En Sıcak Konular

Erdoğan yumurta kabukları üzerinde yürüdü

4 Nisan 2011 13:48 tsi
Erdoğan yumurta kabukları üzerinde yürüdü İsrail medyası, Suriye- Türkiye ilişkilerini dikkatle takip ediyor. Ankara-Şam hattındaki gelişmelere istinaden yapılan yorumlar ise tek kelimeyle ilginç...

Yedioth Ahronoth, "Esad-Erdoğan aşk ilişkisi sürecek mi" başlıklı haberinde "Suriye'deki son krizin ardından Ankara ile Şam arasındaki balayı test ediliyor" yorumunu yaptı. İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel de, Başbakan Erdoğan'ın Beşar Esad'ın istifasını istemediğine dikkat çekerken, Erdoğan-Esad dostluğunun "Türkiye'nin bölgesel güç olma arzusundan kaynaklandığı"nı öne sürdü. 

Türk hükümetinin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a verdiği "destek" İsrail'de de tartışılıyor. Yedioth Ahronoth, "Suriye'deki son krizin ardından Ankara ile Şam arasındaki balayı test ediliyor" yorumunu yaparken, İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Esad'ın istifasını istemediğine dikkat çekerken, Erdoğan-Esad dostluğunun "Türkiye'nin bölgesel güç olma arzusundan kaynaklandığı"nı savundu.
İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth'un internet sitesi Ynet tarafından "Esad-Erdoğan Aşk İlişkisi Sürecek mi" başlığıyla yayımlanan geniş analizde, "Suriye'deki son krizin ardından Ankara ile Şam arasındaki balayı test ediliyor" ifadesi kullanıldı.

-"ERDOĞAN YUMURTA KABUKLARI ÜZERİNDE YÜRÜYOR"-

Başbakan Erdoğan'ın Esad'a destek verirken, Esad'ı demokratik reformlar yapmaya da çağırdığına dikkat çekilerek, "Erdoğan bu hafta yumurta kabukları üzerinde yürüdü" yorumunu yapıldı.
Analizde, "Cesetler, Suriye sokaklarında yığın oluştururken, (Türkiye'de) bir seçim yaklaşırken ve Kürtlerin güçlendiğine ilişkin kaygılar varken, Erdoğan'ın bu stratejiyi sürdürmesi mümkün mü" sorusu soruldu.
Bu çerçevede değerlendirmeleri yansıtılan İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Dr. Alon Liel, Erdoğan ile Esad'ın birbirini destekleyen "yakın dostlar" haline geldiğini belirtti.
Alon Liel, Mısır'da halk ayaklandığında Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevinden ayrılmasını isteyen Erdoğan'ın Suriye'de reform çağrısının "Esad'a verdiği desteğin en iyi kanıtı olduğu"nu öne sürdü.
Erdoğan ile Esad arasındaki "görünürde tuhaf" dostluğunun Türkiye'nin bölgesel güç haline gelme arzusundan kaynaklandığını savunan Liel, "Türkiye, Suriye'ye yatırım yaptı ve İran ve Mısır'a göre bile bölgedeki konumunu güçlendirdi" derken, iki lider arasındaki "kişisel etkileme"nin yanı sıra ekonomik ve askeri çıkarlarının da rol oynadığını söyledi.

-"TÜRKİYE İLE DOSTLUĞU ESAD'I İZOLASYONDAN ÇIKARTTI"-

Türkiye ile dostluğunun Esad'ın izolasyondan çıkmasını sağladığını savunan Liel, Suriye'nin bugün bölgede altı ay öncesine göre çok daha rahat bir pozisyonunun olduğunu ifade etti.
Bu arada, Tel Aviv Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör Ofra Benjo da, Türkiye'nin Suriye'de 1 milyar dolar civarında bir yatırımı olduğuna işaret ederek finansal kaygıların yanı sıra Türkiye'nin her iki ülkedeki Kürt nüfusuna ilişkin endişelerinin olduğunu öne sürdü.

-TÜRKİYE'NİN ESAD'A DESTEĞİ SÜRECEK Mİ?-

"Türkler, Suriyeli Kürtler katılırsa Türkiye'de bir ayaklanma olmasından korkuyorlar" iddiasında da bulunan Benjo, Başbakan Erdoğan'ın Kürtlere yönelik tavrının önceki hükümetlere göre "daha ılımlı" olarak niteledi.
Bu çerçevede Erdoğan'ın Kuzey Irak'a ziyaretine işaret edildiği habere göre Benjo, Esad, sivillere karşı şiddet kullanımını artırırsa "Erdoğan'ın ona verdiği desteği sürdürmesinin güçleşeceği"ni görüşünü dile getirdi.
Alon Liel ise, Türkiye'nin Suriye'yi "koşulsuz" desteklemeyi sürdüreceğini savunarak, "Tüm kayıplara rağmen Erdoğan'ın Esad'ı terk edeceğini veya istifaya çağıracağını sanmıyorum" dedi.



Bu haber 1,449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,579 µs