En Sıcak Konular

IMF sepetine ruble ve yuan da alınacak

5 Nisan 2011 13:57 tsi
Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Özel Çekme Hakları (SPR) sepetinin oluşumunda ruble ve yuan'ın da eklenmesinin ele alındığını söyledi.

G20 ve gelişmekte olan ülkelerin konuyu müzakere ettiğini belirten Kudrin, dolar, euro ve yen'in ana para birimi olarak kalacağını vurguladı.Moskova'da Yüksek Ekonomi Okulu'nda düzenlenen konferansta konuşan Kudrin küresel anlamda temek ekonomik sorunların Çin'de meydana gelen şişkinlikten ve ABD bütçesinin açık vermesinden kaynakladığını savundu.

Rusya'nın 2011'de nakit girişi beklediğini, ancak bunun uzun vadeli olmasını tercih ettiklerini kaydeden Kudrin, "Spekülatif fonlar yerine Rusya uzun vadeli nakit girişleri araştırıyor. Spekülatif fonlar daha çok faiz oranlarının yükselmesine ve rublenin güçlenmesine neden oluyor" dedi.

Rusya'nın seçim dönemine girdiğini ve istikrarsız ekonomik yapı oluşacağı nedeni ile nakit çıkışları görüldüğüne işaret eden Kudrin, petrol ve doğalgaz gelirlerinden elde edilen fonların kullanımının da yasal sınırlama getirilmesi gerektiğini kaydetti. Kudrin özellikle yılın ilk çeyreğinde artan nakit çıkışı konusunda hükümeti uyardı.

Petrol ve doğalgaz gelirlerinin kullanımı ile ilgili yasal bir düzenlemenin zorunlu olduğuna değinen Rusya Maliye Bakanı, "Petrol gelirleri diğer açıkların kapatılmasında harcanmamalı. Ekonominin çeşitlenmesi ve yatırımlara dönüşmeli" hatırlatmasında bulundu. Aksi durumda petrole bağımlılıktan kurtulunulamayacağına dikkat çeken Bakan, Norveç'in petrol gelirlerini bütçe açığının kapatılmasında harcanmamasını örnek gösterdi.

Rusya'da enflasyon rakamlarının artmasının petrole bağımlı ekonomik yapıdan kaynaklandığına değinen Kudrin, "Parlamento seçimleri ve gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri nedeni ile harcamaların artması enflasyonun kronik hale gelmesi ve ekonomiye zarar verme riski var" şeklinde konuştu.

2011'de yıllık bazda enflasyonun yüzde 9'u bulması öngörülürken, hükümet yüzde 7'lik bir hedef belirlemiş durumda. Yılın ilk çeyreğinde enflasyon rakamı yüzde 3,8'e ulaşmıştı. Kudrin daha önce yaptığı açıklamalarda da yıl sonu yüzde 7'lik enflasyon hedefinin yakalanmasının imkansız olduğunu söylemişti.

Rusya'nın en büyük devlet bankası Sberbank CEO'su German Gref 2011 sonu enflasyon rakamının yüzde 9'u geçebileceği öngörüsünde bulunuyor.

cihan



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,855 µs