En Sıcak Konular

Türkiye'nin Akdeniz stratejisi

6 Nisan 2011 09:22 tsi
Türkiye'nin Akdeniz stratejisi Herkesin gözü en hareketli aktörde...

Türkiye, Libya’da ne yapmak istiyor.

Öncelikle ateşkesi sağlamak ve ardından çatışan taraflar arasında siyasi diyalog kurularak, Libya’nın yeni yapısının oluşturulmasını istiyor. Libyalı her iki tarafın, birbirine askeri üstünlük sağlayabilmesi mümkün görünmüyor. Kaddafi güçleri, Ras Lanuf’u geri aldılar ama oradan Brega’ya ve giderek Bingazi’yi ulaşmaları, mevcut NATO operasyonu karşısında imkansıza yakın ihtimal.

Muhalif güçlerin de, Ras Lanuf’u tekrar alıp, Sirte’yi düşürmeleri ve Trablus üzerine yürümeleri de, imkansıza yakın.

Libya’yı bölünmüş bir ülke haline getirmemek ve iç savaşa süreklilik kazandırmamak için, iki tarafın biraraya gelip, ülkelerinin geleceğini konuşmaları ve uzlaşmaları şart gibi. Diyaloga oturmaları ise, savaşa devam ederek mümkün değil.

İki ucunda Türkiye ve Fransa’nın bulunduğu hat üzerinde, Amerika, Türkiye’nin pozisyonuna hayli yakın bir noktada; İngiltere ise Londra toplantısının ardından Paris toplantısına oranla Fransa ile mesafesi açılmış, ABD ile mesafesi daha kısalmış bir yerde duruyor.

Bahreyn’den Suriye’ye

Libya’da Türkiye’nin rol almayacağı bir çözüm görünmez iken, Ahmet Davutoğlu, bir Körfez Krizi’ne dönüşme potansiyeli taşıyan Bahreyn’de. Bahreyn, arkasında İran parmağının bulunduğunu öne süren karışıklıkların önünü almak gerekçesiyle, üyesi olduğu Körfez İşbirliği Konseyi’ni yardıma çağırdı ve ülkeye Suudi ve BAE askerlerinin girişiyle “dış askeri müdahale”ye sahne olmuş durumda.

Hem içerde “yeni yapılanma”ya yardımcı olmak ve hem de potansiyel bir İran-S.Arabistan çatışmasının önüne geçmek amacıyla Türkiye devreye girdi. Geçen hafta Irak Şii liderleri de, Türkiye’den Bahreyn’de bir rol talebinde bulunmuşlardı. Ahmet Davutoğlu, bunun için Manama’da. Gelmeden önce, İran Dışişleri Bakanı ile de görüştü.

Türkiye’de yapılacak, Türkiye-İran-Bahreyn üçlü teması ile “Körfez’de yangının önüne geçebilmek”, Davutoğlu’nun Manama’ya getirdiği öneriler arasında.

Peki, Suriye’de Başşar Esad ile ne konuşacak?

Manama’dan elinde ne ile çıktı, Suriye’ye ne götürüyor; ne ile Türkiye’ye dönecek? Bunu, Manama-Şam yolunda ve Şam’a vardığımız zaman göreceğiz.

Şimdilik bildiğimiz ve söyleyebileceğimiz şu: Türkiye, Akdeniz-Körfez ekseninde ve 2011 Arap Devrimi ortamında, uluslararası sahnenin en hareketli ve görünen aktörlerinden biri.

Cengiz Çandar / Radikal

Devamı için tıklayın



Bu haber 1,566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs