En Sıcak Konular

Dünyayı bekleyen büyük tehlike

5 Nisan 2011 08:13 tsi
Dünyayı bekleyen büyük tehlike Fukuşima nükleer santralinde soğutma çalışmaları için pompalanan su Pasifik'e akıtılacak.

Hükümet, "Oran yasal sınırın yüz kat üstünde ancak sağlık sorunu olmayacak" dedi. Bölgede ölçümler yapan Greenpeace ise takipte.

Japonya'daki Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki reaktörleri soğutmak için pompalanan ve radyasyonlu hale gelen 11 bin 500 ton su denize akıtılacak. 11 Mart'ta yaşanan 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasındaki tsunamide yaşamını yitirenlerin resmi sayısı 12 bin 157 olarak açıklandı. Kurbanların yüzde 80'inin kimliği belirlendi; cesetler yakınlarına verildi. Kaybolan yaklaşık 15 bin 500 kişiye hâlâ ulaşılamadı. 3 haftayı aşkındır her gün yeni bir sorunun baş gösterdiği Fukuşima santralinde dün de sıcak saatler yaşandı. Tesisteki durumu kontrol altına almaya çalışan işçiler yeni önceliklerinin 2 numaralı reaktördeki sızıntı ile baş etmek olduğunu bildirdi.

ÇATLAKLAR ARANIYOR

Santralde cumartesi günü fark edilen ve Pasifik Okyanusu'na yüksek oranda radyasyon akıntısına yol açan 20 santimetrelik çatlak da kapatılamadı. Santralde çalışanların reaktörleri soğutmak için su pompalama işlemi konusunda yaşadıkları ikilem de devam ediyor. Bir yandan ısınan reaktörlerin soğutulması için su pompalanması bir yandan da biriken suları boşaltmak gerekiyor. Santral işletmecisi TEPCO yetkilileri, bugünden itibaren santralden yaklaşık 11 bin 500 ton suyun denize boşaltılmak zorunda kalınacağını bildirdi. TEPCO bu duruma, "Santraldeki daha tehlikeli suyun denize sızmasını engellemek için daha az radyasyonlu suyu belirleyip denize boşaltmaktan başka seçeneğimiz yok. 3, 4, 5 ve 6 numaralı reaktörlerin çevresinde daha fazla suyu denize boşaltmamzı gerekecek. Tüm bunları 2 numaralı reaktördeki en tehlikeli suyun denize sızmasını engellemek için yapıyoruz. 2 numaralı reaktördeki radyasyonlu suları diğer reaktörlerdeki su depolama alanlarına alacağız. Böylece denize sızmalarını engelleyeceğiz. Ayrıca reaktörlerin soğutma devrelerinin onarılmasına da olanak sağlanacak" dedi. Hükümet sözcüsü Edano ise, "Suları, kirlenmiş olmasına rağmen denize boşaltmamız kaçınılmaz. Denize bırakılacak sulardaki radyasyon oranı yasal limitin yüz katı üzerinde ama herhangi bir sağlık problemi oluşmayacak" diye konuştu. Santralin çevresinde radyasyon oranı ölçümleri yapmayan başlayan çevre örgütü Greenpeace çalışmalarını artıracağını açıkladı.

sabah



Bu haber 1,336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,510 µs