En Sıcak Konular

Rusya, BM'nin güç kullanımını sorguluyor

5 Nisan 2011 16:51 tsi
Rusya'nın, Fildişi Kıyısı'nda Fransa'nın saldırı helikopterleri tarafından desteklenen BM Barış Gücü askerlerinin bugünkü güç kullanımı sorguladığı bildirildi.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gabon Dışişleri Bakanı Paul Toungui ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Durumun yasal boyutu üzerinde çalışıyoruz çünkü barış gücü askerleri tarafsız olma yükümlülüklerine uymak zorundalar" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nde konuyla ilgili acil bilgilendirme toplantısı istediklerini ifade eden Lavrov, "Şu ana kadar sorularımıza net bir cevap alabilmiş değiliz" dedi.

Afrika'daki gelişmeleri, özellikle de Libya ve Fildişi'ndeki olayları büyük bir dikkatle izlediklerini ifade eden Lavrov, "Hem Rusya hem Gabon, akan kanın bir an önce durmasını, sivil nüfusun acı çekmemesini ve sivil halka karşı hiç kimsenin güç kullanmamasını istemekte" diye konuştu.

Sözkonusu bölgelerde tarafların biran önce müzakereye başlaması ve reformlar için gerekli adımları atmasını isteyen Lavrov, "Aynı zamanda biz Afrika halklarının gelecekleriyle ilgili kararı dış müdahale olmadan kendi başlarına alması taraftarıyız. Küresel ekonomi de diyaloğu teşvik etmeli ve buna yardımcı olmalı" dedi.

Fildişi Kıyısı'ndaki durumun her geçen gün kötüye gittiğini ve bu durumun da kendilerini son derece endişelendirdiğini kaydeden Lavrov, "Sivillerin toplu şekilde katledildiğine dair dedikodular çıkmış durumda. Uluslararası insan hakları kuruluşları Deukoue kentinde 800'den fazla kişinin öldüğünü bildirmekte. Bu insanların öldürülmesinin sorumlusu olarak Bay Outtara'yı destekleyen güçler gösterilmekte. Aynı zamanda Bay Gbagbo'nun destekçilerinin de sivilleri öldürdüğüne dair bilgiler bulunmakta" ifadesini kullandı.

Lavrov, BM Barış Gücü misyonunun ve onları destekleyen Fransız askerlerinin Fildişi Kıyısı'ndaki bu çatışmalarda Outtara'nın tarafını tutarak Gbagbo'nun askerlerine yönelik hava saldırıları düzenlediğine dair bilgiler geldiğini belirterek, "Bu BM Güvenlik Konseyi'nin 1975 sayılı kararının uygulanmasıyla ilgili bir sorun. Biz bu kararı tartıştığımızda, silahlı güçlerimizi uçuşa yasak bölge oluşturulması için kullanmaya hazır olduğumuzu vurguladık. Kararın aynı zamanda güç kullanımı limitlerini belirlemesini istedik. Bu son gelişmeler bu karar oylanırken Moskova'nın çekimser kalmasının nedenlerinden biri. Karar alınırken tek bir amaç olduğunun altı özellikle çizilmişti: Sivilleri koruyun" dedi.

Fransa, Gbagbo'ya sürekli görevini bırakması çağrısında bulunuyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, eski sömürgeleri olan Fildişi Kıyısı ile savaş halinde olmadıklarını belirterek, "Biz insanların demokrasi özlemlerini seslendiriyoruz. Fransız güçleri burada sadece BM Güvenlik konseyi kararının uygulanması için müdahalede bulunuyor" ifadesine yer vermişti.



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,151 µs