En Sıcak Konular

Uluslararası Af Örgütü ve OECD'den Kanada'ya kırık not

5 Nisan 2011 20:54 tsi
Uluslararası Af Örgütü, Kanada'nın insan hakları konusundaki notunu kırarken, OECD de ülkede rüşvete karşı daha ciddi önlemler alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü;nün Kanada İçin İnsan Hakları Ajandası 2011 Raporu;nda, insan hakları konusunda yıllardır önder olan Kanada'nın, son yıllardaki uygulamaları ile "yere çakıldığı" kaydedildi. Mayıs ayında yapılacak erken genel seçimlere katılacak siyasi partilerin, insan hakları konusundaki taahhütlerinin önemli olduğu kaydedilen raporda şu görüşlere yer verildi:

"Kanada, insan hakları konusunda küresel ve güvenilir bir liderken, son yıllardaki uygulamaları nedeniyle yere çakılmıştır. Dünyada insan hakları konusunda Kanada;nın liderliğine şüphesiz yeniden ihtiyaç vardır. Mayıs seçimleri de, bu konuda önemli bir fırsattır."

Raporda, Kanada;nın Kasım 2010;da kabul ettiği BM Yerli Haklar Bildirgesi;nin gereklerini yerine getirmesi istenirken, bu kapsamda yerli halkın çocuk koruma, temiz içme suyu ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının derhal ülke standartları seviyesine çıkarılması istendi. Raporda diğer hususlar şu şekilde sıralandı:

"Kanada;nın, İsrail;in insan hakları sicili ile ilgili endişelerini tarafsız ve ilkeli şekilde dile getirmemesi, Ortadoğu;daki imajını erozyona uğratmaktadır. Kadınların haklarını savunan kuruluşlara uygulanan mali yardım kesintileri, bu konudaki çalışmalarda yıkıcı etki göstermektedir. 8 yılı aşkın süredir Guantanamo;daki Afgan asıllı Kanada vatandaşı Ömer Kadir için gereken yapılmamaktadır. Kanada, sürdürülebilir kalkınma, sosyal ve kültürel hakların korunması ve geliştirilmesi konusunda isteksiz davranmaktadır. Afgan tutukluların nakli sırasındaki ciddi işkence iddiaları açıklığa kavuşturulmalıdır.

Kanada, Afrika;daki savaş ve açlığın önlenmesindeki kilit rolünü kaybetmiştir. Dünyaca ünlü Right&Democracy Ajansı;nın, Filistin halkının durumunu iyileştirmek için başlattığı çalışmalar, hükümetin atadığı yönetim kurulu üyelerince engellenmiştir. KAİROS Ekümenik Adalet İnisiyatifi ve Kanada Uluslararası İşbirliği Konseyi gibi saygın kuruluşların hükümet fonları kesilerek cezalandırılmıştır. G20 Zirvesi sırasındaki barışcıl protestolara, eşi görülmemiş bir kitlesel tutuklamalarla gölge düşürülmüştür. Kanada, Kuzey Afrika ve Ortadoğu;da yaşanmakta olan tarihi gelişmelerde, insan hakları devriminin gerçekleşmesi için daha etkin olmalıdır.

Kanada, Ortadoğu;da yaşayan tüm halkların, evrensel insan haklarının eşit olarak tanınmasını sağlayacak bir politika geliştirmelidir. İnsan hakları açısından önemli birçok uluslararası anlaşma, Kanada tarafından onaylanmayı beklemektedir. Bunlar biran önce onaylanmalı ve bakanlıklar arası koordinasyon ile hayata geçirilmelidir."

-OECD:"RÜŞVETLE MÜCADELE EDİN"-

Öte yandan OECD tarafından geçen hafta yayımlanan bir raporda, Kanada Hükümeti;nden, Kanadalı şirketlerin yabancı ülkelerdeki kamu görevlilerine rüşvet vermeleri konusunda cezai yaptırımı olan düzenlemeler yapması istendi. Kanadalı firmalarla ilgili halen 20;nin üzerinde rüşvet soruşturması olduğu kaydedilen raporda Kanada için, "işini yapmıyor" ifadesi kullanıldı.



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,757 µs