En Sıcak Konular

Kahire, İran ile diplomatik ilişki kurmaya hazır

4 Nisan 2011 23:27 tsi
Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi, Kahire'nin, 30 yılı aşkın sürenin ardından İran ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmaya hazır olduğunu bildirdi.

El Arabi, İranlı yetkili Muktabi Amani ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Mısır ve İran halklarının, tarihleri ve medeniyetlerini yansıtan ikili ilişkiyi hak ettiğini" söyledi.

"Mısır'ın bütün ülkelere karşı açık olduğunu ve ortak çıkarlar sağlama amacında olduğunu" kaydeden El Arabi, Kahire'nin "İran ile yeni bir sayfa açmaktan" memnun olduğunu belirtti.

Bakan, Amani'nin Kahire'ye, Mısır'ın tutumundan duyduğunu memnuniyeti dilen getiren ve karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi çağrısında bulunan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin bir mesajını getirdiği bildirildi.

Bu görüşmesinin, Mısır'da Hüsnü Mübarek'in 11 Şubat'ta devrilmesinden sonra iki ülke yetkililerinin kamuoyuna açıklanan ilk teması olduğuna dikkat çekiliyor.

Nüfusun çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu İran ile Sünnilerin çoğunlukta olduğu Mısır arasındaki ilişkiler 1980'de, İran İslam Devrimi ve Kahire'nin İsrail'i tanımasının ardından kesilmişti. Uzun dönemdir ABD'nin müttefiki olan ve İsrail ile ilişkisi bulunan Mısır ile İran arasında Ortadoğu'daki nüfuz mücadelesinin de ilişkilerinin soğukluğunda etkili olduğuna işaret ediliyor.

Mübarek'in devrilmesinden sonra ise iki ülke ilişkilerinde ısınmanın belirtileri görülmüştü. Mısır'ın kontrolündeki Süveyş Kanalı'ndan şubat ayında 2 İran savaş gemisinin geçişine izin verilmesinin de ilişkilerinin ısınması yönündeki ilk adımlar olduğu belirtiliyor.



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,693 µs