En Sıcak Konular

İsrail davet etti; Goldstone kabul etti

5 Nisan 2011 15:08 tsi
İsrail, Gazze'ye 2009 yılında yapılan Dökme Kurşun operasyonuyla ilgili hazırladığı rapordan geri adım atan ve "Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, ortaya farklı bir belge çıkardı" diyen Güney Afrikalı eski yargıç Richard Goldstone'u İsrail'e davet

Yedioth Ahranot ve Maariv gazetelerinin haberine göre, İsrail İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai, operasyonunu soruşturan BM Komisyonu'nun başkanı Goldstone ile bir telefon görüşmesi yaptı ve "raporla ilgili yeni değerlendirmelerinin" cesaret verici olduğunu kaydetti.

Goldstone'dan, raporunu resmen geri çekmesini de isteyen Yişai, bu konuda Goldstone'un ne cevap verdiğini belirtmedi.

Goldstone'u, önümüzdeki yaz İsrail'e gelerek, Filistinli silahlı grupların roket saldırılarına hedef olan başta Sderot olmak üzere Gazze sınırındaki yerleşimleri ziyaret etmeye davet eden Yişai, Goldstone'un davetini derhal kabul ettiğini ve ziyaretten "memnunluk duyacağını" belirttiğini söyledi.

Yedioth Ahranot'a göre Yişai, raporuyla sert suçlamalar getiren ve İsrail'in dünya çapında kınanmasına neden olan Goldstone'un ziyaretinin, İsrail'in kamuoyundaki imajını düzeltmesine yardımcı olacağına inanıyor.

Filistinliler, AB'yi protesto etti

Bu arada, Filistinli insan hakları örgütleri, BM İnsan Hakları Konseyi'nin, İsrail'in 27 Aralık 2008-18 Ocak 2009 tarihleri arasında Gazze'ye saldırılarında öldürülen Filistinlilerin haklarının aranmasını öngören kararıyla ilgili geçen hafta yapılan oylamada çekimser oy kullanan AB'yi kınadı.

100 kadar Filistinli AB'yi protesto ederek, Gazze'deki AB Komisyonu temsilciliğine protesto mektubu iletti.

Filistinli örgütler, BM'den İsrail'in Gazze Savaşı'nı soruşturan komisyonun başkanı Yargıç Richard Goldstone'un, hafta sonunda yaptığı açıklamalarla ilgili tutumunu netleştirmesini de istedi.

Goldstone, Washington Post gazetesinde geçen cumartesi günü yayımlanan makalede, şimdi operasyonla ilgili çok daha fazla bilgiye sahip olduklarını belirterek, "Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, ortaya çok daha farklı bir belge çıkardı" demişti.

Filistinli insan hakları örgütleri, Goldstone'un bu sözlerinin İsrail'i savaş suçuyla itham ederek, hakkında dava açılmasını sağlayacak meşru bulguları kaldırmak amaçlı olduğunu belirtti.

BM İnsan Hakları Konseyi kararda ayrıca BM Genel Kurulu'na, olaylarla ilgili olarak hazırlanan Goldstone raporunun, durumun Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk edilmesini değerlendirmek üzere BM Güvenlik Konseyi'ne sunmasını tavsiye etmişti.

El Mizan İnsan Hakları Örgütünden İsam Yunus, Goldstone raporunun yasal olduğunu ve Golstone da dahil olmak üzere bu raporu hiç kimsenin geri çekmesinin
mümkün olmadığını söyledi.

Filistinli siyaset uzmanı Muhsin Ebu Ramazan da İsrail'in Goldstone'un Washington Post'ta yazdıklarından faydalanmaya çalıştığını, ancak sırf Goldstone İsrail lobisinden baskı görerek sözlerini değiştirdiği için BM raporunun değişmeyeceğini vurguladı.

İsrail'in Gazze saldırısında yüzlercesi sivil 1400 dolayında Filistinli hayatını kaybetmişti.



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,735 µs