En Sıcak Konular

Fransa bir ülkeyi daha vurdu!

5 Nisan 2011 10:19 tsi
Libya'daki hava operasyonun ardından bir ülkeye daha operasyon düzenlendi...

Fransa, öncülük ettiği Libya’daki hava operasyonundan sonra dün de Fildişi Sahili diktarörüne karşı hava saldırısı düzenledi.

Fransa Fildişi Sahili'ni vurdu! Fildişi Sahili'nde Fransa ve Birleşmiş Milletler'e bağlı askeri güçler, helikopterlerle Abidjan'daki başkanlık sarayını vuruyor.

Buradaki büyük yerleşke geçen yıl Kasım'daki başkanlık seçimini kaybeden ancak görevden ayrılmayı reddeden Laurent Gbagbo'nun son kalesi durumunda.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, saldırı talimatını sivillerin korunması gerekçesiyle verdiklerini, bunun Gbagbo'ya karşı bir savaş ilanı anlamına gelmediğini söyledi.

Ban, Gbagbo'ya bağlı kuvvetlerin sivillere karşı havantopu, roket atar, bazuka ve ağır makinalı tüfek gibi silahlara başvurduğunu belirtti.

BBC'nin BM Muhabiri Barbara Plett, kararın ülkedeki BM misyonu açısından bir dönüm noktası olduğunu kaydediyor.

'SON TAARRUZ'

Ülkenin ve bölgenin en büyük kenti olan Abidjan beş gündür şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Başkentin 1983'te daha iç kısımlardaki Yamoussoukro'ya taşınmasına rağmen pek çok elçilik ve devlet binası hala Abidjan'da bulunuyor. Binlerce kişi evlerinde yiyecek su ve elektrik olmaksızın mahsur durumda.

Ouattara'nın Yeni Ordu adını verdiği silahlı güçlerinin komutanları kente son taarruzlarını başlattıklarını ve bir kaç gün içinde kenti almayı öngördüklerini söylüyor.

BM bir saldırı helikopterinin Akouedo askeri üssüne ateş açtığını da açıkladı. Fransa ordusu ise BM'nin ağır silahları devre dışı bırakıp sivilleri korumak için yardım istediğini belirterek, bir başka askeri üs olan Agban'ı vurdu.

Birleşmiş Milletler'in Fildişi Sahili Özel Temsilcisi Choi Young-jin, bu saldırılar öncesinde Gbagbo'ya sadık güçleri, barışgücü askerlerini hedef almakla suçlamıştı.

Choi Young-jin, BBC'ye yaptığı açıklamada, son iki günde 11 BM barışgücü askerinin kasten açılan ateş sonucu yaralandığını söyledi.

Gbagbo'nun Paris'teki sözcüsü Toussaint Alain ise, saldırıların "yasadışı, gayrimeşru ve kabul edilemez" olduğunu savundu.

Alain "Fransa Fildişi Sahili'ne karşı savaş açmıştır" dedi.

BM: TARAF TUTMA DEĞİL, MEŞRU MÜDAFAA

Ülkede 9,000 barış gücü askeri bulunan BM çalışanları ya da sivilleri hedef alan ağır silahlı saldırılara karşılık verme yetkisi bulunduğunu kaydediyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon bu adımla BM'nin gerilimde taraf tutar hale geldiği suçlamalarını kesin şekilde reddetti. Ban, BM güçlerinin meşru müdafaa konumunda kaldığını söyledi.

Uluslararası toplum, Fildişi Sahili'nde Kasım ayındaki seçimler sonrası Laurent Gbagbo'nun seçimleri kaybettiğini belirterek Alassana Outtara'yı meşru lider olarak kabul etmişti.

Geçen hafta taarruza geçen Outtara güçleri, ülkenin yüzde 80'ine yakın kısmında denetimi sağlamıştı.

Ancak çatışmalar sırasında özellikle batıdaki Duekoue kentinde yüzlerce sivilin öldürülmesi endişe yarattı. BM olayları incelemek için bölgeye özel bir elçi gönderiyor. Her iki taraf da yaşanan ölümlerden birbirlerini sorumlu tutuyor.

Geçen haftaki şiddet ardından onbinlerce kişi, kentteki bir kilise kompleksine sığınmıştı.

FRANSA GÜÇLERİNİ TAKVİYE EDİYOR

Fransa 1960'da bağımsızlığını kazanan ülkeyi yakından takip ediyor. Fransa'nın 11.800'ü Abidjan'da olmak üzere ülkede 12.200 vatandaşı olduğu açıklandı.

Fransa, Abidjan'daki vatandaşlarına, kendi güvenlikleri için kentte üç noktada toplanma çağrısı yaptı. Ancak Fransız yetkililer, bu kişilerin derhal tahliye edilmelerine yönelik bir planları olmadığını söylüyor.

Paris yönetimi, Abidjan'a 150 asker daha göndererek buradaki güçlerini de 1600'ün üzerine çıkarmayı kararlaştırdı.

Fildişi Sahili, 2003 yılından beri fiilen bölünmüş durumda. Geçen yıl Kasım ayında yapılan seçimlerin ülkeyi birleştirmesi umuluyordu.

Ancak Bağımsız Seçim Komisyonu'nun açıkladığı sonuçları kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo görevi bırakmayı reddetti.

bbc



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,950 µs