyetçiyim diyenler % 80’lere yaklaşırken; MHP’nin oy oranı % 11-15 arasında değişiyor...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin eski danışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, TRT Haber Açı programının dün yayınlanan bölümünde, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

MHP’nin ve Milliyetçilik anlayışının ele alındığı programda önemli tespitlerde bulununan Bilgin’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Milliyetçilik  geleneği olan bir fikir sistemidir ve yakın tarihimizde  Zevkat Bey, Sait Halim Paşa, Mehmet Akif ve hatta Bediüzzaman’la başlayıp  Erol Güngör, Mümtaz Turhan gibi düşünce adamlarına uzanır. Milliyetçilik düşüncesinin evrimine baktığımız zaman bu kişiler bireysel kimliğe değil bir medeniyet algısına vurgu yapıyorlar. Bir taraftan milletin değerleriyle, çoğunluğuyla uzlaşan dolayısıyla demokrasiye açılan bir milliyetçilik; diğer taraftan da ulusalcılık… Ulusalcılığın söyleminde millet, birey, orta sınıflar, sivil toplum İslam ve onun  tasavvuf gelenekleri irticai, ‘dinci’ diye suçlanıyor. Bu düşmanca söylem. Neye? Ülkenin değerlerine. İçerisinde din yok hatta din karşıtlığı var. MHP’nin tarihinde bu kırılma Alparslan Türkeş döneminde de yaşandı. 1969’ kongresinde Alparslan Türkeş de bir grup tarafından ümmetçilikle suçlanıyor ve Türkeş tercihini gelenekten yana, Gökalp’ten yana yapıyor. O kadar ki rahmetli Türkeş’in Necip Fazıl’la ortak bir beyannamesi var. Bu, tarihsel bir birikimin politik bir dille yazılmış ortak imzalı deklarasyonu gibidir. O halde milliyetçiliğin siyasal anlayışında bir gelenek var. Bunun da siyasette yansıması beklenir. MHP’nin ulusalcı bir parti olmaya tarihsel olarak hakkı yok. Ulusalcılık referans olarak devleti seçer ve halkı dönüştürecek bir nesne olarak görür dolayısıyla ulusalcılığı, milliyetçilikle karıştırmamak lazım. Selçuklu’ya düşman, Osmanlı’ya düşman, toplumun değerlerine düşman bir ulusalcılık akımı var. Bu ciddi bir sorun. Ulusalcılığı irdelediğiniz zaman bu bir çeşit devletçiliğe hatta bir çeşit faşizme çıkıyor.  Bunu Kemalizm’le falan izah etmeye çalışıyorlar ki Mustafa Kemal’le bunun ilgisini kurmak da ayrı bir hastalıktır.”

“MİLLİYETÇİLİĞİN DEMOKRASİYLE OLAN BAĞI ZORUNLUDUR”

“Milliyetçilik, küreselleşmenin verilerini, bireysel özgürlük taleplerini ve etnik kimlikleri dikkate alan,  bu kimlikler üzerindeki ortak paydamızdan entegrasyon yaratan, bir anlayışı
içermeli. Milliyetçilik, siyasal yöntem olarak demokrasiyi benimsediği zaman sorun çözücü olur. Milliyetçiliğin demokrasiyle olan bağı zorunlu bir bağdır.
Geleneğin, milliyetçi siyasete yansıması gerekiyor. Milliyetçiliği ve muhafazakarlığı,  ortak bir siyaset anlayışında formüle edemiyorsanız, Milliyetçi duyarlılıkları olan seçmen Muhafazakarlık ekseninde yoğunlaşır.”

“SÖYLEMDE MUHAFAZAKAR DEĞERLERLE SORUN VARSA MUHAFAZAKARLAR BAŞKA BİR YÖN ARAR”

“Milliyetçilik, bir medeniyet davasının sürdürülmesi gibi anlaşıldığı zaman mutlaka içinde muhafazakar değerleri barındırır. Muhafazakar değerlerle problemi olan ulusalcı söylem, milliyetçi siyaset içerisinde temsil edilmeye başlandığı zaman o milliyetçi siyasetin içerisinde yer alması beklenen insanlar kendilerine farklı bir yön ararlar. Bunu anketlerden de çıkarabiliriz. Türkiye’de kendine milliyetçiyim diyenlerin oranı % 80’lere yaklaşırken; kendini milliyetçilikle özdeşleştiren MHP’nin oy oranı % 11 ile 15 arasında değişiyor.  Türkiye’de seçmenin milliyetçilikten beklentileriyle siyasetçinin davranışları arasında farklılaşma var.”



Bu haber 1,192 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,856 µs